AMBASADA SAD: NSRS je izvela bezobziran napad na Ustav i Dejtonski sporazum

Američka ambasada u Sarajevu oglasila se nakon što je NSRS na jučerašnjoj posebnoj sjednici usvojila zakon kojim odbacuje primjenu odluka Ustavnog suda BiH.

“Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) danas je izvela bezobziran napad na Daytonski mirovni sporazum i njime uspostavljen Ustav Bosne i Hercegovine. Nikakva politička retorika ili dezinformacije ne mogu promijeniti osnovnu činjenicu jasno navedenu u Članu III (3) Daytonskog ustava da RS mora u potpunosti poštovati odluke institucija Bosne i Hercegovine, što uključuje konačne i obavezujuće presude Ustavnog suda BiH”, kazali su iz Ambasade SAD.

Dodaju da RS ne može jednostrano poništiti ovu obavezu, niti može zakonski ignorisati presude Ustavnog suda.

“Kao što smo i ranije govorili, Srbi su sastavni dio multietničke BiH i imaju ključnu ulogu u kreiranju institucija u zemlji i određivanju njene budućnosti. To je sadržano u Daytonskom mirovnom sporazumu. Ukoliko gospodin Dodik spriječava NSRS da imenuje dvoje sudija u Ustavni sud BiH, onda će Sud donositi odluke bez učešća dvoje sudija imenovanih od strane RS. Zbog aktivnosti gospodina Dodika, stanovnicima Republike Srpska biće uskraćen glas u jednoj državnoj instituciji predviđenoj Daytonskim mirovnim sporazumom. To je besmisleno i neodgovorno, ali je svakako u skladu sa ostalim nastojanjima gospodina Dodika da građane Republike Srpske liši osnovnih prava koja se odnose na slobodu medija, govora i okupljanja.

Bez sumnje će gospodin Dodik ponoviti svoje banalne i pogrešne tvrdnje da su Ustavni sud i njegove odluke neligitimne, anti-srpske, ili protiv Republike Srpske jer u Sudu nema dvojice sudija imenovanih od strane RS. To je očigledno licemjerno imajući u vidu njegovo odbijanje da odobri imenovanja. U tom kontekstu, ako su nečije aktivnosti protiv Republike Srpske ili protiv Srba, onda su to aktivnosti gospodina Dodika. Rukovodstvo NSRS suodgovorno je jer je omogućilo neustavne i anti-Daytonske napade gospodina Dodika na Ustavni sud BiH.

Sjedinjene Države snažno podržavaju teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karater Bosne i Hercegovine i nastaviće insistirati na odgovornosti pojedinaca koji poduzimaju aktivnosti suprotne Daytonskom sporazumu”, saopćeno je iz Ambasade SAD u Sarajevu.

Izvor: raport.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas