DOK SE SLAVI 40. GODIŠNJICA SARAJEVSKE OLIMPIJADE: Kultna borilišta propadaju (foto)

Foto: N1/F.Z.

Sarajevo i Bosna i Hercegovina danas slave 40. godina od Zimskih olimpijskih igra 1984. godine.

Glavni grad Bosne i Hercegovine tada je bio domaćin najvažnijeg sportskog događaja na svijetu. Olimpijada u Sarajevu 1984. godine okupila je najeminentnije ličnosti iz sportskog, kulturnog i društveno-političkog života na jednom mjestu.

N1/F.Z.: Hotel Igman

Matty Nykanen pokorio je veliku skakaonicu na Igamnu. Tada je sarajevska publika, ali i cijeli svijet gledao let od 231,2  metra i zlato za Finsku. FInac je ostavio iza sebe Jensa Weissfloga, a treći je bio Čeh Pavel Ploc.

Na maloj skakonici Weissflog i Nykanen zamijenili su uloge, a na postolju im se pridružio još jedan Finac Jarri Puikkonen.

N1/F.Z.: Skakaonica Igman

Ekipa N1 televizije obišla je ovo kultno olimpijsko borilište, koje posljednjih skoro 30 godina izgleda beskorisno i neprepoznatljivo.

Danas, četiri decenije poslije, bob staza izgleda neupotrebljivo. Decenija unazad nijedan vlast u Sarajevo, a ni na federalnom i državnom nivou, nisu vidjela bob stazu na Trebeviću, a ni skakaonicu na Igmanu kao prioritet.

Kultna olimpijska borilišta prodaju već decenijama. I bilo je kranje vrijeme da se barem za 40. godišnjicu od Olimpijade, ožive simboli vremena, kada su Sarajevo i BiH bili centar svijeta.

N1/F.Z.: Bob staza Trebević

Ali, nažalost, na ljepše fotografije bob staze i skakonice, morat ćemo definitivno pričekati.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas