SKANDAL PRAVOSUĐA RS: Nestanak struje u sudu odgodio suđenje krim-tehničarima u slučaju “David Dragičević”, nastupa apsolutna zastara!

Foto: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

U banjalučkom Osnovnom sudu danas nije bilo struje, pa je ročište krim-tehničarima Policijske uprave Banjaluka Mikici Marijancu i Zoranu Bošnjaku optuženima za uništavanje dokaza u istrazi ubistva Davida Dragičevića odgođeno za 26. mart. Toga datuma i definitivno će nastupiti apsolutna zastara krivičnog gonjenja u ovom predmetu.

Pravda u ovom slučaju nikada neće biti zadovoljena, a niko zbog toga neće ni odgovarati.

osnovni sud banjaluka
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Zastarjelost krivičnog gonjenja podrazumijeva da se krivični postupak protekom zakonom određenih rokova ne može više pokrenuti, odnosno da se ne može nastaviti već započeti postupak.

Rok zastarjelosti teče od dana izvršenja krivičnog djela i zakon predviđa različite rokove zastarjelosti u zavisnosti od propisane kazne za krivično djelo, pri čemu se u obzir uzima najteža propisana kazna za to djelo.

Za krivično djelo sprečavanje dokazivanja za koje se terete krim-tehničari, Krivičnim zakonikom Republike Srpske zaprijećena je kazna od maksimalno 3 godine.

– Zastarjelost krivičnog gonjenja nastaje u svakom slučaju kad protekne dvaput onoliko vremena koliko se po zakonu traži za zastarjelost krivičnog gonjenja- navodi se u KZ RS.

Prema optužnici Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, Marijanac i Bošnjak bacili su bokserice koje su 25. marta 2018. godine, nakon obdukcije tijela ubijenog mladića, prebačene u depozit Policijske uprave Banjaluka, odnosno u prostoriju za sušenje predmeta.

– Dakle, u namjeri da spriječe ili otežaju dokazivanje, uništili su predmet koji služi kao dokaz, čime su počinili krivično djelo sprečavanje dokazivanja – navodi se u optužnici.

Optužnica protiv krim-tehničara podignuta je u septembru 2018. godine, a optuženi su se o krivici izjasnili u decembru 2018, odnosno januaru 2019. godine.

Prvostepena presuda kojom su krim-tehničari oslobođeni krivice objavljena je u januaru 2022. godine.

Prvi put je ukinuta u januaru prošle godine, a u ponovljenom postupku krim-tehničari su ponovo bili oslobođeni krivice.

Okružni sud u Banjaluci je u januaru ove godine po drugi put ukinuo oslobađajuću presudu i predmet vratio osnovnom sudu.

Izvor: srpskainfo.com

Povezani tekstovi:

DAVOR DRAGIČEVIĆ: U Tužilaštvu BiH moraju da shvate da nisu gospodari života i smrti a ni pravde!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas