SVETLANA CENIĆ: Oktroisanje ili konvalidacija?

Slušali smo toliko puta kako će sada biti drugačije i kako nastupa dekriminalizacija, kako vole reći. Eto prilike da to barem na tom primeru vidimo. Sve ostalo bi bila (opet) samo šuplja. A sada spe'takl! Sa srećom svima

Oktroisan: Pridev koji znači nametnut, određen, naturen.

Konvalidacija: Naknadno osnaženje ništavne pravne odluke ispunjenjem nekih formalnosti koje joj nedostaju (lat.).

Ovo čisto za sve one koji se pitaju otkuda sad pa taj naslov. Ostavljam pravnicima da rastumače šta se to desilo sa formiranjem nove Vlade Federacije BiH. Želim samo da podsetim da visoki predstavnik nije izmenio Ustav Federacije BiH (i odredbe Krivičnog zakona, usput) dokle god nisu dokazali da imaju većinu. Čekalo se do tada.

Kolegij Predstavničkog doma je održan ‘nako, 24 sata pre da bi se ispoštovao Poslovnik o sazivanju sednice. U međuvremenu je bila mrtva trka ko će do većine, iako se znao celi scenario.

Sad ćemo morati u svakoj kritici nove Vlade i postupka izbora dodavati ono „…ali ja nisam za SDA“. Jer, po našem dobrom starom običaju, ako išta kažeš za nas, znači da si za one druge. A nisam.

I sad mi se otvaraju pitanja razna. Pošto je Milorad Dodik rekao da se odluke visokog predstavnika neće poštovati na teritoriji Republike Srpske, da li bi to značilo da neće poštovati ni novu Vladu Federacije BiH? Jeste da su u koaliciji na državnom nivou, ali ako je doslednost, onda se neće poštovati ni ta odluka.

Ako ne priznaju legitimitet i legalitet ovog visokog predstavnika, onda nijedna odluka ne važi za Republiku Srpsku, pa taman se odnosila samo na Federaciju BiH. Ili, malo važi, a malo ne važi? Zavisi šta nam se dopada?

Dakle, iako izbor Vlade Federacije ne mora biti objavljen u Službenom glasniku RS, u paketu je sa nametnutom izmenom Ustava FBiH, pa ako ne priznaješ visokog predstavnika, onda ne priznaješ ništa od njegovih odluka i sledom logike ova Vlada FBiH bi bila nelegalna i neligitimna za predstavnike Republike Srpske.

Dodik je izjavio da se odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta o dopunama Krivičnog zakona koje se odnose na kažnjavanje podmićivanja tokom izbornog procesa i u službi koja se finansira iz javnih sredstava, neće primenjivati u Republici Srpskoj, niti će biti objavljena u Službenom glasniku.

Ono što se odnosi na Federaciju BiH, biće objavljeno u Službenom listu FBiH i primenjivaće se (sic!), a u Republici Srpskoj neće, pa politiku dvostrukih aršina ubacujemo u petu brzinu. Podsećam da se izbori raspisuju za celu teritoriju Bosne i Hercegovine, a kažnjavanje, recimo, podmićivanja u izbornom procesu će biti različito tretirano. Ono o podmićivanju u službi koja se finansira iz javnih sredstava ionako se kod nas ne kažnjava, već nagrađuje.

Odlukom (Član 3) dat je rok od godinu da se u Federaciji dogovore oko izmene Ustava, odnosno:“Ovaj mehanizam koji ću predstaviti će stupiti na snagu samo ako parlament ne dogovori ustavne amandmane za godinu dana.“

Da mi je videti te dve trećine, koliko je potrebno u Predstavničkom domu da se izmeni Ustav FBiH!A pošto nije ni na vidiku, a kamoli da se napravi za godinu, da mi je, onda, videti šta će se desiti ako se kolo sreće u narednim izborima okrene, pa dođemo u situaciju da HDZ bude u ulozi SDA! Ili možemo očekivati novu odluku, koja će jasno reći da HDZ mora biti, a ostali kako god?

Naravno, i Delegacija EU i Ambasada SAD pozdravile su odluku, naglasivši da će sada reforme. Pogledam kadar i ministre, setim se da prvo slede čistke i postavljenja, na drugoj strani dejtonske ogradice vidim čuvenog reformatora Milorada Dodika, pa čisto cupkam egzaltirano očekujući te reforme. Jedvačekanje!

Praksa da se imenuju ljudi sa pravosnažnim krivičnim presudama, nakon državnog nivoa, nastavljena je i Federaciji BiH. To me baš ohrabruje da ćemo koliko od ponedeljka do pravne države, posebno što za nerešena ubistva i njihove naručioce (istraga namerno pomakla nije) ništa u odlukama ne stoji, a ne stoji ni za lica za crnih lista i sa pravosnažnim presudama za krivično delo.

Takođe, ni reči o elektronskom glasanju. Na primer. Šta imaš od predviđene kazne od deset godina zatvora ako nema eklektronskog glasanja i ako će opet biti jedno veliko ništa, kao što je bilo nakon prošlih izbora na utvrđene nepravilnosti? Toliko o građenju institucija i pravne države.

O, znam! Osuće po meni sada svi – i domaći i inostrani. A ja sam samo htela da ih podsetim da se sutra može okrenuti taj točak izborne sreće, da jednom preletač-papak, uvek preletač-papak i ko je izdao njih, sutra će i vas. Nekako to uvek zaborave.

Molim, takođe, sve one koji su javno izjavili kako im je nuđena silna lova da ne glasaju za novu Vladu, da pokrenu krivični postupak protiv nepristojnih ponuđača.

Jer, slušali smo toliko puta kako će sada biti drugačije i kako nastupa dekriminalizacija, kako vole reći. Eto prilike da to barem na tom primeru vidimo. Sve ostalo bi bila (opet) samo šuplja.

A sada spe'takl!

Sa srećom svima.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Svetlana CENIĆ

Svetlana Cenić je ekonomski ekspert i civilni aktivista. Rođena u Sarajevu, gde je i diplomirala u 22. godini života, postdiplomske studije završila u inostranstvu. Bivši kolumnista magazina Dani i portala Inforadar. Predavač je na SHL Akademiji za mlade lidere, bivši član NO BH Telecoma.

Svetlana CENIĆ

Svetlana Cenić je ekonomski ekspert i civilni aktivista. Rođena u Sarajevu, gde je i diplomirala u 22. godini života, postdiplomske studije završila u inostranstvu. Bivši kolumnista magazina Dani i portala Inforadar. Predavač je na SHL Akademiji za mlade lidere, bivši član NO BH Telecoma.