PRVI TRUMPOV PORAZ NA PREDIZBORIMA: Haley uvjerljivo pobijedila u Washingtonu

Bivša američka ambasadorica pri UN-u Nikki Haley ostvarila je svoju prvu pobjedu nad bivšim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom na republikanskim predsjedničkim predizborima u Washingtonu.

Haley je pobijedila sa 62.86 posto glasova naspram Trumpovih 33.22 posto, objavila je kasno sinoć Republikanska stranka DC-ja. Ukupno je glasalo 2035 republikanaca, javlja Hina.

Time je Nikki Haley postala prva žena koja je pobijedila na nekim republikanskim predizborima u istoriji SAD-a. Za Haley, koja je umjerenija od Trumpa, još uvijek se smatra da ima male šanse da na kraju nadvlada bivšeg predsjednika u osiguranju republikanske nominacije.

Trumpova nominacija je gotovo sigurna

Trump je do sada pobijedio u svim predizborima, uključujući i Haleyinu rodnu državu Južnu Karolinu. Gotovo je sigurno da će se suprotstaviti predsjedniku Joeu Bidenu na predsjedničkim izborima u novembru, a pobjeda Nikki Haley u Washingtonu će ostati simbolična.

Prije predizbora u Washingtonu Trump je već skupio 244 izaslanika naspram Haleyina 24. Njena pobjeda u glavnom gradu dodat će samo 19 izaslanika njenom ukupnom broju. Ipak, Haley ostaje u utrci barem do takmičenja “Super utorka” 4. marta, kada će glasati 15 država i jedna teritorija, Američka Samoa.

NAKON PODIZANJA OPTUŽNICE: Trump se izjasnio da nije kriv za pokušaj poništavanja izbornih rezultata

Zašto je Trump poražen u glavnom gradu?

Washington D.C. urbano je područje, s relativno visokim udjelom stanovnika s fakultetskom diplomom, dok su Trumpove baze ruralna područja sa slabije obrazovnim stanovništvom. U glavnom gradu SAD-a je samo 23.000 registriranih republikanaca.

Glasnogovornica kampanje Nikki Haley Olivia Perez-Cubas rekla je da “nije iznenađujuće da republikanci koji su najbliži disfunkcionalnosti Washingtona odbacuju Donalda Trumpa i sav njegov haos”.

Izvor: fokus.ba

Povezani tekstovi:

TRUMP: Upoznao sam Viktora Orbana, on je lider Turske

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas