DODIK IMA USLOV ZA UKIDANJE SPORNIH ZAKONA, ZA MOGUĆNOST SMJENE REKAO: Volio bi da Schmidt to uradi, naravno da imam plan i za tako nešto

Nakon posljednje izjave članice Evropskog parlamenta Tineke Strik, kojom poziva visokog predstavnika Christiana Schmidta da postavi kratkoročni ultimatum za povlačenje posljednjih poteza, ali i nakon dolaska istražitelja SIPA-e u Službeni list RS-a, predsjednik RS-a Milorad Dodik je odlučio da se obrati javnosti. Ovo obraćanje je uslijedilo neposredno nakon Dodikovog učešća na sastanku kojeg je sazvao šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler. Sastanku su prisustvovali predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković, predsjedavajući Zastupničkog doma PSBiH Denis Zvizdić, premijer FBiH Nermin Nikšić, predsjednik RS-a Milorad Dodik, predsjedavajući Narodne skupštine RS-a Nenad Stevandić, te predsjednik HDZ-a Dragan Čović. Sastanku je prisustvovala i direktorica za Evropu u Službi za vanjske poslove EU Angelina Eichhorst.

Ipak, prisutnima se prvo obratio Stevandić.

– RS ostaje posvećena miru, sprječava incidente i nema problema sa teritorijalnom integritetom BiH, kazao je Stevandić.

Dodao je kako političari iz RS-a ostaju pri zahtjevu da u Ustavnom sudu BiH ne trebaju biti strane sudije.

– Nije mi jasno kako Bošnjacima može biti važnije da u Ustavnom sudu bude Albanac, a ne neki Bošnjak iz Sarajeva, rekao je Stevandić, dodajući poznati stav kako Christian Schmidt nema legalitet da bude visoki predstavnik.

Dodik je kazao kako je na sastanku kod Sattlera postignut dogovor da se do ponedjeljka pripreme materijali za dalje razgovore.

– Mi ne dovodimo u pitanje teritorijalni integritet BiH. Međutim, kod nas se već 30 govori “Šta će stranci reći”, što pokazuje da BiH nema suverenosti, kazao je Dodik.

Dodao je kako u EU postoji raspoloženje da se pojedine države prime “preko reda”, poput Ukrajine, te da bi se trenutna kriza mogla iskoristiti da se i BiH priključu EU “u paketu”

– Tražimo da nam dostave papire šta treba da uradimo, da bi bilo primljeni. Toliko o našem protivljenju evropskom putu, dodao je Dodik.

Naglasio je kako se Vijeće ministara BiH mora popuniti, odnsono da se što prije treba imenovati ministra finansija BiH, o čemu se ne može pregovarati.

– Trenutno u Savjetu ministara nema ni kopredsjedavajućeg što može dovesti do poteškoća pri donošenju odluka. Ne može se govoriti vi glasajte za nešto, pa ćemo mi za to imenovanje. Vidim da trojka traži da se o nečemu glasa, ali o tome nema pregovora, rekao je Dodik.

On je odredio i pod kojim uslovom će zakon o neprovođenju odluka Ustavnog suda BiH u RS-u biti stavljen van snage.

– Mi predlažemo da se tri zakona, o VSTV-u, o Sudu BiH i Ustavnom sudu BiH rješavaju u paketu. Posebno tražimo da se riješi pitanje stranih sudija u Ustavnom sudu BiH. Mi nećemo odustati od zahtjeva da strane sudije budu odstranjene iz Ustavnog suda BiH. Ako bude usvojen takav zakon, onda može biti stavljen van snage zakon o neprovođenju odluka Ustavnog suda BiH u RS-u, kazao je Dodik.

Dodao je kako je izložio plan za deeskalaciju trenutne situacije u BiH, a to je da se stvari vrate na početak, što podrazumijeva poništavanje odluka Ustavnog suda BiH, kaao i visokog predstavnika.

– Ovi iz trojke su gori od SDA. Sa SDA smo uspjeli o tome nešto i dogovoriti, a sa trojkom ne možemo ništa, kazao je Dodik govoreći o Ustavnom sudu BIH.

I ovaj put je ponovio dobro poznate stavove kako političari iz RS-a ne žele da BiH postane članica NATO-a. Također, ponovio je i kako Christian Schmidt nema legitimitet visokog predstavnik, jer njegovo imenovanje nije potvrđeno na Vijeću sigurnosti UN-a, te da treba poništiti odluke koje je do sada donio. Dodao je i kako državna imovina neće biti regulisana na državnom nivou.

– Christian Schmidt je lažni visoki predstavnik. Sada imamo još jednog lažnog međunarodnog predstavnika, a to je lažni američki ambasador Michael Murphy. Ne možete prevrnuti balegu, a da se ispod nje ne pojavi Murphy. On stalno pokušava da nametne svoju agendu. To neće moći, rekao je Dodik.

Ponovio je kako je za njega BiH “moranje”, te da nije njegova ljubav ni njegova želja.

– BiH nije samo Sarajevo, nije samo ni Mostar, a nije samo ni Banja Luka. BiH može biti samo sve to zajedno, dodao je Dodik.

U toku obraćanja dotakao se i jučerašnje dženaze i ukopa žrtava srebreničkog genocida, kazavši kako iz pijeteta prema žrtvama niko ništa nije komentarisao tri dana.

– MUP RS-a je obezbjeđivao skup i mi smo pokazali da je RS sposobna da obezbijedi jedan ovakav skup gdje nije zabilježena nijedna provokacija ni prije, u dolasku, ni za vrijeme, ni u odlasku nakon događaja, niti je zabilježen ijedan incident. Za nas je to strašan zločin, a ta priča o tome je li bio genocid ili nije, je priča na kojoj se formira platforma za nestanak RS-a. To neće,mo dozvoliti, rekao je Dodik.

Dodao je kako se nameće narativ o žalosti samo “bijelih marama” odnosno o bošnjačkim žrtvama, a da se negiraju srpske žrtve sa područja Srebrenice. Za koncert koji je sinoć organizovan rekao je da ne zna šta se desilo u Srebrenici, ali da osuđuje ako je na tom koncertu bilo nešto uvredljivo. Također je “osuo paljbu” i zbog toga što su se prilikom ukopa koristile zastave RBiH sa ljiljanima, nazivajući ih ratnim zastavama.

Komentarisao je i mogućnost da Schmidt nametne sankcije ili da ga smijeni.

– Volio bi da to uradi. Naravno da imam plan i za takvo nešto. Bilo bi baš zanimljivo da se tako nešto desi. Ovo nije prijetnja. Niko neće ispaliti nijedan metak da zaštiti predsjednika RS-a, osim ako nije fizički ugrožen. Naravno da imamo plan i za takvu situaciju, istakao je Dodik.

Govoreći o terminologiji koju koristi, objesnio je zašto Bošnjake u BiH naziva muslimanima.

– Svaki put kad neko kaže bosanski Srbi, a ne Srbi, što je ratni narativ, ja ću koristiti termin muslimani, umjesto Bošnjaci, rekao je Dodik.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Maja BJELAJAC

Maja Bjelajac je bosanskohercegovačka novinarka, član redakcije Valterportala. Radila u brojnim medijima, od čega najduže na Radiju Slobodna Evropa i Inforadaru.

Maja BJELAJAC

Maja Bjelajac je bosanskohercegovačka novinarka, član redakcije Valterportala. Radila u brojnim medijima, od čega najduže na Radiju Slobodna Evropa i Inforadaru.