DOK TRAJE SUĐENJE: Javne ustanove u RS i dalje dodjeljuju poslove Saši Markoviću, optuženom u aferi „korona ugovori“

Iako je Saša Marković uhapšen u septembru 2021., a optužnica podignuta u septembru 2022., već naredni mjesec Turistička organizacija i Opština Istočno Novo Sarajevo organizovale su koncert Cece Ražnatović sa Markovićevom firmom Travel for fun, koje je nedavno dobila novi posao

Foto: Dejan Rakita/PIXSELL, Goran Šurlan

Turistička organizacija grada Istočno Sarajevo početkom maja dodijelila je posao organizacije kulturnih dešavanja, vrijedan oko 43.000 KM, firmi Travel for fun. Period trajanja ugovora je dva mjeseca, a riječ je o uslugama „organizacije koncerata“.

Sve bi to možda bilo uobičajeno da nije riječ o firmi protiv čijeg je vlasnika Saše Markovića podignuta optužnica zbog davanja mita u dobro poznatoj aferi visoke korupcije Korona ugovori. Institut za javno zdravstvo RS, naime, nabavljalo je medicinsku opremu u vrijeme pandemije korona virusa preko Markovićeve turističke agencije, kako je utvrđeno – bez certifikata i po basnoslovnim cijenama.

Republičko javno tužilaštvo ranije je saopštilo da je, u odnosu na nabavnu, prodajna cijena zaštitnih maski – prema Institutu za javno zdravstvo – uvećana za 1.553, medicinskih zaštitnih odijela za 351, a termalnih kamera za skoro 200 posto.

Suđenje bivšem direktoru Instituta za javno zdravstvo RS Branislavu Zeljkoviću i drugima, među kojima je i Marković, počelo je u februaru ove godine. Prema navodima iz optužnice, Zeljković je s Markovićem dogovorio da Institutu isporučuje medicinska zaštitna odijela, za šta mu je vlasnik Travel for fun isplatio najmanje 250.000 KM mita, iako se znalo da odijela nemaju certifikat.

Vlasnik turističke agencije Travel for fan na saslušanju je potvrdio da je „častio“ Zeljkovića sa devet maraka po svakom odijelu koje je nabavljao Institut za javno zdravstvo RS.

Iako je ovo jedna od većih i poznatijih afera, onima koji odlučuju o sredstvima poreskih obveznika to očito nije zasmetalo da najnoviji posao „organizacije koncerata“ dodjele firmi čiji je vlasnik usred suđenja za visoku korupciju.

Iz Turističke organizacija grada Istočno Sarajevo, na čijem čelu je kadar SNSD-a Igor Ikonić, na pitanja Valtera da li su ugovorom sa firmom Travel for fun prekršeni zakonski ili etički normativi, te koje usluge im se precizno plaćaju za iznos od 43.000 KM, odgovorili su, između ostalog, da je ponuda Markovićeve firme bila „formalno-pravno, ekonomski i tehnički ispravna i finansijski prihvatljiva, te je u skladu sa odlukom o dodjeli ugovora – ugovor i zaključen“.

„Poštujući principe javnosti i transparentnosti, Turistička organizacija je postupak predmetne nabavke provela u svemu u skladu sa zakonom. Turistička organizacija se ne upušta u utvrđivanje bilo čijih postupaka, poštujemo postojanje načela presumpcije nevinosti i vjerujemo u pravosudni sistem, te ne možemo govoriti o bilo čijoj odgovornosti do se ne okonča sudski postupak i ne donese pravosnažna presuda“.

Tako smatraju u Turističkoj agenciji. Podsjećamo, Markovića je isti taj pravosudni sistem optužio za davanje mita od najmanje 250.000 KM.

Da ne bi bilo sumnje kako je ovo modus operandi po kojem rade institicije vlasti u RS potvrđuje i informacija da ovo nije prvi posao na kojem su sarađivali nakon podizanja optužnice, a o čemu je ranije izvještavao i magazin Žurnal.

Iako je Saša Marković uhapšen u septembru 2021., a optužnica u slučaju korona ugovora podignuta u septembru 2022. godine, već naredni mjesec Turistička organizacija Grada Istočno Sarajevo i Opština Istočno Novo Sarajevo organizovale su koncert Cece Ražnatović sa firmom Travel for fun (održan 24. decembra 2022.).

Takođe, u januaru ove godine Turistička organizacija Grada Istočno Sarajevo direktnim sporazumom dodijelila je firmi Travel for fun posao angažmana pjevača Borisa Režaka za 6.000 KM, te angažman tehničara i binske opreme takođe za 6.000 KM. Mnogo značajnije od samih cijena ovih ugovora jeste sama simbolika odnosno činjenica da se poslovi bez ikakvih problema dodjeljuju čovjeku kojem se sudi.

Nastavak suđenja Zeljkoviću i drugima u predmetu korona ugovori, među kojima je i Marković, nedavno je ponovo odgođen u Okružnom sudu Banja Luka zbog bolesti jednog od optuženih.

Tako se, dok se čeka na epilog jedne od najvećih korupcionaških afera u BiH, u kojoj je budžet Republike Srpske prema nekim procjenama oštećen za oko 1,3 miliona KM, poslovi organizovanja koncerata i putovanja i dalje dodjeljuju firmi Travel for fun. Na Facebook stranici ove agencije najavljeni su brojni koncerti poznatih folk zvijezda.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Maja BJELAJAC

Maja Bjelajac je bosanskohercegovačka novinarka, član redakcije Valterportala. Radila u brojnim medijima, od čega najduže na Radiju Slobodna Evropa i Inforadaru.

Maja BJELAJAC

Maja Bjelajac je bosanskohercegovačka novinarka, član redakcije Valterportala. Radila u brojnim medijima, od čega najduže na Radiju Slobodna Evropa i Inforadaru.