SRĐAN PUHALO: Kako pronaći najboljeg kandidata za klupu Zmajeva?

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Nakon ostavke selektora Fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine Faruka Hadzibegića, nameće se logično pitanje ko će biti njegov nasljednik. Već se spominju neka imena, pa evo i mojih prijedloga.

FADIL NOVALIĆ

Armin Durgut PIXSELL

Fadil Novalić se nameće kao prvi izbor, a evo i zašto? Ima li išta logičnije nego da Zmajeve vodi čovjek iz Gradačca, mjesta gdje je ponikao i formirao se Husein kapetan Gradaščević – Zmaj od Bosne. Takođe, trebamo imati na umu da gospodin Novalić trenutno veoma uspješno ništa ne radi i da nije slučajno u ovo

Što se tiče kompetentnosti – ni tu nema brige, sjetimo se njegove fudbalske izjave u kojoj se sažeta sva filozofija ovog sporta:

„Život je lopta šarena, a to posebno važi za mlade ljude“.

 Imamo loptu, imamo mlade ljude,  samo nam strateg fali. U situaciji kada barem matematički BiH nije izgubila šansu da se plasira na Evropsko prvenstvo, treba nam neko ko će domaće reprezentativce skinuti sa respiratora i vratiti ih u život.

Njegova izjava: „BiH je prema nekim parametrima nezaposlenosti ispred pojedinih članica EU, poput Španjolske i Portugala“, pokazuje da se on može nositi sa Portugalom koji je sa 12 bodova prvoplasirani u našoj grupi, a samim tim neće mu biti problem da pobjedi Luksemburg i Lihtenštajn. Sa iskusnim Mulahusićem iz Luksemburga u stručnom štabu, odlazak na Evropsko prvenstvo je zagarantovan.

CHRISTIAN SCHMIDT

Armin Durgut/PIXSELL

Nije loš izbor ni trenutni visoki Predstavnik Kristijan Šmit, koji bi, vjerujemo, u lepršavu bosansku igru unio njemačke konzervativne vrijednosti: disciplinu, red i zalaganje svih 90 minuta plus sudijska nadoknada, što nam je u ovom trenutku najpotrebnije. Kombinacija Nijemca i Bosanaca se pokazala dobro u Bajernu, pa nema razloga da zakaže sa Zmajevima. U slučaju da ne zadovolji očekivanja BH Fanatikosa, a to znači plasman na Evropsko prvenstvo, ima da ga smijenimo kao što su oni smjenili Hasana Salihamidžića. Znamo li da se sljedeće Evropsko prvenstvo igra u Njemačkoj, Kristijan Šmit se nameće kao logično rješenje. Možda izlobira da nas na takmičenje prime ‘nako, baš kao što su nam dodijelili i status kandidata za članstvo u EU.

SEMIR OSMANAGIĆ 

Ivana Ivanovic PIXSELL

Ne treba odbaciti ni Semira Osmanagića koji se pokazao uspješnim na mnogim poljima, pa zašto ne bi bio i u sportu. U ovom trenutku nama je potreban čudotvorac koji bi od ništa napravio nešto, i on je u tome neprevaziđen. Sasvim je jasno da konvencionalni fudbal nije dao rezultate i da je vrijeme da šansu damo alternativnom pristupu igri. Tu možemo očekivati interdisciplinarne sheme i varijecije i očekivano je da njegova mašta zarazno djeluje na Zmajeve i njihovu igru. Bosanci i Hercegovci već 6.500 godina igraju fudbal i Osmanagić je pravi čovjek da probudi nogometni arhetip u njima i onda se svemir granica. Čovjek koji je uzeo pare iz budžeta Zeničko-dobojskog kantona – uzeće i sve bodove na Bilinom polju. Na kraju krajeva, jedino Indijana Dzons može da ukroti Zmajeve.

TROČLANI SELEKTOR 

Armin Durgut/PIXSELL

Ne treba robovati navikama i postavljam pitanje zašto da imamo jednog selektora, ako možemo da imamo tri. Tri člana Predsjedništva BiH bi mogli da uspješno vode našu fudbalsku reprezentaciju, baš kao što vode i zemlju. Naravno, imajući iskustva sa postavljanjem ambasadora, možemo očekivati potpuno nova lica u našoj reprezentaciji. Samim tim broj Hrvata i Srba bi se drastično povećao i ta multietničnost može biti naš kvalitet u odnosu na ostale reprezentacije iz grupe. Naravno, zaduženja bi bila podjeljena između Bećirovića, Cvijanovićke i Komšića. Bećirović bi bio zadužen za sredinu terena i napad, dok bi Željka Cvijanović osmislila odbranu. Željko Komšić ne bi ništa radio, ali bi bio najglasniji i najemotivniji na klupi, što znači da bi bio miljenik BH Fanatikosa. Ostaje nedoumica da li bi se sastav reprezentacije birao po popisu iz 1991. ili 2013. godine.

Ako dugoročno razmišljamo onda ne treba odbaciti ni soluciju da na mjesto selektora Fudbalske reprezenatacije BiH stavimo AI iliti vještačku inteligenciju. Prije svega ova opcija je jeftina, objektivna i usmjerena ka cilju, tj. ka plasmanu na Evropsko prvenstvo u Njemačkoj. Istina fudbal nije šah, ali kod nas je i onako sve crno bijelo i nemamo šta izgubiti. Takođe ćemo na taj način izbjeći uticaje ljudi iz Fubalskog saveza BiH da na bilo koji način utiču na sastav reprezentacije. Nadati se da će AI izbjeći zamke konstututivnosti i u reprezentaciju pozvati igrače da najboljim statistika u proteklom periodu.

Na kraju treba razmisliti da se otme selektor Luksemburga Luka Holc i fino „zamoli“ da vodi Zmajeve. Čovjek koji je izborio neriješeno sa Slovačkom i pobjedio Bosnu i Hercegovinu na domaćem terenu je za poštovanje i treba mu pružiti šansu.

Šta reći na kraju?

Pokušali smo sa fudbalerima kao selektorima i ne ide. Ćiru Blaževića ne možemo oživiti. Možda je rješenje da se da šansa drugima?

Opet razmišljam da li je sve uzaludno kada se nađeš  u „grupi smrti“ sa Luksemburgom, Lihtenštajnom i Islandom.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Srđan PUHALO

Srđan Puhalo je bosanskohercegovački psiholog, bloger i novinar.

Srđan PUHALO

Srđan Puhalo je bosanskohercegovački psiholog, bloger i novinar.