ŠTA NAM JE DONIO SVESRPSKI SABOR: Propao pokušaj novog Gazimestana

Bombastično najavljen kao događaj svih događaja koji je trebao iznjedriti ko zna kakve promjene između bh. entiteta Republika Srpska i Srbije, pa i u regionu, u konačnici se sveo na još jedno populističko okupljanje za puk doveden s obje strane Drine da kliče svojim vođama

Foto: Photo: Borislav Zdrinja/ZIPAPHOTO/ATAImages/Pixsell

Kada je Aleksandar Vučić raširio zastavu Srbije, onu kojom je bio zagrnut tokom glasanja o Rezoluciji u Srebrenici u Generalnj skupštini Ujedinjenih nacija, trebala je to biti kulminacija događaja nazvanog „Svesrpski sabor“.

No,. posmatrano sa strane i slušajući poruke o „jednoj maloj Srbiji koja se suprotstavila i u tome uspela“, sve je ličilo na još jedan od njegovih skaradnih i  patetičnih performansa kojim već godinama zabavlja Srbe.

Bombastično najavljen kao događaj svih događaja koji je trebao iznjedriti ko zna kakve promjene između bh. entiteta Republika Srpska i Srbije, pa i u regionu, u konačnici se sveo na još jedno populističko okupljanje za puk doveden s obje strane Drine da kliče svojim vođama. No, ni klicanje nije bilo baš gromoglasno, pa je Milorad Dodik morao, kao na kakvom muzičkom koncertu, da okupljene pozove da budu glasniji dok podržavaju njegov hvalospjev upućen Vučiću.

I Dodik i Vučić posebno su se zadržali na temi UN-ove Rezolucije o Srebrenici.  Kao na pokvarenoj gramofonskoj ploči vrtile su se optužbe o onima koji su željeli cijeli srpski narod proglasiti genocidnim, o nepravdi koja se Srbiji, jer je mala zemlja, kontinuirano nanosi od „svjetskih moćnika“, ali i o pobjedi koju je Srbija ostvarila. Ništa novo, jer preko šest stoljeća Srbi poraz na Kosovu slave kao pobjedu. Pa zašto onda ne bi i ovaj pred Generalnom skupštinom UN-a.

Vučić poznat po svom manipulativnom ponašanju govorio je i o potrebi mira u reagionu, očuvanju „dejtonske BiH“, „molio“ Dodika da se uzdrži od separatističkih težnji.

Samo teško da te molbe može iko ozbiljno shvatiti. Jer Dodik je i iz Beograda ponovo prijetio osamostaljivanjem RS-a, tvrdio da je suživot u Bosni i Hercegovini nemoguć i da će „doći u Beogradda traži podršku“ za svoje nakane.

No, prije svenarodnog mitinga u kojem su se Vučićevo i Dodikovo obraćanje preplitali sa potpurijem srpskih kola i recitovanja rodoljubive poezije, održana je i zajednička sjednica Vlada RS i Srbije na kojoj je usvojena „Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava srpskog naroda“, uz blagoslov neizostavnog pravoslavnog sveštenstva.

Napisana u 49 stavova, zaključaka i ciljeva, deklaracija zbir je političkih stavova RS i Srbije o Kosovu, Republici Srpskoj i njenom položaju i nadležnostima u „dejtonskoj BiH“, te niz ponovljenih pitanja baziranih na specijalnim vezama RS i Srbije.

Ono što je svakako zanimljivo jeste odustajanje od 9. januara kao dana RS. Nakon sve galame koja se oko toga dizala u RS-u, blokade državnih institucija, napada na Ustavni sud BiH, Dodik je lakonski saopštio da će se ubuduće Dan RS obilježavati 15. februara, „kada to čini i Srbija“. A što se 9. januara tiče ostat će tek dan osnivanja RS!?

Šta ga je na to ponukalo, šta iza naprasne i olake odluke o odricanju od 9. januara stoji – u ovom trenutku ne da se iščitati. Ali svakako ne bi to trebalo shvatiti neozbiljno, jer u mirotorstvo Vučića ne treba previše vjerovati. A još manje u Dodikovu nakanu da postane legalist pa konačno prihvati odluku Ustavnog suda BiH da je 9. januar neustavan praznik.

Iz Deklaracije potrebno  je izdvojiti i preporuku o „harmonizaciji nastavnih planova i programa u osnovnom, srednjem i visokom obrazovanju u Republici Srbiji i Republici Srpskoj“. Tu je ponovno insistiranje na favorizaciji srpskog jezika i ćirilice u RS. Pri tom svjesno se udara upravo na temeljne ustavne principe o ravnopravnosti konstitutivnih naroda u entitetu Republika Srpska.

Kao da nije dovoljno što se Bošnjacima u RS-u institucionalno i protivno brojnim sudskim presudama zabranjuje da svoj jezik zovu bosanskim, sada se pokušava otići i korak dalje pa kroz obrazovni proces dodatno negirati svu kulturnu tradiciju Bosne i Hercegovine.

Iako su na Saboru prisustvovali predstavnici Srba, kako je navedeno i iz Federacije BiH, Crne Goge, Makedonije, niko od njih nije se oglasio.

I nije to neočekivano, jer ovaj sabor imao je primarni cilj da građanima i Srbije i RS-a skrene pažnju s bitnih pitanja. Kosova, koje je država i koliko god se Vučić trudio da to ospori – točak povijesti se neće vratiti. No, to priznati gorka je pilula koju nije tamošnja vlast spremna progutati i u svojoj tvrdoglavosti samo u sve dublje beznađe gura Srbe na Kosovu.

Na drugoj strani Milorad Dodik, iako objektivno nema ozbiljnih političkih oponenata u RS-u (u kojoj je opozicija često u „magarećoj klupi“), suočava se iz dana u dan sa posljedicama američkih sankcija. Novca u budžetu je sve manje, spirali zaduživanja na domaćem tržištu kapitala ne nazire se kraj, broj dugova Vlade RS prema dobavljačima, poljoprivrednicima sve je duži. Socijalni mir još uvijek se održava, ali s ljetom u koje smo zakoračili na naplatu stižu stotinama miliona maraka teške rate ranijih kredita.

Stoga se uzalud Dodik slika s Putinom, uzalud pisma podrške svesrpskm saborovanju piše ruski ministar vanjskih poslova, uzalud predsjednik RS-a lamentira nad prijateljskim vezama s Kinom, Azerbejdžanom, Mađarskom, od kojih ima verbalnu podršku, ali ne i prijeko potreban novac.

Lokalni izbori su sve bliže, ali opozicija evidentno ekonomsko stanje u RS-u nije kadra kapitalizirati. Ni političku situaciju u kojoj, dok se iz Beograda zaziva svesrpska sabornost, niko od ključnih opozicionara nije pozvan na „Svesrpski sabor“.

Pa su se tamo uputili bez poziva da budu među „svojim narodom“. I da poput Vukote Govedarice, jedne od perjanica SDS-a, patetično poruče da „svi putevi vode u Beograd“. Samo što ta „matica“, taj Beograd, neke Srbe s ove strane Drine  voli i uvažava više, neke manje. I malo je da to ne vide i ne razumiju, ali za to im pomoći nema.

Pompezno najavljivani svesrpsko saborovanje pretvorilo se u folklornu manifestaciju, mediji izvještavaju o preko 2.000 članova folklornih društava okupljenih u Beogradu, broj građana se ne spominje.

Čak i ako se Vučić  stvarno trudio, ako je želio da se na skupu u Beogradu ponovi 1989. godina i Gazimestan, to mu nije pošlo za rukom. Vremena su drugačija, sjećanja kuda je klicanje ratnohuškačkoj retorici Slobodana Miloševića dva miliona okupljenih Srba odvelo bivšu državu ipak su svježa u pamćenju…

Na sreću svih nas. Ali i uz nužnu dozu opreza, jer ne treba potcijeniti na što su sve spremni i Vučić i Dodik da bi se održali na vlasti i da za to ne bi birali sredstva niti pitali kolika je cijena tuđih života.

—————————————————————————————————————————————————————————————————————————

Čitajte još: 

ŽELJEZNICE FBiH KAO IZ FILMOVA PARODIJE: Zapuštena infrastruktura i pruge koje ne vode nigdje

„NACRTANI“ KONKURS: Kako se namještaju pozicije za osobe bliske šefovima UIO

————————————————————————————————————————————————————————————————————————–Preuzimanje tekstova Valtera je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora te postavljanje linka ka izvornom tekstu na http://www.valterportal.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Gordana KATANA

Gordana Katana je bosanskohercegovačka novinarka i građanska aktivistica. Tokom karijere izvještavala za više bh. i inostranih medija: Oslobođenje, BHT, BIRN, VOA, RFERL, IWPR, Anadolu Agency, Reuters, Inforadar.

Gordana KATANA

Gordana Katana je bosanskohercegovačka novinarka i građanska aktivistica. Tokom karijere izvještavala za više bh. i inostranih medija: Oslobođenje, BHT, BIRN, VOA, RFERL, IWPR, Anadolu Agency, Reuters, Inforadar.