AARHUS CENTAR TRAŽI HITNU INSPEKCIJU: Čak 38 mini hidroelektrana u SBK ne ispunjavaju ekološke uvjete

Aarhus centar u BiH insistira na transparentnosti i hitnom inspekcijskom nadzoru kako bi se utvrdilo u kojoj mjeri su vlasnici mHE ispoštovali propisane norme

Aarhus centar u BiH izražava ozbiljnu zabrinutost zbog nedostatka usklađenosti vlasnika malih hidroelektrana (mHE) s Pravilnikom o izmjenama i dopunama Pravilnika o načinu određivanja ekološko prihvatljivog protoka.

Ekološki prihvatljiv protok (EPP) predstavlja minimalni protok koji osigurava očuvanje prirodne ravnoteže i ekosistema vezanih za vodu. EPP se određuje radi održanja ili vraćanja strukture i funkcije vodenih i uz vodu vezanih ekosistema, doprinoseći sprječavanju degradacije stanja voda i ostvarenju ciljeva zaštite okoliša kroz održivo korištenje vode.

Traži se hitni inspekcijski nadzor

Na temelju informacija koje su prikupili u Aarhus centru, vlasnici mHE u Srednjobosanskom kantonu nisu uskladili svoje poslovanje s odredbama navedenog pravilnika, posebno kada je riječ o live prijenosu podataka s mjernih stanica i njihovom čuvanju u propisnim dnevnicima.

Stoga, Aarhus centar u BiH insistira na transparentnosti i hitnom inspekcijskom nadzoru kako bi se utvrdilo u kojoj mjeri su vlasnici mHE ispoštovali propisane norme.

S obzirom na ozbiljnost situacije, Aarhus centar u BiH poziva nadležne institucije da poduzmu neophodne administrativne mjere.

Aarhus centar u BiH traži obustavu rada svih 38 mHE u navedenom kantonu i zabranu svih aktivnosti koje su u suprotnosti sa zakonom.

Nadalje, insistiramo na primjeni člana 117. Zakona o inspekcijama Federacije Bosne i Hercegovine radi sprječavanja povreda zakona i drugih propisa, te sprečavanja nastanka štetnih posljedica i otklanjanja uzroka koji bi mogli dovesti do takvih posljedica, saopćeno je iz Aarhus centra u BiH.

Iz tog centra poručuju da će pažljivo pratiti razvoj situacije te da očekuju od nadležnih organa promptnu reakciju kako bi se osiguralo poštivanje zakona i zaštita interesa zajednice.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas