POSLJEDICE ANTIVAKSERTVA: Vraćaju se davno iskorijenjene bolesti, ko će odgovarati za stradanje djece?

Mnogo je primjera u BiH i regiji koji potvrđuju koliko se teško izvući iz konspirativnih narativa i njihovih antivakserskih pokreta koji vrebaju ljude poput svakog kulta u najtežim životnim situacijama, čija „jednostavna objašnjenja i rješenja“ koja nude nisu ništa drugo do kompleksna prevara

Foto: ATAImages/PIXSELL

Vijest da su četiri bebe nedavno preminule u Beogradu od posljedica „velikog kašlja“, infektivne bolesti koja je u bivšoj Jugoslaviji iskorijenjena šezdesetih godina prošlog stoljeća, izazvala je prvu oštriju reakciju mainstream medija na posljedice višegodišnjeg antivakserstva i djelovanja antivakserske propagande koja je kulminirala tokom pandemije Covid 19.

Antivakserski pokret nije novi fenomen i njegov začetnik je sada već bivši ljekar Endrju Vejkfild (Andrew Wakefield), koji je 1998. u naučnom radu objavljenom u časopisu The Lancet vrlo sumnjivom, ili bolje reći nikakvom metodologijom, povezao MMR vakcine sa porastom broja autistične djece.

Iako osporena empirijski nebrojeno puta i odbačena kao neutemeljena, ova studija je svojevrsni rodni list antivakcionalnog pokreta.

NARUŠILI VJERU U NAUKU

Iz perspektive naše regije, svojevrsni guru ovog pokreta bila je dr Slađana Velkov, koja je negdje 2010. godine putem društvenih mreža pokrenula antivax kampanju, kombinujući koktel teorija zavjere (od antivakserstva, do zavjere o androidskim implantatima vanzemaljskog porijekla „koji se tajno implantiraju u ljude“).

Eksplozija ničim utemeljenih i antimedicinskih teorija zavjere dolazi tokom pandemije Covid 19 u kojoj se narativ mijenjao, od negacije postojanja virusa do broja umrlih, da bi se nakon pronalaska vakcine sumnjalo u njenu efikasnost, dok je popularna bila i teza da mijenja RNK i čak izaziva neplodnost.

Širom regije, pa tako i u Hrvatskoj, provođene antivakserske kampanje čije posljedice danas svi osjećamo (Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL)

Iako smo oficijelno pandemiju ostavili iza sebe, potpuno je narušena vjera u nauku i dobrobit vakcinacije, nažalost, čak i prema vakcinama koje su u upotrebi šezdeset i više godina i koje su primili sami zagovornici antivakcionalnih ideja.

Bitno je napomenuti da se guruima antivakcionalnog pokreta godinama neometano davao prostor u medijima, kako na državnim tako i privatnim TV kućama u regiji i BiH (od Happya, Pinka, do Face TV), pojačanim opskurnim youtube kanalima, poput Balkan info, te je jasno da je teren za potpuni krah povjerenja u zdravstveni sistem i nauku prireman čitavu deceniju (i više).

Da u pitanju nije samo proces imunizacije, već i svojevrsna antiprosvjetiteljska agresija prema zdravstvu, pokazuju sve češći napadi i šikaniranja zdravstvenih radnika, a najrecentniji slučaj je mlade doktorice iz Čakoveca, koja je nakon mnogih prijetnji i uvreda na društvenim mrežama, na kojima se propitivala njena stručnost i specijalizacija, oduzela sebi život.

Jasno je da je današnje antivakserstvo, ovakvo kakvo jeste, daleko od lokalnog i regionalnog nivoa, što pokazuje i globalno širenje antivakserskog pokreta koji se u nekim područjima i državama sastavio, ili takoreći srastao s radikalnom desnicom, kao što je to slučaj u SAD-u. Međutim, razlika između razvijenih, liberalnih demokratija, te s druge strane BiH i zemalja regije je ta što se u ovim prvim antivakserima sistematski i pravno pokušava stati u kraj, dok se na ovim prostorima niko ne želi latiti tog posla, čak im se daje i značajan medijski prostor.

VLAST U KS PRVA UVELA KAZNE

Ipak, aktuelna vlast u Kantonu Sarajevo prva je uvela neke mjere protiv pošasti antivakserstva kao vodilju drugima, pa je tako inspekcija počela da izriče kazne za nevakcinisanje djece u iznosu od 100 do 2.000 KM. Problem je, međutim, generalno u neuređenosti sistema u regiji pa neki roditelji, koji slijepo vjeruju u teorije zavjere a ne u nauku, putem korumpiranih i nesavjesnih ljekara uspijevaju da nabave i lažne potvrde o vakcinaciji (ovakvi slučajevi su zabilježeni na području Srbije), što dodatno otežava situaciju.

Iako alternativci i antivakseri često kao jedan od argumenata za svoje stavove koriste i onaj o želji farmakoindustrije za profitom a ne zdravljem, mnogi od ovih šarlatana itekako masno naplaćuju svoje tretmane (kod dr Branimira Nestorovića, koji se iznimno obogatio preko leđa naivnih i siromašnih, samo zakazivanje se naplaćuje 133 KM, a običan alergo test 183 KM).

Na isti način bogatstvo je stekla i „poduzetnica“ iz Hrvatske, prevarantica Jadranka Vrhovec sa prodajom svoje tzv. „Jadrankine otopine“, koja nije ništa drugo do rastvor joda, a dotična ga je prodavala kao čudotvorni lijek za sve.

Tako ga je reklamirala kao jedini lijek za Covid čije je postojanje, zanimljivo, istovremeno negirala. Njeni proizvodi se još uvijek mogu naći u online prodaji, a bočica od nekoliko mililitara košta čak 25 eura.

Foto: Vrhovec u društvu „gurua“ Pernara

Kada se tome i doda da konzumacija joda na svoju ruku može da izazove teške zdravstvene probleme, postaje jasno da ovi ljudi zbog profita rade iznimno opasne stvari, kažnjive zakonom. S druge strane, žrtve šarlatana zbog osjećaja stida i sramote rijetko izlaze u javnost, pa ovi slučajevi rijetko dobiju sudski epilog.

KAKO JE UPROPAŠTEN ŽIVOT JEDNE PORODICE

Valter je uspio da stupi u kontakt s jednom od žrtava antivakserskog lobija u BiH, inicijala B.K. (44),koja nam je pristala ispričati vlastito iskustvo, uz uslov anonimnosti (identitet poznat redakciji) zbog straha od online zlostavljanja kojem je već bila izložena.

B.K. priča da je sve počelo iz velike želje nje i supruga da imaju dijete i problema koje je imala sa začećem.

„To je bio razlog što sam se pridružila roditeljskim forumima kako bi razmijenila iskustva s drugim parovima koji prolaze isto. Dobili smo mnogo korisnih savjeta, preporuke za izvrsnog doktora i ambulantu za potpomognutu oplodnju i podršku. Kako sam uspjela ostati trudna, i dalje sam pratila savjete o trudnoći i prvim danima nakon poroda i roditeljstva. U to vrijeme je krenula kolati i priča o roditeljskom pravu na izbor kod cijepljenja djeteta. I brojni moji poznanici i poznanice (osobe koje su inžinjeri, IT-jevci, visokoškolovane osobe), su krenuli preispitivati potrebu za cijepljenjem. Unutar različitih tema, provlačila se informacija da je MoPaRu cjepivo opasno jer izaziva autizam“, počinje svoje svjedočenje B.K.

Foto: B.K. I njeno dijete dok je bilo beba

Poseban dojam, kaže, na nju su ostavili prilozi na TV-u o autizmu, odnosno iskustvima roditelja autistične djece.

„Gledala sam roditelje kako pričaju o svojoj djeci, koliko im je teško, i odlučila sam napraviti sve što mogu da moje dijete ne dobije autizam. Sada kada gledam unatrag jasno mi je zašto sam lako povjerovala u to. Jedva smo došli do našeg djeteta, u obitelji imam teške alergičare, pa je informacija da cjepivo sadrži alergene i da izaziva autizam kod mene pala na vrlo plodno tlo straha jedne majke. Informacije o autizmu koje sam dobivala preko medija su bile strašne. Tako da sam odlučila ne cijepiti dijete upravo zbog mojeg straha od autizma i molila sam supruga da ne cijepimo dijete“.

No, tada kulminiraju problemi. Zapravo, probleme kod svog djeteta – a to su bili rani znakovi autizma, B.K. i suprug nisu primjećivali, a oni su bili tu, od najranije djetetove dobi.

„Čak i kada je dijete prestalo govoriti s nešto više od dvije godine nisam to pripisala autizmu, jer dijete nije cijepljeno! Kada je sa sedam godina zbog teškoća u školi stigla dijagnoza spektra autizma, bila sam zapanjena. Tada je, naravno, krenulo drugo ispiranje mozga – informacije o teškim metalima koji, gle čuda, ipak nisu bili samo iz cjepiva, već iz okoline, različite restrikcijske dijete za autizam, kelacije i sl. Moram priznati da sam pala i na to. Ako je već autizam, hajdemo ga maknuti. Krenuli smo na dijetu bez laktoze, bez glutena, birezonancu da se utvdi koje namirnice dijete ne smije jesti. Sve te informacije su dolazile od žena koje su sa velikom sigurnošću tvrdile da su one u pravu i da nas varaju i lažu“, sjeća se B.K.

Sve što je željela, kaže, jeste samo pomoći vlastitom djetetu da ima djetinjstvo poput njegovih vršnjaka i da mu život bude lakši. Tek joj je kasnije postalo jasno da u to vrijeme nije ni znala šta je autizam.

„Mislila sam da je autizam – dijete ne govori i ima intelektualne teškoće. Nisam ni znala da spektar autizma može biti bez intelektualnih teškoća i da brojna autistična djeca govore. U jednom sam trenutku 2017. na poklon dobila knjigu ‘Neuroplemena’ (kod nas je prevedena nedavno) i iz nje sam saznala da postoje odrasle osobe i udruge samih osoba u spektru autizma koje znaju da je antivax pokret povezivanja autizma i cjepiva prijevara. Saznala sam da puno stvari koje se nama na Balkanu nude je u stvari industrija autizma koja zarađuje na našim roditeljskim strahovima, na životu u siromašnim državama koje nisu još uvijek uključive i nemaju niti kvalitetno obrazovanje, zapošljavanje i socijalno-zdravstvenu podršku za osobe s invaliditetom“, nastavlja B.K. o iskustvu svoje porodice.

Nakon toga je uspjela da se poveže sa stručnjacima za autizam u Hrvatskoj i inostranstvu te da od njih dobije najnovije i moderne informacije o autizmu.

„Naše dijete ima skoro 15 godina. Živimo jedan drugačiji život jer ono nikad neće biti slično svojim vršnjacima, ali ima pravilnu podršku roditelja, stručnjaka i stručnjakinja i same autistične zajednice da postane najbolja verzija autistične osobe i kako samosvjesna autistična osoba, osoba s invaliditetom, korača svijetom. Tome su me naučile same osobe s invaliditetom i govoreće i negovoreće autistične osobe“, zaključuje naša sagovornica.

Upravo ovakvi slučajevi, kakvih je u BiH i regiji sigurno veliki broj, ali su nam i dalje „nevidljivi“,pokazuju koliko se teško, ali ne i nemoguće, izvući iz konspirativnih narativa i njihovih pokreta koji vrebaju ljude poput svakog kulta u najtežim životnim situacijama, čija „jednostavna objašnjenja i rješenja“ koja nude nisu ništa drugo do kompleksna prevara.

 

—————————————————————————————————————————————————————————————————————–

Čitajte još: 

TRI NOVE LIMUZINE ZA PARLAMENT BIH: Za njih nema krize!

TRGOVINA UTICAJEM U VLADI ZDK: Ministar „izmislio“ radno mjesto za suprugu svog savjetnika Kalušića

——————————————————————————————————————————————————————————————————————-Preuzimanje tekstova Valtera je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora te postavljanje linka ka izvornom tekstu na http://www.valterportal.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Sandro HERGIĆ

Sandro Hergić je freelance novinar, kolumnista, saradnik više portala u BiH, dugogodišnji aktivista u više nevladinih organizacija, član društvenog kolektiva Basoc. Interesuje ga odnos novih tehnologija i čovjeka, politika i filozofija. Živi i radi u Banjaluci.

Sandro HERGIĆ

Sandro Hergić je freelance novinar, kolumnista, saradnik više portala u BiH, dugogodišnji aktivista u više nevladinih organizacija, član društvenog kolektiva Basoc. Interesuje ga odnos novih tehnologija i čovjeka, politika i filozofija. Živi i radi u Banjaluci.