MEĐUNARODNI FESTIVAL KNJIŽEVNOSTI BOOKSTAN: Možemo li bogatom kakofonijom književnih glasova o Balkanu ispisati narativ doma?

Na osmom Bookstanu izbor autora i autorica koji/e dolaze iz cijelog svijeta odredila je, saopšteno je, centralna festivalska tema, a to je ovoga puta “Imaginarni Balkan”

Međunarodni festival književnosti Bookstan će se ove godine održati od 5. do 8. jula u Sarajevu. Festival Bookstan 2016. godine osnovao je Buybook, vodeća izdavačka kuća u Bosni i Hercegovini, u saradnji sa međunarodno priznatim piscem Aleksandrom Hemonom, koji je bio kustos i domaćin prvog festivalskog izdanja te autor No East. No West. koncepta.

Festival Bookstan 2016. godine osnovao je Buybook, u saradnji sa međunarodno priznatim piscem Aleksandrom Hemonom koji je bio kustos i domaćin prvog festivalskog izdanja te autor No East. No West. koncepta.

Tokom proteklih sedam godina održavanja, na Bookstanu je učestvovalo gotovo 400 domaćih, regionalnih i svjetskih autora i autorica, među kojima su: Benjamin Moser, Geert Mak, Orhan Pamuk, Rabih Alameddine, Rawi Hage, Kamila Shamsie, Hanif Kureishi, Mona Eltahawi, John Freeman, Bora Ćosić, Kader Abdolah, Andrej Nikolaidis, Ece Temelkuran, Dubravka Ugrešić, Miljenko Jergović, Semezdin Mehmedinović, Bekim Sejranović, Ilija Trojanow, Faruk Šehić, Xiaolu Guo, Damir Karakaš, Nellja Veremej, Mathias Énard, Adania Shibli, Delphine Minoui i brojni drugi/e.

Na osmom Bookstanu izbor autora i autorica koji/e dolaze iz cijelog svijeta odredila je, saopšteno je, centralna festivalska tema, a to je ovoga puta “Imaginarni Balkan”.

– Izdavačka kuća Buybook Sarajevo će uoči ovogodišnjeg festivala Bookstan objaviti prvo bh. izdanje kultne studije “Imaginarni Balkan” bugarske historičarke Marije Todorove. S posebnim zadovoljstvom najavljujemo da ćemo na svečanom otvaranju festivala – u srijedu, 5. jula, s početkom u 18 sati – ugostiti našu počasnu gošću, članicu Američke akademije nauka i umjetnosti i dobitnicu Nagrade za izuzetan doprinos slavističkim, istočnoevropskim i evroazijskim studijama Mariju Todorovu, saopšteno je.

Pored Marije Todorove, kako dodaju iz Buybooka, ove godine festival će ugostiti i irskog autora Colma Tóibína.

– U okviru svečanog zatvaranja festivala bit će predstavljeno Buybookovo izdanje Tóibínovog romana o životu Thomasa Manna – “Čarobnjak”. Na osmom Bookstanu također će učestvovati: američki pisac i dobitnik Pulitzerove nagrade Benjamin Moser, predsjednik Međunarodnog PEN-a i dobitnik književnih nagrada EBRD-a i biblioteke “Vaclav Havel” Burhan Sönmez, višestruko nagrađivana američka spisateljica čiji je roman “Kuća u ulici Mango” prodat u više od sedam miliona primjeraka i preveden na više od 25 jezika Sandra Cisneros, te jedan od najvažnijih pisaca krimi-fantastike u Turskoj, čija su djela prevedena na 35 jezika Ahmet Ümit, istaknuto je.

Prema riječima izvršne direktorice festivala Lamije Milišić, okupljajući autor(ic)e iz gotovo 15 država diljem svijeta, Bookstan se u 2023. godini okreće mitologiji Balkana, odnosno Balkanu i kao književnom motivu i ujedno kao kulturnom kontekstu djela savremenih regionalnih i međunarodnih književnika/ca.

– Kroz 40 promocija knjiga, autori(ce), prevoditelji(ce), historičari/ke i stručnjaci/kinje iz oblasti humanističkih nauka će u četiri dana našeg programa razmatrati teme kao što su savremeni izazovi balkanskog identiteta i (samo)nametnuti kompleks inferiornosti na Balkanu, te će festival ove godine poseban naglasak staviti na status balkanskih autor(ic)a u dijaspori i na svjetskoj književnoj sceni. Bremenit učincima balkanskog (književnog) nasljeđa, osmi Bookstan postavlja pitanje: da li je (i za koga) Balkan bezazlen ili pak opasan imaginarij? Možemo li bogatom kakofonijom književnih glasova, okupljenih još jednom ni na istoku ni na zapadu, o Balkanu ispisati narativ doma?, kazala je Milišić.

Međunarodni festival književnosti Bookstan od osnivanja organizuje radionice za mlade književne kritičare/ke.

– Na predstojećem Bookstanu održat će se radionica na temu Savremena književna i kulturna kritika: „Opasno čitanje“, u trajanju od 2. do 8. jula. Voditeljica radionice bit će prof. dr. Selma Raljević, dvostruka vanredna profesorica iz Teorije i historije književnosti i Komparativne književnosti na Odsjeku za engleski jezik i književnost Fakulteta humanističkih nauka Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru. Na radionici će učestvovati 15 studenata iz BiH, Hrvatske, Crne Gore, Srbije i Slovenije. Studenti će, pored Selme Raljević, imati priliku prisustvovati predavanjima još sedam predavača, a to su: Benjamin Moser, Senka Marić, Faruk Šehić, Zoran Žmirić, Đurđica Čilić, Bjanka Alajbegović i Dunja Ilić, istaknuto je iz Buybooka.

Program u Američkom kutku/

U današnjici se, prema riječima voditeljice ovogodišnje radionice Selme Raljević, književna i kulturna kritika umnogome nalazi u krizi kako zbog njenog ušutkivanja i marginaliziranja tako i zbog nedostatka istinskih i kvalitetnih književnih kritičara.

– Dobra književna kritika mora biti zasnovana na stručnom kritičkom mišljenju o književnosti, na kritičkom i samomislećem sagovorništvu s njenim tekstom i kontekstom, na težnji ka objektivnosti, na iskrenosti i istinitosti, i na nedodvoravanju i nepodilaženju bilo kakvim autoritetima. Upravo to dobru književnu kritiku čini ili može činiti opasnom, kazala je Raljević.

U 2023. godini, Bookstan, kako je najavljeno, pokreće novi, specijalni program Mladi kutak, posvećen književnosti za djecu i mlade različitih žanrova, a realizuje ga u saradnji sa Američkim kutkom Sarajevo i Američkim kutkom Brčko (pod nazivom Bookstan Distrikt).

– Mladi kutak skreće pažnju na publiku mlađe generacije u prepoznavanju njihovih čitalačkih potreba, savremenih književnih glasova koje djeca i mladi prepoznaju kao autentične i savremene. Promocije i diskusije u okviru Mladog kutka su posvećene pitanju statusa književnosti za djecu i mlade u BiH i globalno danas, te procesima nastanka različitih žanrova u okviru ove književnosti, saopšteno je, te se dodaje:

– Posebno se radujemo dolasku Buybookovih autora koji više ne žive u Bosni i Hercegovini a koji su u njoj rođeni te svoje uspješne književne karijere grade diljem svijeta. Također sa zadovoljstvom najavljujemo i nova izdanja u Buybookovoj produkciji, namjenski pripremana za premijerno predstavljanje na Bookstanu. Raduje nas što će, u prvim danima jula pod svodom Bookstana, Sarajevo biti mjesto susreta nekih od najznačajnijih književnika i književnica današnjice te vas još jednom pozivamo da nam se pridružite na pres-konferenciji u petak, 30. 6. uz zahvalnost na dosadašnjem posvećenom medijskom praćenju festivalskih sadržaja.

Izvor: oslobodjenje.ba

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas