NAKON POSJETE VISOKOG GOSTA: Kako stranke čitaju O'Brajana

Nakon prilično brutalnog i konkretnog govora koji je pomoćnik američkog državnog sekretara Džejms O'Brajan održao na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, krenule se njegove inerpretacije od strane političkih faktora u BiH. Naš saradnik Srđan Puhalo vam dočarava djelić te atmosfere.

Foto: James O'Brien (X)

Elem, neki dan je Bosnu i Hercegovinu posjetio pomoćnik državnog sekretara SAD-a Džejms O'Brajan (James O'Brien), „otac Dejtonskog sporazuma“, kako ga nazvaše neki mediji, ili „obični smutljivac“, kako ga etiketira Milorad Dodik. O`Brajan se sreo sa mnogima, izjavio svašta – i na kraju održao govor, predavanje, na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

Naravno, nakon govora, koji je bio prilično brutalan i konkretan, sa sve imenima i prezimenima, krenule su njegove interpretacije i sada ćemo vam pokazati kako je to izgledalo.

Uzećemo jedan pasus tog govora, potpuno politički neutralan, i dočarati kako ga tretiraju i shvaćaju ključne političke partije.

„Moje iskustvo sa BiH počelo je u teškom trenutku u istoriji ove zemlje.  U januaru 1992. imenovan sam za pravnika u američkom State Departmentu koji je zadužen za zakone o ratu, zločinima protiv čovječnosti i genocidu. Kada je rat počeo u BiH u aprilu te godine, ja sam evidentirao zločine, sakupljao izjave svjedoka i dokaze, te pomogao da se uspostavi Međunarodni tribunal. Kada su SAD počele predvoditi mirovne pregovore, radio sam kao glavni pravnik za mirovne pregovore između Bošnjaka i Hrvata, što je dovelo do Washingtonskog sporazuma 1994. godine. Potom sam bio uključen u Daytonski proces 1995. kao izaslanik predsjednika Clintona. Počeo sam posjećivati Sarajevo i mnoge dijelove BiH prije skoro 30 godina. Volim se vraćati, jer vidim napredak u zemlji koju sam prvi put upoznao kroz izjave svjedoka”, rekao je, uz ostalo, u svom govoru O’Brajan.

Foto: O'Brien u Sarajevu sa članovima Predsjedništva BiH

SDA

“Gospodin O`Brajan bi trebao znati da u BiH nije bio rat, već da je izvršena agresija na našu zemlju, što nam govori da su SAD napravile radikalan zaokret prema Bosni i Hercegovini i kroz relativizaciju ratnih dešavanja pokazuju svoje pravo lice. Na ovaj način se negiraju haške presude i normalizuje narativ agresora. Ne smijemo dozvoliti da se 30 godina nakon rata stvara nova interpretacija istog. SDA želi da podsjeti O`Brajana da nećemo birati sredstva da odbranimo BiH, pa makar morali postavljati i supruge na direktorska mjesta, a partijske drugove u upravne i nadzorne odbore. To nam je ostavljeno u amanet.”

SNSD

“Sasvim je jasno da iza odbrambeno-otadžbinskog rata u Bosni i Hercegovini stoje Amerikanci. Indikativno je da se baš u januaru 1992. godine u State Departmentu počinje baviti zločinima protiv čovječnosti i genocidom. @🤬☠️!#👎 Mi smo se uvijek zalagali za poštivanje izvornog Dejtonskog sporazuma i neće neko “piskaralo” da nam ga tumači. 👹💀#😤🌩️💔 Mi znamo da ovo nije stav cijele američke administracije, većc duboke drzave, koji će se promijeniti sa dolaskom na vlast gospodina Trampa. A ovo je i priznanje da je Sud u Hagu politički, jer kad su Amerikanci bili objektivni i na strani pravde.”

HDZ BiH

“Pozdravljamo govor gospodina O`Brajana i moramo istaći da za nas euro- atlanske integracije nemaju alternativu, baš kao ni koalicija sa Miloradom Dodikom. Mi sve što dolazi sa zapada nekritički prihvatamo, osim gasovoda. U stvari, mi želimo taj gasovod više od svih, to je tisućljećni san nas Hrvata, ali na čelu gasovoda mora biti Hrvat. Također, želimo da naglasimo da nas je gospodin O`Brajan majstorski pomirio sa Bošnjacima tokom rata, a gospodin, akademik, profesor i predsjednik naše stranke Dragan Čović se smije kladiti da će nas opet dovesti u red.”

Demokratska fronta Željko Komšić

“Demokratska fronta želi da naglasi da je ona za građansku BiH i da O`Brajan nije trebao da miri Bošnjake i Hrvate, jer ako međusobno ratujete, to ne znači da ste u svađi. Sve bi bilo drugačije da je tada Hrvate vodio neki zlatni ljiljan. U tekstu se jasno vidi da je jedino rješenje za našu državu građanski koncept, jedan čovjek jedan glas i Željko Komšić kao vječiti predstavnik Hrvata u Bosni i Hercegovini. Odbranili smo zemlju u ratu, odbranićemo je i u miru. Želimo da naglasimo da je kojim slučajem ‘trojka’ postojala 1992. godine, Bosna i Hercegovina danas ne bi postojala. Ipak, podsjetićemo vas da se ne može sjediti na dvije stolice i biti i za aparthejd i OHR, i za Bosnu i Hercegovinu”.

SDS

„Srpska demokratska stranka naglašava da je ona državotvorna stranka i da nije bilo nje i njenih vođa, ne bi se mirili Hrvati sa Bošnjacima, ne bi bilo Dejtonskog sporazuma, a gospodin O`Brajan ne bi izgradio karijeru kakvu danas ima. Mi ne znamo o kakvim zločinima priča pomoćnik državnog sekretara, jer koga mi odlikujemo taj nije ratni zločinac, već heroj i sužanj. Takođe želimo da kažemo da rat nije krenuo u aprilu 1992. godine, već mnogo ranije, tj. kada su drugi nelegalno napuštali Jugoslaviju, ignorisali volju Srba i odbijali mirovne planove.“

Narod i pravda

„Naš stav je vrlo jasan, ne možemo vječno živjeti u prošlosti i moramo se okrenuti budućosti, mada su neki od nas su ratovali duže od samog rata u Bosni i Hercegovini, ali smo spremni na kompromis zbog budućnosti naše djece. Politika koju vodimo je jasna, presing po čitavom terenu bez kompromisa, ali uz uvažavanje protivnika. Potpuno je jasno da u ovom pasusu O`Brajan kritikuje partije koje su nastale u ratu, a ne one koje su nastale u miru i smatramo da je potpuno u pravu“.

PDP

„Sve je ovo farsa radi skretanja pažnje sa najvažnijih problema u našem društvu. Sasvim je jasno da u ovom dijelu govora za američku administraciju SNSD je stranka prošlosti, ali mi ćemo uskoro objaviti plan za obnovu našeg društva.“

Naša stranka

Još uvijek analiziramo dokument i svoj stav ćemo donijeti nakon konsultacija sa svakim članom naše partije.“

SDP BiH

„Ako pažljivo pročitate tekst između redova, vidjećete da su Sjedinjene Američke Države na pravoj strani, tj. našoj strani. Mi ne smijemo propustiti poslednji ni voz, ni tramvaj za Evropsku uniju. Poenta ovog teksta je jasna, napredak postoji i njega O`Brajan vidi, a pogotovo od kada smo mi na vlasti zajedno sa našim koalicionim partnerima. Kompromis, dogovor i okrenutost budućnosti je ono što su gospodinu O`Brajanu svjedoci, manje ili više zaštićeni, i potvrdili. Bosni i Hercegovini ne treba „lomljenje preko koljenja“, već dogovor i saradnja, a kako drugačije može biti sa Srbima i Hrvatima.“

Evo, vidite zašto je Bosne i Hercegovina bogatstvo različitosti, a vrijeme će pokazati ko je najbolje interpretirao govor američkog visokog gosta, a možda i domaćina, i kakve će posljedice snositi oni što nisu pažljivo čitali ono što je napisano.

U svakom slučaju, političke partije su svoje navijače i simpatizere ubijedile da Sjedinjene Američke Države podržavaju baš njihove ideje i politike i da su oni dio rješenja, a ne problema. Ako i ima nekih problema – vrijeme će pokazati ko je konstruktivan, a ko destruktivan.

——————————————————————————————————————————————————————————————————————-

Pročitajte još: 

VALTER OTKRIVA: Okružno tužilaštvo BL obustavilo istragu u aferi “kisik”, Čađo nastavio dobijati tendere od Đajića!

OTKRIVAMO: Najveći trgovački centar u BiH nikad nije uplanjen i skoro deceniju radi bez upotrebne dozvole

——————————————————————————————————————————————————————————————————————-Preuzimanje tekstova Valtera je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora te postavljanje linka ka izvornom tekstu na http://www.valterportal.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Srđan PUHALO

Srđan Puhalo je bosanskohercegovački psiholog, bloger i novinar.

Srđan PUHALO

Srđan Puhalo je bosanskohercegovački psiholog, bloger i novinar.