OTKRIVAMO: Najveći trgovački centar u BiH nikad nije uplanjen i skoro deceniju radi bez upotrebne dozvole

Unazad godinama mnogo se spekuliralo o stvarnom vlasniku Sarajevo City Centra. Zvanično je to kontroverzni saudijski investitor Sulejman Al Shiddi. U Sarajevu se pojavio 2006., a tada su mediji pisali da se jedne od najboljih lokacija u gradu za budući trgovački centar domogao zahvaljujući bivšem direktoru Kantonalnog zavoda za izgradnju i aktuelnom predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću

Foto: Fuad Fočo

Istraživački tim Valtera

Bio je 20. mart 2014. godine kada su pred nekoliko stotina okupljenih građana tadašnji visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, saudijski ambasador Eid Al-Thaqafi i vlasnik Sulejman Al-Shiddi, svečano otvorili najveći trgovački centar u Bosni i Hercegovini, Sarajevo City Centar (SCC).

Inzko je tada izjavio da „svaki grad ima svoje simbole, tako i Sarajevo ima svoje, a izgradnjom ovog centra dobio je još jedan simbol“, ističući i zadovoljstvo što su SCC izgradile domaće kompanije.

NEUSPJELI POKUŠAJI LEGALIZIRANJA

Prilikom otvaranja je rečeno kako se trgovački dio prostire na 49.500 metara kvadratnih, sa stotinjak prodajnih prostora, te je naglašeno da su dobijene tehnička i upotrebna dozvola za rad.

Foto: Bivši visoki predstavnik Inzko i Al Šidi (lijevo) prilikom otvaranja SCC-a

Međutim, radilo se o teškoj obmani te svih proteklih skoro 10 godina ovaj najveći trgovački centar u BiH radi faktički nelegalno. Istražujući pozadinu cijele priče, Valter je došao do potvrde informacije da Sarajevo City Centar nikada u cjelosti nije uplanjen zbog neodgovarajućih gabarita, niti je ikada dobio upotrebnu dozvolu.

Ovo nam je potvrđeno i iz Općine Centar:

„Službi za imovinsko-pravne poslove, geodetske poslove i katastar nekretnina 14.04.2016. godine obratila se Magros Veletrgovina d.d. Sarajevo zahtjevom za uplanjenje dijela objekta Sarajevo City Center, u ulici Vrbanja broj 1, Sarajevo, a na osnovu djelomične upotrebne dozvole izdate od strane Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo. Postupajući po predmetnom zahtjevu, od podnosioca je zatraženo dostavljanje dodatne dokumentacije na osnovu koje je bilo moguće dati mišljenje o uplanjenju objekta“, navode iz Općine Centar Sarajevo.

Međutim, podnosilac zahtjeva traženu dokumentaciju nije dostavio. Nakon četiri godine nelegalnog rada, Općini Centar se Magros Veletrgovina d.d. Sarajevo ponovo obratila 1. jula 2020. godine, ponovnim zahtjevom za uplanjenje objekta Sarajevo City Centar, i to sa sa novom dokumentacijom, izdatom od strane Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo.

„Postupajući po tom zahtjevu i po izvršenom uvidu u ažurnu geodetsku podlogu izvedenog stanja objekta koja je dostavljena od strane podnosioca zahtjeva, konstatovano je da postoje određena odstupanja u izvedenom stanju objekta u odnosu na odobrenu lokaciju objekta i urbanističku suglasnost. Podnosilac zahtjeva je upoznat sa navedenim činjenicama, nakon čega je uputio dopis kojim odustaje od zahtjeva“, naveli su u odgovoru našem portalu iz Općine Centar.

Foto: Faksimil odgovora iz Općine Centar

Postupajući po tom zahtjevu, Općina Centar je donijela zaključak kojim se obustavlja postupakpokrenut po zahtjevu Magros Veletrgovina d.d. Sarajevo za uplanjenje objekta u katastar.

Drugim riječima, Sarajevo City Centar nikada nije uplanjen i nikada do danas nije dobio upotrebnu dozvolu da bi uopće radio.

KOJI MINISTRI SU POTPISIVALI RJEŠENJA

Iz Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša KS u odgovoru Valteru međutim tvrde da je SCC otvoren na osnovu „zakonom propisanih rješenja kojima je odobrena upotreba objekta.

A rješenja su tokom svojih mandata, podsjećamo, potpisivala tri ministra: Abid Jusić (SDA), Zlatko Petrović (SDU) i Čedomir Lukić (SDA). Potpisivali su, počevši još od 2008., pa sve do 2018. godine. Riječ je rješenjima o urbanističkoj saglasnosti, te njenim izmjenama, odobrenjima za pripremne radnje, te izmjenama tih odobrenja, i na koncu za upotrebne dozvole za pojedine dijelove SCC-a, uključujući i hotelski dio.

Foto: Faksimil dijela odgovora Ministarstva

Inače, unazad godinama mnogo se spekuliralo o stvarnom vlasniku Sarajevo City Centra. Zvanično je to kontroverzni saudijski investitor Sulejman Al Shiddi. U Sarajevu se pojavio 2006., a tada su mediji pisali da se jedne od najboljih lokacija u gradu za budući trgovački centar domogao zahvaljujući bivšem direktoru Kantonalnog zavoda za izgradnju, nekadašnjem članu Predsjedništva BiH i aktuelnom predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću.

Foto: Izetbegović i supruga Sebija u društvu Al Šidija

Građevinski radovi, odnosno izgradnja poslovnog kompleksa Sarajevo City Centar zvanično je počela u oktobru 2008., a vrijednost projekta je procijenjena na oko 116 miliona KM. U januaru 2009. počeli su radovi na konstrukciji poslovnog centra. Objekat se gradio na prostoru koji je bio u vlasništvu preduzeća Magros Veletrgovina i Magros Export-Import.

Tada je više od 90-posto vlasništva na misteriozan način dobila kompanija Al-Shiddi Trading Est, sa sjedištem u Rijadu, za svega dva miliona KM. Iste te godine (2009.), prema zvaničnim podacima Vijeća ministara i resornog Ministarstva ekonomskih odnosa i vanjske trgovine BiH, ova kompanija je u BiH investirala svega 4,6 miliona KM.

Zbog nedostatka sredstava, međutim, mašine na gradilištu budućeg SCC-a odmah su zaustavljene i mirovale su dvije godine.

Radovi su nastavljeni 2011. godine, ali uplate novca više nisu stizale iz Rijada, već sa Kajmanskih otoka, poznatih po kompanijama sa fiktivnim računima (offshore kompanije). Upravo te godine na Kajmanskim otocima registrovana je fiktivna kompanija Istehmary sarajevo City Center II Ltd, koja je na račun All-Shiddi International, uplatila više od 39 miliona KM za nastavak gradnje SCC-a. Vlasnici sredstava su nepoznati, a mediji su izvještavali da su u pitanju pokradena donatorska sredstva namijenjena Armiji RBiH i odbrani BiH.

Podsjetimo da je Al Shiddi osim Sarajevo City Centra vlasnik i bivšeg hotela Bristol, sada Novotel, projekta Poljine Hills, koji nikad nije u potpunosti otvoren, te propale aviokompanije Fly Bosnia.

Kada se kompletan mozaik sklopi, potpuno je jasno zašto su kantonalni ministri SDA i oni bliski ovoj stranci potpisivali desetine rješenja i njihovih izmjena, iako su bili svjesni da krše zakon.

Ono što ostaje nejasno jeste zašto su kasniji ministri krili da najveći trgovački centar u BiH i dalje radi bez upotrebne dozvole?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas