PRVI ROĐENDAN VALTERA: Zajedno s vama u borbi za pravednije društvo

Valter je jedan od rijetkih medija koji ne želi reklame, novinari Valterportala nikada ne plaćaju informacije niti svoje izvore, nikada do njih ne dolazimo na neprikladan način, ne prihvatamo bilo kakve poklone niti usluge. Valterportal ne prima novac za objavljivanje priča. Posebno se ponosimo interakcijom s vama i sticanjem vašeg povjerenja za veoma kratko vrijeme

Kada smo počinjali 2. maja prošle godine, u prilično složenim uslovima, ulazeći u svjesni rizik novog početka i starta od nule, nismo željeli ni da pretpostavljamo kako će to biti za godinu. A kako je to danas – želimo da podijelimo s vama.

Valterportal je profesionalizmom, nepristrasnošću, nezavisnošću, etičkim principima i uredničkim standardima uspio da za samo 12 mjeseci izgradi status istraživačkog medija s dignitetom, na koji se ne može uticati.

Valter je jedan od rijetkih medija koji ne želi reklame, novinari Valterportala nikada ne plaćaju informacije niti svoje izvore, nikada do njih ne dolazimo na neprikladan način, ne prihvatamo bilo kakve poklone niti usluge. Valterportal ne prima novac za objavljivanje priča, a pogotovo odbija i preduprjeđuje bilo kakve pokušaje koji bi upućivali na to da se na nas pokušava uticati finansijski.

Istovremeno za nas ne postoje zabranjene teme, mi se ne bojimo pritisaka, prijetnji i najava tužbi jer svaku informaciju koju dobijemo od naših izvora i vas, cijenjeni čitatelji i čitateljice, s dužnom pažnjom provjerimo i niti jednu apriori ne odbacujemo.

Posebno se ponosimo interakcijom s vama i sticanjem vašeg povjerenja za veoma kratko vrijeme. Više od polovine naših antikorupcijskih i velikih istraživačkih priča nastaju na osnovu vaših informacija, čime vam dajemo do znanja da ste bitan dio naše zajedničke borbe za bolje i pravednije društvo.

Valterportal je za samo godinu već dobio i međunarodna priznanja za svoj rad: bili smo među tek 13 medija iz istočne Evrope kao sudionici Google News Initiative (GNI), ugledne svjetske kompanije Google, gdje smo stekli neprocjenjivo iskustvo radeći sa najvećim međunarodnim ekspertima iz oblasti medija.

Istovremeno smo nekoliko dana pred rođendan postali nosioci certifikata Inicijative novinarskog povjerenja (JTI) „Reportera bez granica“ (koji definira poštovanje etičkih standarda i međunarodne standarde pouzdanosti), što je posebna čast i priznanje.

Sve ovo ne bismo uspjeli bez vas, građana Bosne i Hercegovine, koji zaslužuju bolje i pravednije društvo jednakih šansi za sve.

Ne možemo vam obećati da ćemo uspjeti u toj borbi, jer je naše društvo okovano korupcijom i kriminalom i vođeno lošim politikama, ali možemo obećati da ćemo dati sve od sebe i biti još bolji i beskompromisniji.

Almedin Šišić

Pročitajte našu prvu veliku priču:

DOSSIER VALTERA: Životi djece u rukama neodgovornih institucija

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Almedin ŠIŠIĆ

Almedin Šišić je bosankohercegovački novinar s dugogodišnjim iskustvom. Novinar godine 2021. u oblasti pisanog novinarstva u izboru "Društva novinara BiH", dobitnik više novinarskih nagrada i sautemeljitelj Inforadara koji je kao glavni i odgovorni urednik vodio 5 godina.

Almedin ŠIŠIĆ

Almedin Šišić je bosankohercegovački novinar s dugogodišnjim iskustvom. Novinar godine 2021. u oblasti pisanog novinarstva u izboru "Društva novinara BiH", dobitnik više novinarskih nagrada i sautemeljitelj Inforadara koji je kao glavni i odgovorni urednik vodio 5 godina.