USUSRET IZBORIMA U SRBIJI: Ovo nije basna, ili kako vuku stati na rep

Prvi izbori koji bi vuku mogli barem malo naškoditi su pred nama. Vuk je svjestan da mu prijeti opasnost pa je svojim potčinjenima pružio sve mogućnosti. Tako je posmatračka misija CRTA primjetila da je javni prostor obilježen zapaljivom retorikom i podsticanjem netrpeljivosti, a evidentirano je više slučajeva nasilja, napada na pojedince i drugih incidenata u posljednjim nedjeljama pred izbore

Parlamentarni i lokalni izbori u Srbiji biće održani u nedjelju, 17. decembra.

Čuli smo milion puta onu izlinjalu frazu o ključnim izborima. I za svake će naći neku zakačkaljku gdje će tu frazu nabiti. Da li je riječ o odluci hoće li se u EU ili neće, šta činiti sa Kosovom, kako se odnositi prema Rusiji i Kini i tako u krug.

Nadolazeći izbori u Srbiji nisu izuzetak. Naprotiv. Za ove bi se stvarno moglo i reći da su ključni, ali kad previše puta ponovite „to je vuk, to je vuk“, onda kad stvarno vuk dođe više vam niko i ne vjeruje.

KAKO VUKU STATI NA REP

Osim ako vuk ne pojede djecu u osnovnoj školi, čuvara, pa onda još devet mladih ljudi u okolici Beograda.

Onda je strah sveprisutan. I pitanje je kako doakati vuku? U svakoj od tih basni vuk biva oderan, napunjen kamenjem pa bačen u bunar, upucan iz lovačke puške ili nešto već četvrto, osmo, ili deseto.

Ali ovo nije basna.

Nije se kontra vuka krenulo nit’ vilama, nit lovačkim puškama, već sloganom Srbija protv nasilja. Prvo krenulo šetati u spomen ubijenima, a postepeno se razmišljalo i kako doakati vuku, posebno kad je izgovoreno ono: „Sistem nije zakazao“. A sistem, pogađate, to je vuk.

Svi ostali su tu da vuku podilaze, da mu glade dlaku, i prinose mu žrtvu/e, ne bi li što duže opstao jer gdje vuk strah sije, tu ostali od straha žive i potrebno je puno više od jednih izbora da bi vuku konačno stali na rep.

Ali ovo nije basna.

Iako bi to možda bilo lakše, pa bi se okupili lovci i krenuli u hajku. Mi živimo u „demokratskom“ društvu, a tu se izborima kroji vuku kapa. Ili bi bar tako trebalo biti.

A prvi izbori koji bi vuku mogli bar malo naškoditi su pred nama.

Biraće se i nova Skupština Srbije, neizvjesne prognoze o tome ko će imati većinu (Photo: Amir Hamzagic/ATAImages)

Izbori koji slijede održavaju se na nivou „republike“, ili onog što je od nje ostalo, dakle za Skupštinu Srbije, na nivou Vojvodine, dakle na nivou jedine autonomne pokrajine koja bitiše u okviru sistema Srbije, jer Kosovo to odavno nije, i na nivou 65 opština. 

VUK SE OSJEĆA UGROŽENIM

Vuk je svjestan da mu prijeti opasnost pa je svojim potčinjenima pružio sve mogućnosti. Tako je posmatračka misija CRTA primjetila da je javni prostor obilježen zapaljivom retorikom i podsticanjem netrpeljivosti, a evidentirano je, kažu, više slučajeva nasilja, napada na pojedince i drugih incidenata u posljednjim nedeljama pred izbore.

„Kao i u prvom delu kampanje, i u njenom nastavku javnim prostorom je dominirao predsednik Srbije, iako nije kandidat na izborima“, rekla je Tamara Branković, zamenica šefa Crtine misije, iznoseći podatak da je u programima televizija s nacionalnim pokrivanjem Aleksandar Vučić imao 14.500 sekundi više nego svi predstavnici opozicije zajedno. U informativnim programima pomenutih emitera vladajuća većina zauzela je više od 90 odsto vremena opredeljenog za domaće političke aktere.

Osim toga, nadležnim tijelima CRTA je podnijela 67 prijava zbog kršenja zakona i različitih nepravilnosti tokom kampanje, od toga 40 Agenciji za sprečavanje korupcije, 22 REM-u i pet Nadzornom odboru Narodne skupštine.

S neravnog mitinga Vučićevog SNS-a (Photo: Antonio Ahel/ATAImages/PIXSELL)

Ovo govori samo jedno – vuk se osjeća ugroženim. Da nije tako ne bi posezao za difamacijom protivnika u vidu javnog blaćenja političkog protivnika kroz medije, o sistemu call centara i davanja novca za glas koji se slika smo znali i prije, ali u Centru za istraživačko novinarstvo (CIN) su se potrudili, uradili sjajnu priču, dokazali kupovinu glasova videom, pa sad imamo i dokaz da je sve što smo znali a natjerali su nas da sumnjamo u to – istina.

Problem je, međutim, što osim onih koji bi vuku stali na rep, nema nikakve reakcije onih koji od vuka i sa vukom žive. Agencija za sprečavanje korupcije je odgovorila samo na pet dopisa, izrekla odgovarajuće mjere i to je to.

I u takvoj atmosferi se održavaju izbori.

VUK GLADAN, ALI I OVCE NA BROJU

Za razliku od prošlih, ove godine je jako malo projekcija rezultata. Jedino su u Novoj srpskoj političkoj misli, koju od milja zovemo često Nova srpska fašistička misao, izašlo da Aleksandar Vučić, koji je nosilac liste SNS-a, iako zvanično ne učestvuje u kampanji, imaju 39,8%, a Srbija protiv nasilja 25,6%. 

Foto: S jednog od mitinga “Srbija protiv nasilja” (Foto: Dejan Kožul)

Kolacija SPS i JS imaju 8,9%, što je nedovoljno za formiranje vlasti, onakva kakva danas postoji. Prema ovom istraživanju cenzus bi prešli još i Dveri i Zavetnici sa 6,5% i koalicija NADA sa 5,9 %, a sa njima i ne biste baš željeli praviti neku vlast, ali siguran sam da ima ko hoće, ako mu baš koji procenat zafali.

Ako uzmemo ove brojke za ozbiljno, veliko je pitanje kako se misli vuku stati na rep, a da taj vuk nije onaj Jeremić jer on je odavno sam sebi stao na rep, pa je sa svojom Narodnom strankom ispod onih 3 % koliko je potrebno za cenzus.

Na to pitanje ovaj pripovjedač nema odgovor.

Ovo ipak nije basna, i koliko god pokušavao da se uživi u ulogu pripovjedača basni, ne ide mu najbolje jer žrtve su u ovom slučaju stvarne i postoji bojazan da će ih biti još.

Neko je nedavno lijepo primjetio da svi živimo u stanovima ili kućama samo zato jer oni još nisu zapeli za oko nekom iz SNS-a, ili bolje reći – vuku. A ako se to desi, vuk će samo radosno gladiti brke i čekati svoj masni obrok.

Izbor i nije neki, ako ćemo iskreno. Ali kako drugačije vuku izbiti zub ili stati mu na rep?

————————————————————————————————————

Vezani tekstovi: 

BEOGRADSKI DANI (ANTI)FAŠIZMA: Četnikovanje u dnu stambene zgrade

DEDINA PARTIJSKA DINASTIJA: I nakon Miloševića, Milošević

——————————————————————————————————————————————————————————————————————–

Preuzimanje tekstova Valtera je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora te postavljanje linka ka izvornom tekstu na http://www.valterportal.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Dejan KOŽUL (Beograd)

Dejan Kožul je novinar i dopisnik više medija sa prostora bivše Jugoslavije, više od osam godina uređuje i vodi radijsku emisiju KUPEK, koju emitiraju BH Radio, Radio Republika (Novi Sad), Radio Rojc (Pula), KLFM (Split) te Radio aparat (Beograd), za koju kaže da je naslobodnija moguća teritorija jer nema tabua.

Dejan KOŽUL (Beograd)

Dejan Kožul je novinar i dopisnik više medija sa prostora bivše Jugoslavije, više od osam godina uređuje i vodi radijsku emisiju KUPEK, koju emitiraju BH Radio, Radio Republika (Novi Sad), Radio Rojc (Pula), KLFM (Split) te Radio aparat (Beograd), za koju kaže da je naslobodnija moguća teritorija jer nema tabua.