SANKCIJE STEŽU OBRUČ OKO PORODICE DODIK: Gorica dijeli savjete ‘crnolistašima’, spominje digitalne valute i tužbu Sudu u Strazburu

Američke sankcije porodici Dodik počinju djelovati i sužavati manevarski prostor crnolistašima.

Najizraženija panika je u RS gdje je skoro cijeli politički vrh pod sankcijama, a najviše su na udaru predsjednik entiteta Milorad Dodik i njegova porodica.

Poznato je da je Dodik dvostruko sankcioniran, a da su u drugom paketu na crnoj listi završile i kompanije njegove djece.

AMERIČKE SANKCIJE SVE VIŠE IZOLIRAJU DODIKA: Osakatile su tri kraka njegove hobotnice

Nedavno je objavljeno da je banka ukinula račun sa ‘Srpsku kuću’, organizaciju koju vodi Gorica Dodik.

No, ona je sad nastavila iskaljivati svoj bijes na društvenim mrežama, pa je najavila čak i tužbe. Imala je i savjet za sve druge crnolistaše.

“Pozdrav za tetu iz američkog konzulata u Banjaluci koja svakodnevno hoda po bankama i provjerava račune pa prijeti raznoraznim stvarima ako joj je nešto ne svidi. Što se mene tiče, ja sam svoj račun zatvorila, pa me baš briga, nego se vi ostali raspitajte ko vam vršlja po računima i odakle pravo nekom američkom ćati da traži od banaka bilo šta na uvid”, navela je Gorica Dodik.

Onda je imala i savjet za druge crnolistaše pa je i najavila tužbu.

“E sad ovako, svima onima kojima su računi zatvoreni treba da znaju ovo. Agencija za bankarstvo je zadužena za banke u Republici Srpskoj. Vi se uputite tamo, tražite od agencije mišljenje da li postoji ikakava prepreka da vi u banci imate račun? Kako svi mi koji smo na toj crnoj listi, ustvari za ove koje znam, nikada nismo osuđivani, nikakav krivičan postupak se nije vodio protiv nas, agencija bi po nekom pravilu trebala dati pozitivno mišljenje.

Onda sa tim mišljenjem odete u banku i tražite da vam ponovo otvore račun, ako to ne žele moraju vam dati pismeno obražloženje i vi sa tim lijepo tužba pa da vidimo. U Strazbur direktno! Za unutrašnji platni promet niko nema prava da vam ugasi račune, osim ako ste osuđeni za nešto.

Sistem i zakoni vas tjeraju da imate račun u banci, da ne mozete platu primati preko blagajne, nego mora preko računa. To je uredu, ali šta znači zatvoriti sve racune? Staviti ljude da su isključeni iz normalnog života? Zbog čega? Zato što je to rekla Amerika?

Postoje sulude optužbe Amerike, nije bilo procesa, niti suđenja… oni su presudili da smo krivi zato što mislimo svojom glavom i ne podržavamo njihovo kolonijalno upravljanje u zemlji BH. Sad hoće da nas isključe, kao na prekidač.

Čitala sam da je to isključivanje ljudi koji ih ne slušaju njihov cilj, sa uvođenjem digitalnih valuta itd. ali još nije došlo to vrijeme. Sad ne možete tek tako isključiti bilo koga, jer postoje sudovi za ljudska prava, koja su ugrožena svima nama”, navela je Dodik.

Naravno, to što je ona, kao i drugi sankcionirani, onemogućena da otvori račun u banci tek je početak problema.

Naime, problem će biti i za ostale kompanije u vlasništvu porodice Dodik.

Sankcionirani su Global Liberty i Agro Voće iz laktaša, Agape Gorica Dodik i Ivana Dodik Banja Luka i Fruit Eco iz Gradište, kao skup privrednih subjekata koji posluju u Bosni i Hercegovini, uključujući poslovanje u sektoru restorana i veleprodaje materijala.

Izvor: raport.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas