POSLIJE NAPADA NA UPOSLENICU: Ministar Delić zatražio inspekcijski nadzor u hotelu Jablanica

Foto: D. S./Klix.ba

Povodom prošlosedmičnog napada na uposlenicu hotela Jablanica Federalno ministarstvo rada i socijalne politike uputilo je prijavu svim nadležnim institucijama da provjere i u okviru svojih nadležnosti izvrše nadzor u ovom privrednom subjektu.

Ističu da je slučaj u kojem je vlasnik hotela Jablanica Amir Džafić napao radnicu Enisu Klepo odgovornost organa gonjenja, ali i Ministarstva rada i socijalne politike s obzirom na to da je incident uzrokovan kršenjem prava radnika.

“Kako ističe resorni ministar Adnan Delić, ovaj nemili događaj uzrokovan je ranijim kršenjima prava radnika u vezi s neisplaćivanjem plata, mobingom, iskorištavanjem radnika i nizom drugih prekršaja koje inspekcijski organi trebaju ispitati i poduzeti sve neophodne sankcije protiv ovog privrednog subjekta”, navedeno je iz federalnog ministarstva.

Delić ističe da gruba kršenja prava radnika nisu novina u našoj zemlji te da svi mi znamo da ima rada na crno, rada u sivoj zoni, isplaćivanja plaća u koverti, mobinga, neplaćenog prekovremenog rada i drugih primjera negativnih praksi.

“Međutim, u većini slučajeva radnici šute i iz straha od gubitka posla ne prijavljuju poslodavce nadležnim institucijama. Kulturu šutnje i mirenja sa onim što nam se dešava moramo zamijeniti kulturom jasne i artikulisane borbe protiv svih vidova nepravde i kršenja zakona, tražiti da svako radi svoj posao kvalitetno i u okviru svojih nadležnosti jer samo tako možemo nešto mijenjati”, izjavio je ministar Delić.

Napomenuo je i da Ministarstvo tek po zaprimanju prijave, može naložiti nadzore i ispitivanje navoda iz prijave u nadležnim upravama za inspekcijske poslove.

Nakon razgovora sa radnicom Klepo koja je svoje iskustvo podijelila sa javnosti, i upoznavanja sa svim kršenjima prava radnika u ovom privrednom subjektu, federalni ministar uputio je zahtjev za nadzor svim nadležnim institucijama od kojih se očekuje da što hitnije izvrše nadzor i dostave Ministarstvu nalaze po izvršenom nadzoru.

Jučer je u Jablanici održan i mirni protest na koji je izašlo više od hiljadu građana s ciljem pružanja podrške pretučenoj radnici hotela Jablanica.

Izvor: klix.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas