DRUGA STRANA “BANJA LUKA FESTA”: Iza svjetala pozornice ekstra profit za omiljenu agenciju

Grad Banjaluka jednoj od omiljenih agencija ranije je dodijelio i posao dočeka nove 2022. te za te usluge platio više od 110.000 KM. Prema pisanju magazina Žurnal, na račun “Stars & More” tokom 2020. godine, kada su zbog pandemije bila zabranjena ili ograničena okupljanja, uplaćen je cjelokupni grant Ministarstva trgovine i turizma RS u iznosu od 500.000 KM

Foto: FB stranice "Banja Luka Fest" (arhiva)

Građani Banjaluke početkom jula imali su priliku da uživaju u četiri koncerta regionalnih i svjetski poznatih muzičkih imena koje je u ovaj grad doveo Banja Luka Fest. Tokom festivalskih dana, Banja Luka je ugostila Mariju Šerifović, Yasmin Levy, Nemanju Radulovića, te Ninu Badrić i Petra Grašu, a sve u organizaciji agencije Stars & More.

I zaista su ovi koncerti dali gradu dašak urbanosti – kroz zidine tvrđave Kastel tokom festivala prošlo je oko 12.000 ljudi. Barem tako tvrde na Facebook stranici ove kulturne manifestacije.

Foto: FB stranica “Banja Luka Fest”

Podsjećamo da je još u martu ove godine na skupštini Grada Banjaluka odobreno oko pola miliona maraka za događaje koji se nalaze u kalendaru turističkih manifestacija.

Najviše novca, kako su tada izvijestili mediji, dobio je upravo Banja Luka Fest, kojem je odobreno 82.500 KM. Upola manji iznos dobio je Dječiji sajam Banjaluka 2023, dok su ostala izdvajanja za kulturne manifestacije iz turističkog kaledara za ovu godinu dosta niža. 

Ipak, iza svega lijepog što je Banja Luka Fest donio sa sobom, neka važna pitanja su ostala otvorena i bez odgovora  – ona finansijske prirode.

Cijena standardne ulaznice za koncerte ove godine koštala je 35 KM, dok su VIP mjesta bliža bini bila skuplja. Ako je standardnu kartu platilo 10.000 ljudi (premda organizator kaže da ih je bilo oko 12.000), dolazimo do iznosa od namjanje 350.000 KM.

Uz sve to Banja Luka Fest imao je vrlo jake sponzore – Master Card, Novu banku, Coca Colu

Nadalje, Grad Banja Luka ustupio je prostor tvrđave Kastelbesplatno, a u sklopu koncerata posjetioci su mogli kupovati – i kupovali su hektolitre pića na za to predviđenim mjestima unutar zidina tvrđave.

Najprostijom računicom je jasno da je zarada organizatora kojeg je Grad “pogurao” sa 82.500 KM bila iznimno velika, no iz Gradske uprave Banja Luka izbjegli su da odgovore na pitanja Valtera o tome da li profit koji je agencija Stars & More ostvarila prevazilazi potrebe finansiranja iz gradske kase.

Možda i zbog toga što ovo nije prvi slučaj da Grad podržava ovu agenciju.

Podsjećamo na dodjeljivanje posla u vezi s dočekom nove 2022. godine kada je, nakon pregovaračkog postupka (bez obavještenja), agenciji “Stars & More” iz gradske kase dodijeljeno više od 110.000 KM.

Da je ova agencija omiljena institucijama RS pisao je i portal Žurnal.

Na račun “Stars & More” tokom 2020. godine, kada su zbog pandemije bila zabranjena ili ograničena okupljanja, uplaćen cjelokupni grant Ministarstva trgovine i turizma RS u iznosu od 500.000 KM, objavio je Žurnal.

U tekstu se navodi da je Vlada taj grant zvanično dodijelila turističkoj agenciji „Star travel“, ali je novac uplaćen na račun agencije „Stars & More“, koja je kao pravno lice registrovana početkom 2020. godine.

Prema pisanju ovog medija, do tada je bila u sastavu turističke agencije „Star travel“, čija se vlasnica dovodi u rodbinsku vezu sa poznatim banjalučkim tajkunom Mladenom Milanovićem Kajom.

U vlasničkoj strukturi obje agencije spominju se dva imena – Biljana Čigoja i Jelena Vuksan.

Stars & More i Star travel registrovane su na istoj adresi – Jevrejska 6, u Banjaluci.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Maja BJELAJAC

Maja Bjelajac je bosanskohercegovačka novinarka, član redakcije Valterportala. Radila u brojnim medijima, od čega najduže na Radiju Slobodna Evropa i Inforadaru.

Maja BJELAJAC

Maja Bjelajac je bosanskohercegovačka novinarka, član redakcije Valterportala. Radila u brojnim medijima, od čega najduže na Radiju Slobodna Evropa i Inforadaru.