NOVI CIRKUS U NAJAVI: Dodik dobio tri puta više novca za obilježavanje neustavnog dana RS

Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik je za obilježavanje neustavnog dana RS dobio tri puta više nova u odnosu na ranije godine.

Prema rebalansu budžeta usvojenom 3. novembra u Narodnoj skupštini RS, Milorad Dodik je za obilježavanje dana RS, praznika kojeg je Ustavni sud Bosne i Hercegovine nekoliko puta proglasio neustavnim, dobio 1,45 miliona maraka, umjesto dosadašnjih 500.000, prenosi RSE.

Izrada medalja

Osim toga, Dodikova sredstva za izradu medalja, koje se uglavnom uručuju na taj dan, povećana su sa 180.000 na 420.000 maraka.

Podsietimo, u manjem bh. entitetu se 9. januar obilježava kao dan RS, jer je na taj datum 1992. godine u Sarajevu, tadašnja takozvana Skupština srpskog naroda u BiH, donijela Deklaraciju o proglašenju “Republike srpskog naroda BiH”.

Bošnjaci i Hrvati na 9. januar gledaju kao na početak rata u BiH, te početak etničkog čišćenja i zločina nad nesrpskim stanovništvom, podsjeća RSE.

Sudska odluka

Ustavni sud BiH je 2016. godine, po apelaciji tadašnjeg člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, donio odluku prema kojoj je obilježavanje 9. januara kao dana manjeg bh. entiteta neustavno.

Odlukom je naloženo i brisanje spornih odredbi Zakona o praznicima RS, pa su vlasti RS u oktobru 2016. usvojile Zakon o danu RS kako bi, kako je tada rečeno, “implementirale odluku Ustavnog suda BiH”.

U Zakonu je, međutim potvrđen 9. januar kao dan RS, ali se “obilježava i praznuje kao sekularni praznik i nema obavezujući karakter”.

Izvor: slobodnaevropa.org, Raport

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas