NOVE SANKCIJE SAD: Na crnoj listi sedam kompanija povezanih s porodicom Dodik, među njima i Prointer

Foto: banjaluka.net

Američko ministarstvo finansija (OFAC) uvelo je nove sankcije za pojedince i firme koji su finansijskim tokovima povezani sa porodicom Dodik. Riječ je, kako je navedeno u saopštenju, o dvije osobe i sedam kompanija koje “obezbjeđuju glavne izvore prihoda za predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i njegovu porodicu”.

U saopštenju OFAC-a navodi se da je Dodik kontrolisao visoke zvaničnike u Vijeću ministara, kako bi manipulirao nacrtom državnog budžeta kako bi se “ugovor na državnom nivou mogao dodijeliti Prointeru ITSS d.o.o. Banjaluka mimo konkurentskog procesa”.

“Sjedinjene Države osuđuju Dodikove kontinuirane napore da naruši institucije koje su osigurale mir i stabilnost za Bosnu i Hercegovinu i regiju”, rekao je podsekretar Trezora za terorizam i finansijsku obavještajnu službu Brian E. Nelson. „Nastavićemo da razotkrivamo prevare koje Dodiku i njegovoj porodici omogućavaju da eksploatišu sopstveni narod za ličnu korist”, potvrdio je Nelson.

Sankcionisani su Milenko Čičić, suvlasnik kompanije “Kaldera” i Đorđe Đurić vlasnik kompanije „Infinity international“.

OFAC je sankcionisao “Prointer ITSS”, “Infinity International grupe”, “K-2 Audio Company”, “Kaldera Company”, “Sirius 2010” i televizije “Una World”.

U saopštenju Američkog ministarstva finansija navodi se da je Dodik iskoristio svoj službeni položaj da ugovore Vlade RS usmjeri na mrežu privatnih kompanija koje on i Igor nadgledaju. Navodi se da Igor Dodik kontroliše mnoge kompanije u ovoj mreži, prikrivajući svoju ličnu vezu s njima i oslanjajući se na različite nominalne vlasnike i direktore.

“Infinity International Group d.o.o. Banja Luka je holding kompanija u BiH koja direktno ili indirektno posjeduje ili je većinski vlasnik najmanje pet drugih bh. kompanija: Prointer ITSS d.o.o. Banja Luka, Kaldera Company El PGP d.o.o., Infinity Media d.o.o., K-2 Audio Services Banja Luka d.o.o., i Una World Network d.o.o. Sirius 2010 d.o.o. Banja Luka je kompanija za informacione tehnologije koja posluje u okviru mreže porodice Dodik. Uz Prointer i Kalderu, Sirius je poznat u BiH po tome što je dobio unosne vladine ugovore. Prointer i Sirius zajedno pružaju IT robu i usluge institucijama vlasti u RS i BiH, dok Kaldera prvenstveno posluje u sektoru inženjeringa. Za mnoge od ovih kompanija, Igor je često uključen u poslovne operacije iza kulisa. Na primjer, u aprilu 2024. Siriusov tadašnji direktor je dao ostavku i Igor je bio uključen u zapošljavanje zamjene. On je na kraju bio odgovoran za osiguranje da svaka kompanija — uključujući Prointer, Sirius i Kalderu — izvrši plaćanja kako bi ispunila svoje finansijske obaveze”, navodi se između ostalog u saopštenju.

Koliko je američki OFAC upoznat s koruptivnim radnjama porodice Dodik svjedoči i činjenica da im je poznato kako je Igor Dodik takođe bio uključen u organizaciju sastanka sa svojim saradnicima i generalnim direktorom Prointera na kojem se razgovaralo o novim ugovorima.

Iz OFAC-a su istakli da Dodikova mreža često restrukturira korporativno vlasništvo kako bi sakrila umiješanost porodice u poslovanje kompanija i kako bi izbjegli sankcije.

“Iako Đorđe Đurić i Milenko Čičić zauzimaju vlasničke i upravljačke pozicije u Mreži, Igor na kraju upravlja finansijskim odlukama za kompanije u mreži, uključujući Prointer i Kalderu, a za poslovne odluke je potrebno Igorovo odobrenje. Đurić, kao krajnji vlasnik Infinityja i njegovih podružnica, blizak je Igorov saradnik koji mu često pomaže u finansijskim aktivnostima. Na primjer, Đurić i Igor su namjerno preduzeli korake da prikriju svoju umiješanost u ofšor bankovni račun i subjekt koji zajednički kontrolišu, što je vjerovatno omogućilo Igoru da prebaci milione eura u inostranstvo”, navodi se u saopštenju.

Dalje se kaže da su generalni direktor Kaldere Milenko Čičić i Prointera – Đorđe Đurić izvještavali Igora Dodika o poslovanju Kaldere i Prointera. OFAC-u je poznato i da je Čičić zastupao Igora Dodika na sastanku s nekim od njegovih poslovnih partnera i obavio niz finansijskih transakcija u Igorovo ime.

Sankcionisane firme uskoro mogu očekivati gašenje računa što će krajnje otežati, ako ne i onemogućiti njihovo poslovanje.

Djeca Milorada Dodika, Igor i Gorica, su na crnoj listi OFAC-a  od oktobra prošle godine.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Maja BJELAJAC

Maja Bjelajac je bosanskohercegovačka novinarka, član redakcije Valterportala. Radila u brojnim medijima, od čega najduže na Radiju Slobodna Evropa i Inforadaru.

Maja BJELAJAC

Maja Bjelajac je bosanskohercegovačka novinarka, član redakcije Valterportala. Radila u brojnim medijima, od čega najduže na Radiju Slobodna Evropa i Inforadaru.