GOOGLE ANKETA: Istraživački mediji poput Valtera su neophodni našem društvu

Posebno smo ponosni na odgovore anketiranih na pitanje „šta najviše cijenite kod Valterportala“. Odgovori se kreću od, većinski, „objektivnost“, „nepristrasnost“, „nezavisnost“ i „beskompromisnost“, do „informiranost“, „visoki profesionalizam novinara i uredništva“, „to što udarate ni po babi ni po stričevima“, „istina i da nema nedodirljivih“, „direktnost“, „hrabrost i poštivanje novinarstva“, „istinitost“, „generalno sve“, „slobodu“, „vjerodostojnost“, „integritet i hrabrost“, „valterizam“

Redakcija Valterportala, koji uskoro slavi prvi rođendan, u prethodnom periodu uradila je sveobuhvatnu google anketu u kojoj smo vas, cijenjeni čitatelji/čitetaljice, upitali o stepenu zadovoljstva korisničkog iskustva pri posjetama našem web-portalu i društvenim mrežama.

Na reprezentativnom uzorku za ovu vrstu anketa dobili smo odgovore koji će nam pomoći da budemo još bolji i beskompromisniji u pružanju pouzdanih, provjerenih i istinitih informacija i priča, baziranih na fact checkingu i dokazima.

Prema rezultatima ankete, glavna čitalačka publika Valtera je u starosnoj dobi između 25 i 54 godine, u omjeru muškarci-žene 67,2 % naprema 32 %. Vas 0,8 % nije željelo da se izjasni.

Na pitanje „kojoj entonacionalnosti pripadate“, 33,6% anketiranih izjasnili su se kao Bošnjaci, 20,5 %ostali, 18 % Srbi, 15,6 % anketiranih nije se željelo izjasniti, dok se 12,3 % anketiranih izjasnili kao Hrvati.

Prema anketi, Valter većinski čitaju visokoobrazovani ljudi, 66,4 % anketiranih ima visokoškolsko obrazovanje (bachelor, master, doktorski i postdoktorski studij).

Širok je spektar zanimanja kojima se bave ankterirani, pa tako imamo privatnike, informatičare, psihologe, doktore, državne službenike, novinare, IT stručnjake, poduzetnike, body garde, ali i blagajnike, tesare, profesionalne vojnike, glumce i režisere.

Najviše anketiranih na dnevnoj bazi od društvenih medija koristi Facebook, potom YouTube, na trećem i četvrtom mjestu su Instagram i X, a potom Tik Tok i Linkedin. Upravo je putem Facebooka pola anketiranih (njih 50 %) saznalo za Valter, 30 % preko prijatelja, 8,2 % putem našeg web-sitea, a ostali uglavnom preko drugih društvenih mreža.

Većina anketiranih na Valteru najradije čitaju naše istraživačke priče, na drugom su mjestu kolumne, a na trećem političke analize.

Na pitanje „smatrate li da nezavisni istraživački mediji trebaju da maju minimalnu finansijsku podršku od strane svojih čiotalaca“, 69,7 % odgovorilo je sa „da“, dok je odgovor „ne“ zaokružilo 30,3 %anketiranih.

Više od polovine ankteiranih (51,6 %) spremno je da donira „simboličan iznos u skladu sa svojim mogućnostima za istraživačke priče koje radi Valter“, 30,3 % su odgovorili sa „nisam siguran“, dok 18 %anketiranih ne bi finansisjki podržalo Valterova istraživanja.

S tim u vezi 49,2 % anketiranih spremni su da „povremeno doniraju“ za razvoj Valtera i istraživačke priče, 25,4 % na mjesečnoj osnovi, 5,7 % na godišnjoj osnovi, dok su ostali odgovori u rasponu od: „jednokratno“ i „ako baš zapne“, do „ne bih“ i „nikad“.

Daleko najveći procenat odgovora „da“, čak 91 %, dobilo je pitanje: „smatrate li neophodnim da Valter zadrži poziciju nezavisnog, istraživačkog medija na koji se ne može uticati“, što je jasna ideja vodilja i potvrda ispravnosti naše urađivačke politike.

Na pitanje „šta očekujete od istraživačkog medija kao što je Valter“, 51,6 % anketiranih odgovorili su sa „više ‘zabranjenih’ tema koje ostali mediji ne smiju ili ne žele da objavljuju“, 25,4 % bi „više antikorupcijskih priča“, a po 9 % više „velikiuh multimedijalnih priča“ i „više kolumni“.

Posebno smo ponosni na odgovore anketiranih na pitanje „šta najviše cijenite kod Valterportala“.Odgovori se kreću od, većinski, „objektivnost“, „nepristrasnost“, „nezavisnost“ i „beskompromisnost“, do „informiranost“, „visoki profesionalizam novinara i uredništva“, „to što udarate ni po babi ni po stričevima“, „istina i da nema nedodirljivih“, „direktnost“, „hrasbrost i poštivanje novinarstvo“, „to što niste sarajevocentrični“, „istinitost“, „generalno sve“, „slobodu“, „vjerodostojnost“, „to što niste ‘mahalski’ portal“, „integritet i hrabrost“, „valterizam“.

Nedvosmislen pokazatelj onoga ćemu smo posvećeni i što želimo nastaviti da radimo i u budućnosti sadržan je i u vašim odgovorima na naše posljednje pitanje: „da li postoji tema o kojoj želite da još više pišemo i izvještavamo – i ako postoji koja je to“. Najviše vaših odgovora bilo je „korupcija“ i „kriminal“.

Redakcija Valterportala još jednom se zahvaljuje svima koji su učestvovali u ovoj anketi, kao i svima vama koji nas čitate i podržavate naš rad.

————————————————————————————————————————————————————————————————————————–

Čitajte na Valterportalu: 

NAKON TEKSTOVA VALTERA: Oštećeni u sporovima s UIO traže suspenziju sutkinje Miletić

EKSKLUZIVNO: Džakula i saučesnici terete se da su preko firme iz Holandije državu oštetili za oko 300 miliona KM

————————————————————————————————————————————————————————————————————————Preuzimanje tekstova Valtera je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora te postavljanje linka ka izvornom tekstu na http://www.valterportal.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas