DRMA TENDERIMA: Bivša supruga Vice Zeljkovića dobila poslove u vrijednosti 260.000 KM

Društvo Eco Group d.o.o. u februaru prošle godine poništilo je sopstveni udio od 49% u korist Nikoline Janković te je ona postala stoprocentna vlasnica. Četiri mjeseca kasnije Nikolinin sada već bivši suprug Vico Zeljković, javosti poznatiji kao predsjednik Fudbalskog saveza BiH i sestrić Milorada Dodika, ponovo se oženio

Foto: Valter arhiva, Nikolina Janković (Facebook)

Firma Eco Group d.o.o., u vlasništvu Nikoline Janković, bivše supruge Vice Zeljkovića, za dva i po mjeseca dobila je više od 260.000 KM za poslove s javnim zdravstvenim institucijama Republike Srpske.

Eco Group bavi se preuzimanjem, transportom i zbrinjavanjem medicinskog infektivnog otpada i tenderski je monopolista za ove poslove u manjem bh. entitetu.

U samo mjesec i po, ova firma inkasirala je oko 160.000 KM i to od Instituta Dr Miroslav Zotović Banja Luka (80.000 KM), Doma zdravlja Banja Luka (59.200 KM) i Instituta za javno zdravstvo RS (20.000 KM) – sve za poslove zbrinjavanja infektivnog otpada.

Da je riječ o klijentelizmu i pogodovanju u dodjeli ove vrste poslova svjedoči podatak da je Univerzitetski klinički centar Republike Srpske (UKC RS) prošle godine dao posao zbrinjavanja infektivnog medicinskog otpada, vrijedan 1,54 miliona KM, upravo firmi Eco Group. Sličan posao, iste vrijednosti, UKC RS sklopio je s firmom Nikoline Janković i u oktobru 2020. godine.

U skladu s dobrom voljom da upravo ova firma dobija tendere, UKC RS ranije je iznajmio istoj kompaniji prostor u sklopu svojih objekata. Unutar Tehničko-ekonomskog bloka UKC-a, Eco Group zakupio je 130 kvadrata i instalirao uređaje za obradu medicinskog otpada.

Foto: Kombi firme Eco Group parkiran ispred UKC-a u Banjaluci, gdje imaju postrojenja

Ovim činom, potencijalna konkurencija praktično je zbrisana jer je firma Nikoline Janković doslovno “na izvoru” infektivnog otpada te je i po ovom osnovu logičan izbor za dodjelu takvog posla.

Foto: Satelitski prikaz pogona Eco Group za sakupljanje, transport i tretman medicinskog otpada

Ne treba zaboraviti da je direktor UKC RS Vlado Đajić predsjednik banjalučkog Gradskog odbora SNSD-a, pa malo koga čudi da se veliki poslovi završavaju u krugu porodica bliskih lideru te stranke Miloradu Dodiku.

Društvo Eco Group d.o.o. u februaru prošle godine inače je poništilo sopstveni udio koji je iznosio 49% u korist Nikoline Janković te je ona postala stoprocentna vlasnica. Četiri mjeseca kasnije Nikolinin sada već bivši suprug Vico Zeljković, javosti poznatiji kao predsjednik Fudbalskog saveza BiH i sestrić Milorada Dodika, ponovo se oženio.

Iako Nikolina Janković više nije u braku sa Zeljkovićem, po inerciji i uhodanoj praksi favorizovanih firmi, njen Eco Group nastavio je “tradiciju” dobijanja tendera od strane javnih zdravstvenih institucija.

U decembru prošle godine Bolnica Sveti apostol Luka Doboj je, prema podacima portala Akta.ba, dodijelila je Firmi Eco Group posao zbrinjavanja infektivnog medicinskog otpada vrijedan 32.000 KM, a za slične namjene Bolnica Sveti Vračevi Bijeljina dala je oko 27.000 KM. Bolnica u Nevesinju je u novembru dogovorila zbrinjavanje medicinskog otpada za 15.000 KM.

Dom zdravlja u Banjaluci nabavio je ambalažu za zbrinjavanje medicinskog otpada od Eco Group za oko 10.000 KM u oktobru, dok je u septembru za iste namjene izdvojio 12.000 KM. Bolnica u Trebinju platila je zbrinjavanje medicinskog otpada nešto više od 44.000 KM. U istu svrhu Institut Dr Miroslav Zotović Banja Luka dao je u avgustu 80.000 KM.

Prema podacima sa stranice companywall.ba, firma Eco Group je u 2022. ostvarila više nego duplo veće prihode u odnosu na 2021. godinu, a oni su iznosili oko 4,5 miliona KM. U istoj godini imali su pozitivni rezultat poslovanja veći od 800.000 KM.

——————————————————————————————————————————————————————————————————————

Pročitajte još: 

SIPA PODNIJELA VIŠE KRIVIČNIH PRIJAVA PROTIV DŽAKULE: Predmeti kupe prašinu u ladicama Tužilaštva BiH

HDZ RECIDIVI: Kćerka delegata Ive Tadića tri godine radi kao šefica poslovnice ZZO iako je primljena bez konkursa kao PR

———————————————————————————————————————————————————————————————————————

Preuzimanje tekstova Valtera je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora te postavljanje linka ka izvornom tekstu na http://www.valterportal.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Maja BJELAJAC

Maja Bjelajac je bosanskohercegovačka novinarka, član redakcije Valterportala. Radila u brojnim medijima, od čega najduže na Radiju Slobodna Evropa i Inforadaru.

Maja BJELAJAC

Maja Bjelajac je bosanskohercegovačka novinarka, član redakcije Valterportala. Radila u brojnim medijima, od čega najduže na Radiju Slobodna Evropa i Inforadaru.