I MINISTAR ODBRANE PRATI TRENDOVE: Zukan Helez se počastio novom limuzinom od 130.000 KM

Kompanija M.R.M. iz Ljubuškog (zastupnici vozila VW i audi), od koje je i MOBiH kupilo novo vozilo za Heleza, godinama pobjeđuje i dobija poslove od institucija koje kontrolišu kadrovi HDZ-a BiH i njihovi partneri. Elektroprivreda HZHB, Vlada HNK kao i Granična policija BiH ranije su dodijelili firmi M.R.M. export-import višemilionske poslove. I Generalni sekretarijat Vijeća ministara BiH ljetos je nabavio od ove firme iz Ljubuškog pet automobila u vrijednosti većoj od pola miliona maraka

Foto: Fred Romero, Armin Durgut/Pixsell

Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine ugovorilo je početkom novembra nabavku više službenih vozila, od kojih i jedno vozilo AA klase, za koje je izdvojeno oko 130.000 KM.

Ugovor je sklopljen s javnosti dobro poznatom firmom M.R.M. Export-import d.o.o. iz Ljubuškog čija je ponuda, interesantno, jedina prispjela na ovaj tender koji obuhvata četiri lota.

Podsjećamo da je Članom 11 Pravilnika o uslovima nabavke i načinu korištenja službenih vozila u institucijama BiH, kupovina i korištenje vozila više srednje klase, u koju spada i firško kupljeni automobil, dozvoljena isključivo ministrima u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, predsjedniku Suda BiH i glavnom tužiocu BiH. Iz ovoga jasno proizilazi da je nova limuzina kupljena za državnog ministra odbrane Zukana Heleza.

Iako su vlasti u Bosni i Hercegovini decenijama izuzetno neefikasne u odnosu na interese građana, sasvim drugačija situacija je kada je u pitanju luksuz u kojem bez iznimke uživaju. Tako je Vijeće ministara BiH, nepuna tri mjeseca nakon što je konstituisano, izmijenilo Pravilnik o uslovima nabavke službenih vozila, između ostalog, promijenivši njihovu kategorizaciju.

Prema starom Pravilniku, iz 2013. godine, viša srednja klasa putničkih vozila obuhvatala je vozila nabavne vrijednosti do 100.000 KM. No, ministri su u aprilu ove godine izglasali kategorizaciju prema kojoj viša srednja klasa obuhvata vozila nabavne vrijednosti do 130.000 KM.

Ovim je izvršna vlast još podigla ljestvicu u trošenju budžetskog novca na automobile te je u vezi s tim maksimalni iznos za nabavnu vrijednost visoke klase putničkih vozila nekada iznosio 130.000 KM, a danas 160.000 KM.

Tako je i novi automobil ministra odbrane, čija je vrijednost bez PDV-a 111025,64 KM po novom Pravilniku kategorisan kao viša srednja klasa.

Ali nije samo ovaj Pravilnik izmijenjen. Prema dokumentaciji dostupnoj na zvaničnoj stranici Ministarstva odbrane BiH, planom javnih nabavki za 2023. godinu, donesenim u martu, predviđeno je 102.564,10 KM za motorna vozila.

Izmjenama plana, usvojenim u oktobru, predviđeni iznos za motorna vozila skočio je na 384.615,38 KM.

I dok se predstavnici naših vlasti voze u skopocjenim limuzinama, proporcionalno se pune džepovi vlasnika politički podobnih firmi. Jedna od njih je svakako i M.R.M. iz Ljubuškog (zastupnici vozila VW i audi, op.a.) koja, kako su mediji ranije u više navrata izvještavali, godinama pobjeđuje i dobija poslove od institucija koje kontrolišu kadrovi HDZ-a BiH i njihovi partneri.

„Elektroprivreda HZHB“, Vlada HNK kao i Granična policija BiH na čelu s bivšim direktorom Zoranom Galićem ranije su dodijelili firmi M.R.M. export-import višemilionske poslove.

I Generalni sekretarijat Vijeća ministara BiH, kako je objavio portal Fokus, nabavio je ljetos pet automobila u vrijednosti preko pola miliona maraka – pogađate od kompanije M.R.M.

Kada je pak riječ o ovom tenderu, osim nove limuzine za ministra Heleza, Ministastvo odbrane BiH je sa ovom kompanijom sklopilo ugovor i o nabavci još tri putnička motorna vozila u vrijednosti 180.000 KM (s PDV-om), jednog specjaliziranog motornog vozila – kombija (90.000 KM) i jednog specijaliziranog vozila za prevoz opreme i klasificirane pošte – u vrijednosti 50.000 KM.

U svim slučajevima, na tender se javio samo jedan ponuđač – M.R.M. export-import“.

————————————————————————————————————————————————————————-

Preuzimanje tekstova Valtera je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora te postavljanje linka ka izvornom tekstu na http://www.valterportal.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Maja BJELAJAC

Maja Bjelajac je bosanskohercegovačka novinarka, član redakcije Valterportala. Radila u brojnim medijima, od čega najduže na Radiju Slobodna Evropa i Inforadaru.

Maja BJELAJAC

Maja Bjelajac je bosanskohercegovačka novinarka, član redakcije Valterportala. Radila u brojnim medijima, od čega najduže na Radiju Slobodna Evropa i Inforadaru.