KONAKOVIĆ: Ova koalicija je brak iz interesa, prema Dodiku nemam nikakve simpatije

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković održao je danas konferenciju za medije na temu informacija da se prije tri godine u Dubaiju sastao sa Edinom Gačaninom, šefom narkokartela “Tito i Dino” koji je u Nizozemskoj osuđen na sedam godina zatvora. Između ostalog, govorio je i o državnoj koaliciji, ali i izmjenama Izbornog zakona.

“Jasno su nam međunarodni zvaničnici stavili do znanja šta nam je potrebno za put prema Evropskoj uniji. Dok se ne uradi domaća zadaća nema ni pristupu pregovora. Prioritetno su nam dali nekoliko oblasti. Dali su nam  osam osam oblasti iz kojih moramo napraviti iskorake”, istakao je Konaković.

Potom je odgovorio na pitanje novinara da li ima napretka oko dogovora izbornog zakona.

“Prve su informacije da je atmosfera bila bolja, ali su to tvrde linije pri samom kraju. Niko ne želi odustati od svojih rješenja. Predsjednici stranaka na kraju sjednu i završe političke razgovore. Super mi je ovaj zadnji Milorad Dodik kojeg gledam. Veći je evropejac nego svi mi. Ne znam kakva će mu biti reakcija iz Moskve na sve ovo. Njegova najava i stalna retorika, može jedino napraviti problem njemu i RS. Izložit će ih ogromnoj izolaciji. Bitno je da znamo koliko nam znači evropsko tržište. Izborno zakonodavstvo samo u okviru rasprave”, kazao je, a onda dodao:

“Vratimo se na Neum. U Neumu je bio postignut kompromis, i HDZ je bio spreman na kompromis. Tu smo bili na razgovorima gdje obje strane nešto daju. Trojka će sve što je dogovoreno ispoštovati. Imperativ je presuda međunarodnih presuda i mogućnost da se svi kandiduju za predsjednika. HDZ to stavlja kao prioritet. Presretan sam kako je osvjetljena politička scena, isplatile su se sve knedle koje sam progutao. Znat će se krivci u ovoj zemlji i ne bi im bio u koži. Ovo nije tajming za ucjene i nećemo na ucjene pristati. U Nemu se desilo nešto što je ova zemlja zbog pokušaja SDA i DF BiH nepovratno izgubila. SDA i DF odlučili napraviti kampanju za izbore”.

Kada je riječ o HDZ-u Konaković je istaknuo je da vrlo korektan partner te da Trojka nema veliki razmjerica sa ovom partijom.

“Mi smo pristali da se razgovaramo o svim temama, svi imaju pravo na svoj stav. Kroz parlamente će proći samo ono oko čega se svi usaglasimo. Razumijem Dragana Čovića koji godinama pokušava riješiti pojedina pitanja”, kazao je.

Na pitanje N1 kako ocjenjuje odnos koalicije na državnom nivou.

“Ova koalicija je brak iz interesa i tu nema nikakvih emocija. Prema Dodiku nema nikakve simpatije. U njemu ne vidim nikakav model ni kao čovjeku ni političaru. Odnosi, kroz rezultate, bolji nego ikada. Ima smisla, ima svrhu. Odnosi su u domenu korektnosti sa aspekta rezultata. Sa ličnog aspekta na njegove prozivke… On je dio zavjere oko kartela. Pa je u Bakincima rekao je nisam na tebe mislio. Nema tu nikakve emocije. EU integracija je naš imperativ. Ne bih bio u koži onih koji to sruše”, kazao je Konaković.

Govorio je o svojim odlascima u Dubai, navodeći da je notorna laž da se tamo susreo sa Edinom Gačaninom.

“Godine 2021. u centralu NIP-a prijavila se jedna grupa građana iz UEA sa idejom da nas pozovu u zvaničnu posjetu Emirata. Ta priča je došla preko ljudi. Tamo vas pozivaju sa porodicama. Ja sam rekao treba da nam pošalju zvaničan poziv. Nikad nije stigao zvaničan poziv i nismo nikada otišli. Šema koja se pojavila u medijima, da sam se sreo sa imenjakom Dinom je notorna laž. Sve se može provjeriti gdje sam bio i putovao. Nikad se nisam sreo sa predstavnicima ovog kartela. Morao sam guglati da vidim kako ti ljudi izgledaju, da li među njima postoji korespodencija da me tamo dovedu, ja to ne znam”, rekao je Konaković.

Ispričao je i da je “čitao iz istih medija da su dva zatvorenika komunicirala, i da je jedan rekao da je finasirao kampanju NIP-a od para od droge”.

“I to je bio jedan dio kampanje. Ne dam napad na Ministarstvo i na institucije BiH”, istaknuo je, dodajući da je zato agencijama sigurnosnim rekao da istraže i da vide da li je ministar imao ikakav kontakt.

Izvor: N1

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas