DODIK POTPISAO NOVI UKAZ: Na snagu stupa kriminalizacija klevete

Predsjednik entiteta RS Milorad Dodik potpisao je Ukaz o proglašenju Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS.

Radi se o izmjenama kojima se kriminalizira kleveta što je izazvalo burne reakcije medija ali i međunarodne zajednice.

“Proglašavam Zakon o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske koji je Narodna skupština Republike Srpske usvojila na Četvrtoj redovnoj sjednici održanoj 20. jula 2023. godine”, piše u Ukazu koji je Dodik potpisao.

Vijeće naroda Republike Srpske je aktom, broj: 03/2.01-020-344/23 od 28. jula 2023. godine obavijestilo Narodnu skupštinu, da navedeni zakon spada u pitanje povrede vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda.

 

Ukaz koji je potpisao Dodik

Zajednička komisija NSRS i Vijeća naroda RRS, na sjednici održanoj 2. augusta 2023. godine u skladu sa Amandmanom LXXVII nije usaglasila navedeni zakon, te je isti dostavljen Vijeću za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda RS.

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda RS donijelo je rješenje, broj: UV-3/23 od 8. augusta 2023. godine kojim je utvrđeno da nije prihvatljiv zahtjev Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda u Zakonu o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS, čime su se ispunili formalno-pravni uslovi za donošenje Ukaza.

Navedeno rješenje objavljeno je u Službenom glasniku RS.

Izvor: raport.ba

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas