REKLI SU O NAMA: Valter se izdvaja odmjerenošću, analitičkim i profesionalnim pristupom

"Istraživačkim pričama ali i kvalitetnim komentarima i kolumnama Valter se svakako svrstao u red malobrojnih bosanskohercegovačkih medija koji svojom kritičkom oštricom bez zadrške i neprsitrasno seciraju sumornu zbilju u službi i za interes javnosti."

Povodom prve godišnjice našeg portala, kako to vide Valter i naš rad pitali smo ljude koji su se ostvarili u poslovima kojima se bave, prevashodno je riječ o dokazanim javnim ličnostima koje su usmjerene ka demokratizaciji društva jednakih prava za sve; političare i nosioce javnih funkcija nismo pitali za mišljenje, njima se bavimo u našim pričama. Evo šta su rekli o nama i šta su nam poželjeli za prvi rođendan.

TANJA TOPIĆ, voditeljica kancelarije Fondacije Friedrich Ebert u Banjaluci. 

Valter je portal koji zaslužuje čitalačku pažnju, donosi hrabro originalne istraživačke priče koje ilustruju propadanje ovog društva. S posebnim uživanjem čitam kolumne posebno autorke Svetlane Cenić kojima na njoj svojstven način lucidno, oštroumno, inteligentno ukazuje na sjaj i bijedu života u BiH. “Provjerena i renomirana” novinarska pera u ovom portalu daju mu poseban dignitet i pored tema, naročito tabu, koje Valter nudi čitalačkoj publici, najbolja su preporuka ovom portalu.

BORO KONTIĆ, direktor Media centra Sarajevo

Među stotinama portala koji trenutno postoje u Bosni i Hercegovini Valter se izdvaja svojom odmjerenošću, analitičkim i profesionalnim pristupom, zanimljivim i respektabilnim autorima te poštovanju onog što Englezi nazivaju „common sense“. U našem jeziku najpribližniji prevod je – zdrav razum. U trenutku kada ste zatrpani milionima informacija od kojih je većina ili bezvijedna ili banalna ovakav pogled na novinarstvo je osvježavajući. I dobrodošao u svakoj sredini koja želi da ima medije čiji je glavni cilj informisati javnost, a ne plašeći je. Portal Valter je među prvima na mojoj listi bosanskohercegovačkih informativnih glasila.

RUBINA ČENGIĆ, novinarka i aktivistica

Sretan vam rođendan i hvala što postojite! Portali poput Valtera su neophodni u vremenu u kom živimo u kom je sve više straha i sve manje slobode, a vlast nastoji da ućutka svakog ko joj stane na put na kom govori neistinu i zloupotrebljava ovlaštenja i javna sredstva. Vlast na tom putu ne bira sredstva, a posljednji primjer je kriminalizacija klevete. Valter je za vrlo kratko vrijeme pokazao da ga čini ekipa hrabrih novinara i novinarki i želim vam da nastavite na isti način. Nema predaje.

DINO ŠARAN, frontmen benda Letu Štuke

Poznajem osnivača i glavnog urednika Almedina Šišića dugo, družili smo se. Znam da je profesionalan u svom poslu. Ali, najvažnije mi je što je Valter antifašistički portal. Kod nas sve vrvi od fašizma ili nekog kvazifašizma, tako da cijenim sve što je kontra toga i što propagira napredak ove države. Pratim mali broj medija, to su Žurnal, Nomad i – Valter.

LEONIE VON ELVERFELDT, međunarodna ekspertica i trenerica za medije 

Čestitam prvu godišnjicu Valter portalu! Oduševljena sam onim što ste do sada posigli s tako malim timom. Uz snažnu misiju i ljude s posvećenošću i predanošću – Valter portal će rasti brzo i velikim koracima. Samo tako nastavite!

DINO ABAZOVIĆ, univerzitetski profesor

Walter Leland Cronkite, novinar svojevremeno poznat i kao “čovjek od najvećeg povjerenja u Americi”, rekao je ovako: ‘Svakome se nešto sviđa ili ne. Ali, kada radimo vijesti na naslovnici, ne na zadnjoj stranici, ne na stranicama s komentarima, kada radimo dnevne vijesti, pokrivajući politiku – naša je dužnost ne dopustiti našim predrasudama da se pokažu. To je osnova novinarstva.’ U vrijeme online medija, naš ovdašnji Valter, Almedin Šišić i njegov tim uposlenika i saradnika na portalu kojem čestitam godišnjicu, doista ne dopuštaju predrasudama da se pokažu dok pokrivaju politiku. Malo li je da je samo to!? Bonus dođu kolumne, a napose istraživačko novinarstvo i priče za koje treba imati onaj nerv koji se novcem ne može kupiti. Sretno u budućem radu!

SRĐAN BLAGOVČANIN, director UO Transparency International BiH 

 U vrijeme kada se stanje medijskih sloboda pogoršava, uvođenjem represivnog zakonskog okvira i sve otovorenijim nasrtajima vlasti na nezavisne medije, potreba za objektivnim i profesionalnim istraživačkim novinarstvom sve je veća. Valter je u kratkom periodu od godinu dana koliko postoji uspio steći povjerenje čitalaca i nametnuti se kao relevantan i kredibilan izvor informacija. Istraživačkim pričama ali i kvalitetnim komentarima i kolumnama svakako se svrstao u red malobrojnih bosanskohercegovačkih medija koji svojom kritičkom oštricom bez zadrške i neprsitrasno seciraju sumornu zbilju u službi i za interes javnosti. Čestitajući prvu godišnjicu, ekipi Valtera želim puno dobrih priča i još više čitalačke publike.

JASMINKO HALILOVIĆ, director Muzeja ratnog djetinjstva 

Na našoj medijskoj sceni nezavisno istraživačko novinarstvo postalo je prava rijetkost. Zbog toga je pojava Valter Portala bh. internet prostoru donijela dodatni kvalitet. Iako nisam bio najposvećeniji čitalac vijesti u posljednjoj godini, nisam mogao ne primijetiti nekoliko istraživačkih priča kojima je upravo ovaj medij razotkrivao korupciju koja je jedan od najvećih problema bh. društva. Stoga želim Valteru sretan rođendan i još mnogo uspješnih godina rada i važnih i vrijednih priča.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas