MOSKVA: Noćni vukovi podižu kip Slobodana Miloševića u centru ruske prestonice

Kip prikazuje Miloševića kako drži masku koja, s jedne strane, liči na lik iz čuvene slike Vrisak norveškog slikara Edvarda Munka, ali u stvarnosti još više liči na masku iz horor filma Krik

Za mjesec dana, nekada sredinom juna, na Trgu Evrope u centru Moskve bit će postavljen kip bivšeg autoritarnog predsjednika Srbije i haškog optuženika Slobodana Miloševića, pokretača razornih ratova na teritoriji bivše Jugoslavije u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na Kosovu.

Ovo je u intervjuu visokorangiranom ruskom tabloidu Moskovskiy Komsomolets rekao Marat Bashirov, profesor na Visokoj školi ekonomije Nacionalnog istraživačkog instituta Univerziteta u Moskvi, a pokretač toga je poznati Putinov propagandista, vođa moto kluba Noćni vukovi, Aleksandar Zaldostanov, zvani Hirurg.

A ruski predsjednik Vladimir Putin počasni je član moto kluba režima koji podržava agresiju na Ukrajinu i zagovara implementaciju ideja “ruskog svijeta”, a “Vukovi” su stalni “dekoracija” pro-Putinovim događajima. Skulptura, izlivena u bronzi u Srbiji, visoka je dva metra (srpski portali govore o spomeniku visokom tri metra) i djelo je beogradskog akademskog vajara Dragana Radenovića.

Kip prikazuje Miloševića kako drži masku koja, s jedne strane, liči na lik iz čuvene slike Vrisak norveškog slikara Edvarda Munka, ali u stvarnosti još više liči na masku iz horor filma Krik. On je za ruski ultranacionalistički sajt Cargrad rekao da Srbe treba da bude sramota što spomenik neće biti podignut u Srbiji. Spomenik je gotov i već je isporučen u Moskvu u pratnji Noćnih vukova, javlja Fena.

U intervjuu za “MK” Baširov navodi da je razlog za podizanje spomenika u Moskvi prije svega to što je “Milošević prva žrtva zločinačkog NATO-a”, misleći na intervenciju 1999. godine, ali ne spominjući da je razlog intervencije rat i zločini koje je počinio njegov režim na Kosovu, kada je za nekoliko mjeseci protjerao više od 800.000 ljudi sa Kosova. Nije suvišno podsjetiti da je u Vladi kao ministar za informisanje sjedio i aktuelni predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Prema Baširovu, Miloševića su Hagu izručili “srpski izdajnici”, a on je “životom platio odbranu svoje otadžbine” – tada su ga mnogi izdali, a Vlada Zorana Đinđića kidnapovala i poslala u Hag. Nisu ga mogli slomiti, a on je herojski stajao na svom mjestu, optužujući NATO predvođen SAD-om da je počinio zločine protiv čovječnosti.

Rusi su tada napravili veliku grešku što nisu energično branili Srbiju, rekao je Baširov. Ruski profesor smatra da “iz historijskih razloga Srbija ostaje možda jedini naš očigledan saveznik i partner. Iako je Srbija pod stalnim pritiskom da nam uvede nekakva ograničenja. Drugi saveznik je Mađarska, koja nam je bliska zbog svojih ekonomskih veza”, rekao je Baširov.

Aleksandar Zaldostanov, lider “Noćnih vukova”, tvrdi da su pripreme i radovi na podizanju spomenika u završnoj fazi i da se postavlja u znak zahvalnosti Miloševiću, “koji je proročki predvidio šta će nam se dogoditi”.

Dragan Radević, potpredsjednik proruskog nacionalističkog udruženja “Sloboda”, kaže da je prije nekoliko godina pokrenuta inicijativa da se u Beogradu podigne spomenik Miloševiću i da se ulica ili trg nazove njegovim imenom.

Izgradnju spomenika je predvidio i Miloševićev ratni portparol Ivica Dačić, zvani Mali Sloba, ali je ta ideja nedavno pomalo pala sa strane. U Požarevcu, gde je i sahranjen, zaista postoji bista Miloševića.

Izvor: oslobodjenje.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas