HERCEGOVAČKA DRAMA DF-a: Mikulić je utučen zbog odluke Komšića, moguć raspad stranke

Politička situacija u Hercegovačko-neretvanskom kantonu jako se zakomplicirala, pitanje je kako će se formirati vlast.

Naime, HDZ je u ovom kantonu nezaobilazan, a trenutno pregovara sa SDA i sa SDP-om i NiP-om o formiranju vlasti.

Međutim, situaciju je zakomplicirala Demokratska fronta koje je napravila radikalan zaokret. Naime, oni su cijelo vrijeme bili uz SDP i NiP i na korak do formiranja vlasti, međutim – stigao je nalog Željka Komšića da se ide u opoziciju. Takav stav pomogao je samo SDA-u.

No, krajem prošle sedmice pojavile su se prijetnje i uvrede na račun šefa SDP-a u Mostaru Ismeta Lulića, i to sad igra ulogu u svemu.

“Taj čin, ma ko ga je uradio, nije doprinio da SDA bude ozbiljniji partner u ovom svemu”, rekao je čelnik hercegovačko-neretvanskog HDZ-a BiH, Stjepan Bošković.

“Mogu samo osuditi takav čin. Vršiti pritisak i demokratski proces pokušati staviti po strani, a prisilu ili zavrtanje ruku staviti u prvi plan. Pozivam sve istražne organe da to ispitaju i da takve postupke osude”, rekao je Bošković za Bljesak.

Ismet Lulić rekao je kako je prijetnje prijavio policiji.

“Sve je počelo preko društvenih mreža. Pa su počeli neki fejk portali koji su objavljivali slike i onda su krenule poruke u inbox. Nakon toga je osvanuo transparent na mostarskoj pasareli.
Prijavio sam sve policiji i rekao da se ne osjećam sigurno nakon svega ovoga. Oni su sačinili zapisnik i rekli da će me obavijestiti, ali me još niko nije obavijestio da je išta poduzeti ili da su pronašli nalogodavce ili počinitelje”, rekao je Lulić.

Kaže kako ne zna kako će DF dalje reagirati.

“Čuo sam se s kolegom Mikulićem (Zoran, zastupnik DF-a, op. a.). Čovjeku je jako teško u ovom trenutku. Razočaran je i utučen. Cijeli kantonalni odbor ima jedan stav, a vi se morate ptreokrenuti i poslušati ono što su vam rekle kolege iz Tuzle. To je jako teško za njega i ne znam kako će u nastavku on reagirati”, rekao je Lulić.

Prema riječima Lulića i Boškovića sad će se sačekati razgovoru čelnika stranaka.

No, čini se da je potez centrale DF-a iz Sarajeva izazvao ozbiljne turbulencije unutar mostarskog ogranka.

Vesna Šunjić, zastupnica Hrvatske republikanske stranke u Skupštini HNK-a, kojoj su i ranije upućeni pozivi da bude dio vlasti, rekla je kako vjeruje da će zastupnici DF-a ipak podržati SDP.

“Imajući u vidu da je DF već podržao HDZ-ovog kandidata za Dom naroda, očekujem da će DF i ovaj put pomoći HDZ-u osigurati većinu na način da će dvoje zastupnika DF postati neovisni i podržati SDP, HDZ 90 i NiP. Tako će vlada doći do potrebnih 20 ruku, a HDZ će se moći opravdati kako nije u koaliciji s DF-om”, rekla je Šunjić za Bljesak.

Izvro: Bljesak/Raport
Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Maja BJELAJAC

Maja Bjelajac je bosanskohercegovačka novinarka, član redakcije Valterportala. Radila u brojnim medijima, od čega najduže na Radiju Slobodna Evropa i Inforadaru.

Maja BJELAJAC

Maja Bjelajac je bosanskohercegovačka novinarka, član redakcije Valterportala. Radila u brojnim medijima, od čega najduže na Radiju Slobodna Evropa i Inforadaru.