NAKON ODBIJANJA ZAHTJEVA BH. POVORKE PONOSA: Benjamina Karić predložila da se obustave projekcije na fasadi Vijećnice

Foto: F.Z./N1

Proteklih nekoliko dana gradonačelnica Sarajeva našla se u žiži javnosti nakon što je odbila zahtjeve Bh. povorke ponosa i Privredne komore Izraela za projekciju zastava na Vijećnici.

No, jutros se Karić oglasila na zvaničnom Twitter nalogu te istaknula da je jutros Gradskom vijeću uputila prijedlog Odluke o obustavi projekcija na fasadi Vijećnice.

“Jutros sam Gradskom vijeću uputila prijedlog Odluke o obustavi projekcija na fasadi Vijećnice. Vijećnica pored toga što je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, ona je simbol duhovne vitalnosti i otpora. U posljednje vrijeme potpuno je zanemarena njena vrijednost i pretvorena je u zid za oglašavanje sadržaja od komercijalnih do političkih”, navela je Karić.

 

Potom je dodala:

“U sklopu odluke predložila sam izuzetke od obustave, a u koje spadaju nacionalni praznici države Bosne i Hercegovine i njen glavni grad i obilježavanja utvrdjena kalendarom Grada Sarajeva, kao što su: Dan opsade Grada Sarajeva, Dan Grada Sarajeva, Dan sjećanja na ubijenu djecu u opkoljenom Sarajevu, Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, Dan sjećanja na žrtve zločina protiv čovječnosti u Prijedoru i njegovoj okolini. U ovom gradu postoje mnogi objekti koji se mogu koristiti za ove svrhe, a Vijećnicu treba ostaviti na miru i uživati u njenoj ljepoti”, istaknula je.

Izvor: N1

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas