VELIKA KRAĐA PRIVATNE ŠUME: Hrvatski povratnici u Kotor Varoš oštećeni za stotine hiljada maraka, lopovi u dosluhu s lokalnom policijom (VIDEO)

Iz PU Banjaluka u odgovoru Valteru navode da policijski službenici po izlasku na teren po prijavama oštećenih nisu zaticali šumokradice. To samo pojačava sumnje u ono što tvrde i mještani Podbrđa - da su lokalni policajci u dosluhu sa lopovima i da ih obavještavaju prije policijskog postupanja. Iako su prošle dvije i po godine od krivične prijave tužilaštvu u Banjaluci, predmet je i dalje „u radu“

Istraživački tim Valtera

„U šumarku skrivenom lopova je malih dom, oni čak ne bježe, ne kriju se…“

Ovako bi, da situacija nije suviše ozbiljna, staru dječiju pjesmicu iz crtanog filma još iz vremena bivše Jugoslavije mogli prepjevati hrvatski povratnici u opštinu Kotor Varoš.

Mogli bi, ali im nije do pjesme. Njihova šuma godinama je predmet bespravne sječe od strane desetak osoba. Godinama, isto tako, pravna država ne reaguje, a hrvatski povratnici su nemoćni i ne mogu da spriječe ovaj organizovani kriminal u svojim porodičnim šumama. Ne tvrde da se sve dešava zato što su Hrvati, ali vjeruju da to svakako „ne odmaže“, pogotovo što neki od njih sticajem poslijeratnih okolnosti danas žive na relaciji inostranstvo – selo Podbrđe u Kotor Varoši.

UMREŽENOST S POJEDINCIMA IZ POLICIJE

Devastiranje i krađu njihove privatne šume više puta su prijavljivali kotorvaroškoj policiji, no sve je ostalo samo na prijavama. Oštećeni mještani Podbrđa, svi redom s kojima smo razgovarali, opravdano sumnjaju u povezanost šumokradica s lokalnom policijom. Ekipa Valtera u dva navrata je bila na ovom lokalitetu i razgovarala s mještanima nakon što su napokon odlučili da izađu u javnost, navodeći da im je jedino to preostalo.

„Ako dođe jedan od nas dok su gore, suprostave mu se i bez dvojice, trojice se ne smijemo nigdje pojavljivati. Ne smiješ jednostavno, umreženo je sve. Imaju trojica sa ovog dole područja, i još trojica, četvorica koji su došli tu sa strane. Oni ne prezaju ni od čega. Ne smiješ im ništa“, kaže u razgovoru za Valter Jakov Kljajić, jedan od mještana Podbrđa.

Jakov Kljajić: Umreženi su sa policijom, jednostavno. U policiju kad odeš kažu da nisu oni nadležni da čuvaju privatnu šumu, u šumariju kad odemo kažu da nisu ni oni, nego da mi sami čuvamo našu šumu (Foto: Dejan Rakita)

Inače, selo Podbrđe je na pola puta između Čelinca i Kotor Varoši, u banjalučkoj regiji. U selu su većinski hrvatske, povratničke kuće, a šuma iznad sela, stotine dunuma, uglavnom pripada njima; naime, riječ je o privatnoj šumi i privatnom posjedu.

Jakov Kljaić samo je jedan od povratnika u ovo selo koji za Valter svjedoče o devastaciji i krađi njihove iznimno skupe imovine – što šuma svakako jeste ako znamo da se danas metar drva u ovom području kreće od 120 do 130 KM.

Kljaiću čak krađa njihove šume i ne predstavlja glavni problem (iako im pravi nemjerljivu finansijsku štetu), kolikim problemom smatra nezaustavljanje krađe, pokrivanje kriminala, uvezanost šumokradica s pojedincima iz lokalne policije.

„Rekli smo policiji da imamo dokaz, jedan panj im nije odgovarao pa su ga ostavili neposječenog skroz. Mi smo to poslikali. Kad smo se vratili – nije ga bilo više, znači oni su to njima dojavili najvjerovatnije. Umreženi su sa policijom, jednostavno. U policiju kad odeš kažu da nisu oni nadležni da čuvaju privatnu šumu. U šumariju kad odemo kažu da nisu ni oni, nego da mi sami čuvamo našu šumu“, priča Jakov Kljajić.

Mještanin Slavo Petrušić, jedan od oštećenih (Foto: Dejan Rakita)

U prilog ovim tvrdnjama navodi slučaj kada su zvali policiji jednom od desetina puta prilikom krađe njihove šume, no policija, koja je jako blizu, na teren je izašla nakon sat i po. Naravno, nisu zatekli nikoga.

I on i njegove komšije otvoreno navode da osnovano sumnjaju u pojedince, imenom i prezimenom i da se sve manje više zna, ali da ne mogu javno govoriti o imenima što zbog straha, što zbog toga jer žele da policija dokaže krivicu svih pojedinaca u koje sumnjaju.

POLICIJA ČAK NUDILA NAGODBU SA ŠUMOKRADICAMA

Jure Petrušić iz Podbrđa ima 82 godine. Jedan je od starosjedilaca. Svjedoči da je nekada iznad sela imao u vlasništvu 16 dunuma šume a da je danas gotovo sve posječeno i ukradeno. Mještani, inače, tvrde da krađa šume u kontinuitetu traje nekoliko godina i da su prijave bez ikakvih rezultata.

Petrušić za Valter svjedoči kako je prije nekoliko mjeseci zatekao isječenu šumu te da mu je policija, kada je pokušao da spasi ono što je ostalo za šumokradicama i odveze kući, sve oduzela. Pokazuje posjedovni list koji dokazuje da je šuma u njegovom vlasništvu, iako mu to ne znači previše.

„Oni (šukokradice, op.a.) su javili policiji da vozim drva, i onda su mi sva moja drva oduzeli. Molio sam policiju da ne uzmu i da ću platiti kaznu. Rekao sam im da oni (šumokradice) kradu i tovare moja drva, i da uzmu od njih“, govori Petrušić, gotovo plačnim glasom.

Jure Petrušić, Slavkin rođak, pokazuje potvrdu o oduzetim drvima koja je pokušao da spasi od lopova (Foto: Dejan Rakita)

Mještani su šumokradice s traktorima i svom potrebnom opremom i natovarenim kamionima nekoliko puta zaticali u krađi. Kroz njihove su šume probili improvizovane zemljane puteve. Traktori kojima sjeku i odvoze trupca ostave parkirana u neposrednoj blizini, a onda trupce odvoze dalje u Čelinac.

Foto: Kamion koji su zatekli mještani, natovaren njihovim ukradenim drvima

Jedan od oštećenih, Zlatko Bujdo, navodi da je prošle godine izvodio na lice mjesta policiju, šumara i vještaka. Napravljena je zabilješka i prijava, međutim, Bujdo nikada nije dobio nikakav izvještaj.

„Godinu dana nemam nikakvog izvještaja ni zapisnika. Šumokradice nisam ja lično zatekao, već smo u vrijeme kad smo radili fasadu vidjeli traktor i da voze moju šumu. Nisam po imenima rekao ko je. Rekao sam policiji da sumnjam ko i šta, ali da policija mora utvrditi. Napravili su prolaze kroz šumu i lager gdje lageruju drva“, priča Bujdo.

Kao svjedočanstvo u povezanosti pojedinaca iz policije s lopovima navodi da im je policija čak nudila da dovede šumokradice kako bi se mještani s njima nagodili, što su ovi, međutim, odbili. 

Foto: Zlatko Bujdo sa izvodom iz katatra, i u svojoj šumi (Foto: Dejan Rakita)

„Redom su posjekli hrastove, nekih dvadeset komada, i odvezli ih dole, zvali smo policiju, ali oni su došli nakon dva sata. I dok je policija stigla – oni su sve sveli traktorom. Traktori budu tu do Vrbanje. Vlast to radi, ovo su samo piuni“, vjeruje Bujdo.

Iz banjalučke Policijske uprave potvrdili su za naš portal da policijski službenici u Kotor Varošipostupaju po prijavama građana i lugara Šumskog gazdinstva Vrbanja. Kažu i da je od početka ove godine zabilježeno pet prijava krađe šume.

„Policijskoj stanici Kotor Varoš je dana 9.11.2023 godine prijavljeno da lica A.S. i S.S. oba iz Kotor Varoši, u mjestu Crna Rijeka, opština Kotor Varoš, traktorom izvlače šumu koja je u vlasništvu više lica. Policijski službenici su izašli na lice mjesta gdje nisu zatekli prijavljena lica kao ni prevozno sredstvo ni drvne sortimente. U vezi sa navdenom prijavom policijski službenici i dalje preduzimaju operativne mjere i radnje“

Foto: Odgovor Valteru iz banjalučke policije

Dakle, banjalučka policija u odgovoru Valteru ističe da policijski službenici nisu, kada su izlazili na teren po prijavama oštećenih građana, zaticali šumokradice. To, iako nema direktne potvrde, pojačava sumnje u ono što tvrde i mještani Podbrđa – da su policajci u dosluhu sa šumokradicama i da ih obavještavaju prije policijskog postupanja.

FOTO: Policijski inspektor na uviđaju po pozivu vlasnika šume

U banjalučkom okružnom javnom tužilaštvu potvrdili su da su dobili izvještaj o počinjenom krivičnom djelu krađa šume u slučaju „dva oštećena lica“ 22. aprila 2021. a u kojem se terti S.S. zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo „šumska krađa“ na štetu Jure Petrušića.

„Pomenuti predmet se nalazi u radu kod postupajućeg tužioca“, odgovaraju kratko iz banjalučkog tužilaštva.

Od prijave je, dakle, prošlo više od dvije i po godine. Predmet je i dalje „u radu“, a krađa šume nije zaustavljena.

TUŽILAŠTVO DVIJE GODINE „VODI ISTRAGU“

Prije nešto više od godinu, 6. oktobra 2022., isto tužilaštvo je od strane policijske stanice Kotor Varoš zaprimilo izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv N.N. lica „zbog postojanja osnova sumnje“ u krivično djelo šumska krađa, a na štetu Zlatka Bujde. Iako je od prijave prošlo više od godinu, nema bitnijih pomaka ni u ovoj istrazi, a što se može zaključiti iz odgovora banjalučkog tužilaštva.

„U pomenutom predmetu ovo Tužilaštvo je donijelo naredbu o sprovođenju istrage protiv N.N. lica i istu je dostavilo nadležnoj Policijskoj stanici u cilju identifikovanja počinioca krivičnog djela i prikupljanja dokaza“, odgovorili su nam iz Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka.

Foto: Odgovor iz Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka

Banjalučko tužilaštvo, inače, do danas nije saslušalo oštećene u ovim predmetima. Zlatko Bujdo za naš portal kaže da nikada nije saslušan od strane tužioca u svojstvu oštećenog a da je, uopšte, za podnošenje izvještaja o počinjenom krivičnom djelu tužilaštvu saznao privatnim putem. On posjeduje i video dokaze o počinjenoj šteti i goloj sječi u svojoj šumi.

Video: Dio Bujdine posječene šume

Previše informacija nemaju ni u Šumskom gazdinstvu Vrbanja, koje gazduje na području Kotor Varoši.

„Šumsko gazdinstvo Vrbanja Kotor Varoš je na raspolaganju MUP-u Republike Srpske i policijskim stanicama za pružanje bilo kakve pomoći u smislu asistencije ili stručno-tehničkih poslova kada je u pitanju bilo kakva bespravna sječa ili promet drvnih sortimenata“, odgovorili su Valteru je iz Š.G. Vrbanja Kotor Varoš.

Zlatko Bujdo našu je ekipu je proveo kroz šumu i prikazao nam razmjere štete počinjene što sječom, što prolaskom mehanizacije. Samo njemu su oborena 23 hrasta.

Činjenica da se, iako su izvještaji o počinjenom krivičnom djelu u dva navrata podneseni Okružnom tužilaštvu Banjaluka, krađa šume nastavlja gotovo nesmetano i bez ikakvih problema, otvoreno budi sumnju u povezanost osoba koja fizički kradu šumu u Podbrđu s pojedincima iz lokalne policije iz Kotor Varoši.

Sve ukazuje na organizovanu grupu, čiji samo jedan dio predstavlja nekolicina onih koji sjeku šumu i odvozi trupce. Drugi dio predstavlja zaštitu od progona, a treći omogućuje distribuciju i zaradu na ukradenim trupcima.

Ovaj kriminal traje već godinama i teško je procijeniti količinu štete odnosno zarade s druge strane, no ona je enormna ako znamo koliko je cijena metra drva posljednjih godina.

 

Više istraživačkih priča  portala Valter:

I MINISTAR ODBRANE PRATI TRENDOVE: Zukan Helez se počastio novom limuzinom od 130.000 KM

DOK ČEKA ZATVOR ZA KRIJUMČARENJE DROGE: Kako pravosuđe štiti tajkuna Ivicu Galića i opstruira istragu za milione poreskog duga (VIDEO)

————————————————————————————————————————————————————————————————

Preuzimanje tekstova Valtera je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora te postavljanje linka ka izvornom tekstu na http://www.valterportal.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas