RAZBACIVANJE PARAMA: Dodikov direktor RAK-a za hotelske usluge plaća 132.000 KM za samo devet mjeseci

Postavlja se pitanje kakvu će vrstu hotelskog smještaja, za koga i koje namjene Agencija plaćati astronomskih 15.000 KM u toku 30 dana

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) BiH raspisala je tender za usluge hotelskog smještajau zemlji i inostranstvu u periodu od aprila do decembra ove godine te će za ove usluge za nepunih devet mjeseci platiti oko 132.000 KM, ili skoro 15.000 maraka mjesečno.

Istovremeno, drugim tenderom planirano je da RAK na ugostiteljske usluge tokom naredne godine potroši također oko 15.000 KM.

Osim što se postavlja pitanje kakvu će vrstu hotelskog smještaja, za koga i koje namjene Agencija plaćati astronomskih 15.000 KM u toku 30 dana, jasno je da je sama cijena za agenciju koja ubire milione tek sitniš te nova u nizu potvrda rastrošnosti na koju je navikao menadžment RAK-a na čelu sa Draškom Milinovićem, Dodikovim čovjekom od povjerenja.

 

Poređenja radi, i Parlamentarna skupština BiH raspisala je tender za hotelske i ugostiteljske usluge u vrijednosti od oko 100.000 KM, ali za dvije godine. Iz toga proizilazi da je RAK-u godišnje potrebno tri puta više novca za ove namjene nego cijeloj Parlamentarnoj skupštini BiH koja nikako ne spada u kategoriju štedljivih institucija.

Uprkos tome što se u RAK slivaju milioni po osnovu tehničkih naknada za dozvole operaterima telekomunikacija i emitera, prihodi od doprinosa za korištenje radio frekvencija i prihodi od novčanih kazni, upitan je sam način raspolaganja sredstvima budući da je menadžment RAK-a, odnosno direktor, dosljedan praksi rasipanja novca, pumpanja stranačkih firmi i neskrivene službe vlastima RS i SNSD-u.

Enormno trošenje u slučaju RAK-a, međutim, ni izbliza ne prati profesionalnost agencije budući na brojna medijska izvještavanja o politizaciji u radu direktora.

Aktuelni direktor Regulatorne agencije za komunikacije Draško Milinović jedan je od ključnih ljudi predsjednika RS (i lidera SNSD-a) Milorada Dodika, a na tu funkciju stupio je nakon što je godinama obavljao poziciju direktora režimske Radio-televizije Republike Srpske (RTRS). Bio je i na pozicijama savjetnika za odnose s javnošću predsjednika RS, šefa kabineta predsjednika RS i šefa kabineta predsjednika Vlade Republike Srpske.

Lojalnost Dodiku nastavio je zdušno dokazivati u RAK-u i time što je ova agencija tokom Milinovićevog mandata dodijelila nekoliko ugovora Prointeru, firmom koja se dovodi u vezu s porodicom Dodik, odnosno Dodikovim sinom Igorom. Prema pisanju portala Žurnal, RAK je sa Prointerom i njegovim kćerkama-firmama sklopio 11 poslova u vrijednosti većoj od 1,6 miliona maraka.

U isto vrijeme, misija Draška Milinovića je i odbrana političke agende, lika i djela Milorada Dodika.

Podsjećamo da je u jesen prošle, nakon što je Milinović to najavio, Regulatorna agencija za komunikacije nekoliko mjeseci kasnije Face TV Senada Hadžifejzovića kaznila sa drakonskih 15.000 maraka, optužujući samog Hadžifejzovića (vlasnika i urednika) da je sagovorniku u emisiji postavio pitanje treba li “ubiti“ Milorada Dodika.

Hadžifejzović je bio kategoričan da nije upotrijebio glagol “ubiti“, već “umiriti“, a priložio je snimak kao dokaz.

“To je opšta slika političkog stanja u BiH. Vlast postavlja svoje ljude na pozicije kako bi izvršavali njihove naredbe i komande. Znalo se od samog početka da to ne može dobro završiti. Milinović je RAK sveo na najniže grane”, rekao je bivši federalni ombudsman za medije Mehmed Halilovićnakon slučaja kazne za Face TV, zaključujući da se RAK pretvara u instituciju koja izvršava naredbe i koja je “žandar u medijskom prostoru”.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Maja BJELAJAC

Maja Bjelajac je bosanskohercegovačka novinarka, član redakcije Valterportala. Radila u brojnim medijima, od čega najduže na Radiju Slobodna Evropa i Inforadaru.

Maja BJELAJAC

Maja Bjelajac je bosanskohercegovačka novinarka, član redakcije Valterportala. Radila u brojnim medijima, od čega najduže na Radiju Slobodna Evropa i Inforadaru.