POVUČEN “ZAKON O STRANIM AGENTIMA”: Dodik potvrdio da je bilo prigovora koji se tiču evropskih normi

Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

Narodna skupština Republike Srpske trebala je sinoć razmatrati kontroverzni “Zakon o stranim agentima”, međutim, on je povučen sa dnevnog reda Devete redovne sjednice entitetskog parlamenta.

Ova tačka povučena je neposredno prije rasprave, a ministar pravde RS Miloš Bukejlović rekao je da Vlada RS povlači Prijedlog zakona iz procedure, ne dajući objašnjenje za to.

Tim povodom, na društvenoj mreži X oglasio se i predsjednik RS Milorad Dodik koji je potvrdio da je prijedlog povučen na dodatno usaglašavanje i da će u dogledno vrijeme biti vraćen u ponovnu proceduru.

Dodik je potvrdio da je bilo određenih prigovora koji se tiču evropskih normi.

“Pošto je Republika Srpska opredijeljena evropskom putu, dogovorili smo da ovaj povučemo i dodatno usaglasimo sa zakonima koje imaju i primjenjuju pojedine evropske zemlje kako bismo ga uskladili s evropskom pravnom praksom”, rekao je predsjednik RS.

Narodna skupština RS je nacrt zakona o “stranim agentima” usvojila 28. septembra prošle godine, a tekst Prijedloga zakona, objavljen 3. aprila, precizirao je na šta se odnosi “poseban registar i javnost rada neprofitnih organizacija”.

On predviđa da neprofitne organizacije koje pomažu strani subjekti, a koje se bave političkim djelovanjem ili političkim aktivnostima, uticajem na javno mišljenje, te one koje narušavaju integritet i Ustav Republike Srpske, budu definisane kao “agenti stranog utjecaja”.

Povezani tekstovi:

U BANJALUCI ODRŽAN PERFORMANS SAHRANE DEMOKRATIJE (FOTO): Policija zaustavila aktiviste jer “uznemiravaju građane”

 

Dio Zakona koji govori o “političkom djelovanju” agenata stranog utjecaja proširen je i na djelovanje na “ugrožavanje demokratije”, te na “kršenje Ustavom RS zajamčenih sloboda i prava te raspirivanje nacionalne, rasne ili vjerske mržnje i netrpeljivosti”.

Njime je predviđeno da je neprofitna organizacija obavezna podnijeti prijavu Ministarstvu pravde u roku od 15 dana od prijema finansijskih sredstava ili druge vrste pomoći od stranog subjekta.

Ovaj zakon oštro je kritikovan od strane međunarodnih organizacija i demokratskog dijela javnosti, posebno civilnog sektora.

Ambasada SAD u BiH ocijenila je ranije da je to “represivan i nedemokratski zakon, koji bi, ako se provede, drastično narušio prava i slobode ljudi koji žive u Republici Srpskoj”.

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini takođe je ranije pozvala nadležne vlasti u RS da ne usvajaju Zakon o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija.

“Zakon o stranim agentima u suprotnosti je i sa Ustavom Republike Srpske i sa Ustavom Bosne i Hercegovine, kao i sa mnogobrojnim međunarodnim i domaćim obavezama u sferi poštivanja ljudskih prava. Ovim zakonom narušava se sloboda udruživanja, koja ima presudan značaj za funkcionisanje raznolikih i inkluzivnih organizacija civilnog društva, nezavisnih medija i boraca za ljudska prava, koji imaju presudan značaj za zdravo, participatorno demokratsko društvo”, rečeno je iz OSCE-a.

Pročitajte još:

SAHRANA DEMOKRATIJE: Današnje usvajanje zakona o stranim agentima ozvaničiće diktaturu u RS

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Maja BJELAJAC

Maja Bjelajac je bosanskohercegovačka novinarka, član redakcije Valterportala. Radila u brojnim medijima, od čega najduže na Radiju Slobodna Evropa i Inforadaru.

Maja BJELAJAC

Maja Bjelajac je bosanskohercegovačka novinarka, član redakcije Valterportala. Radila u brojnim medijima, od čega najduže na Radiju Slobodna Evropa i Inforadaru.