NAKON MULAHUSIĆEVOG POZIVA NA LINČ VALTERA: Umbrella i nezavisni mediji pozivaju na hitnu reakciju Tužilaštva, osude Ambasade SAD-a

Udruženja Umbrella, koje okuplja 13 istraživačkih neprofitnih medija, zatražilo od Tužilaštva Bosne i Hercegovine da hitno reaguje na krivičnu prijavu koju je Šišić podnio protiv Mulahusića

Glavni urednik Valtera Almedin Šišić podnio je krivičnu prijavu protiv Jasmina Mulahusića, državljanina Luksemburga porijeklom iz BiH i radikalnog bota SDA, zbog kontinuiranog širenja vjerske i nacionalne mržnje a što je kulminiralo podstrekavanjem na linč njegovom objavom na Facebook profilu u subotu, 23. septembra ove godine.

Mulahusić je, kako se navodi u krivičnoj prijavi, u novom u nizu manipulatorskih objava na svom Facebook nalogu, služeći se poluistinama i neistinama te izvlačeći cijelu priču iz konteksta, lažno optužio urednika Valtera da “vrijeđa islam i islamske zakone”, pri tom objavljujući adresu i telefon sjedišta portala te pozivajući svoje pristalice da posjete sjedište Valtera.

„S obzirom da je riječ o izravnom pozivu na linč i najozbiljnijim prijetnjama fizičkom integritetu podnosioca ove prijave i njegovih kolega, tražimo da Tužilaštvo BiH promptno reagira, tim prije štoprotiv Mulahusića postoji više prijava i što se istraga protiv njega vodi već nekoliko godina“, navodi se u prijavi.

Udruženja Umbrella, koje okuplja 13 istraživačkih neprofitnih medija, zatražilo od Tužilaštva Bosne i Hercegovine da hitno reaguje na krivičnu prijavu koju je Šišić podnio protiv Mulahusića, „kao i na bezbroj prijava koje su do sada podnijeli novinari/ke, te da napokon ova institucija, kao i sve druge pravosudne instance, pruže adekvatan institucionalni odgovor na ugrožavanje sigurnosti novinara/ki, kako u ovom slučaju, tako i u svim drugim slučajevima prijetnji, pritisaka, napada i drugih kršenja ljudskih prava medijskih djelatnika/ca“.

„Ovaj izravan poziv na linč i ozbiljne prijetnje fizičkom integritetu novinara Šišića i njegovim kolegama/icama koje dolaze od osobe koju je Tužilaštvo BiH dovodilo u vezu sa terorističkim aktivnostima, te koja iza sebe ima veliki broj pratilaca/sljedbenika na društvenim mrežama, predstavljaju ozbiljna krivična djela opasna po život i sigurnost kolege Šišića, ali i svih drugih novinara/ki koji su godinama na meti Mulahusića“, saopštili su iz Umbrelle.

Foto: Faksimil dijela krivične prijave protiv Mulahusića

Ovo udruženje traži hitnu reakciju Tužilaštva BiH, kako u slučaju urednika Valter portala, tako i u svim drugim slučajevima prijetnji, pritisaka, napada i drugih kršenja ljudskih prava medijskih djelatnika.

Na Mulahusićeve prijetnje i govor mržnje, uz ostale, reagovala je i Ambasada SAD u BiH.

„Oštro osuđujemo sve prijetnje usmjerene protiv medija. Sjedinjene Države snažno podržavaju slobodu medija, te pravo svih novinara na slobodu izražavanja. Slobodni i odgovorni mediji jedan su od stubova demokracije. Pozivamo sve relevantne organe vlasti da stvore okružje u kojem mediji mogu raditi svoj posao bez uznemiravanja, straha i neprimjerenog pritiska“, saopšteno je u dopisu američke ambasade u BiH portalu Valter.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Maja BJELAJAC

Maja Bjelajac je bosanskohercegovačka novinarka, član redakcije Valterportala. Radila u brojnim medijima, od čega najduže na Radiju Slobodna Evropa i Inforadaru.

Maja BJELAJAC

Maja Bjelajac je bosanskohercegovačka novinarka, član redakcije Valterportala. Radila u brojnim medijima, od čega najduže na Radiju Slobodna Evropa i Inforadaru.