ERS NASTAVLJA PRAKSU: Jedan direktor u dvije fotelje

Sredinom jula MH Elektroprivreda RS je u Gacku osnovala novo preduzeće Termoelektrana Gacko, razvoj i investicija. Preduzeće nema zaposlenih, ali ima dva v.d. direktora – Igora Milojevića i Petra Markovića koji su istovremeno i izvršni direktori u drugim zavisnim preduzećima.

Naši izvori tvrde da na oba mesta ostvaruju prihode. Iz ERS nam još nisu potvrdili da li je to tako, koliko ta plata iznosi i kako im se računa radno vreme. Ono što je sasvim izvesno je da slučaj iz Gacka nije izuzetak nego pravilo.

Matična ERS i 22 ćerke-firme

Ako izuzmemo preduzeće Nove elektrane RS koje je u stečaju (propala ideja o izgradnji TE Gacko 2 sa Češkim elektranama ČEZ prim. aut.), Elektroprivreda RS je osnivač 22 preduzeća. Prema podacima iz Registra privrednih subjekata RS, u tri je manjinski, a u 19 preduzeća je osnivač i jedini vlasnik.

ers

Elektroprivreda RS (FOTO: Direkt)

Najmlađa firma je pre mesec dana registrovana u Gacku. Nazvana je Termoelektrana Gacko, razvoj i investicije sa osnivačkim kapitalom od 100 hiljada maraka. Osnovna delatnost preduzeća su pripremni radovi na gradilištu, mada je delatnost “u unutrašnjem prometu” veoma raznovrsna- kreće se od vađenja lignita preko reciklaže, proizvodnje mašina i alata, do proizvodnje struje. Nova firma je na istoj adresi kao i stara, tačnije, kao i ZP RiTE Gacko – Gračanica bb. Prema rečima Maksima Skoka, v.d. direktora RiTE Gacko to ne treba da čudi.

“Nema tu prepreka, imamo nameru da jedan manji kancelarijski prostor odvojimo za potrebe tog preduzeća. Ne znam da li je potpisan već ugovor, pripremljen je sigurno. Kao što izdajemo naše prostore bankama ili nekim drugim subjektima u Gacku, tako i u ovom slučaju nema razlike. To što smo na istoj adresi znači da smo već napravili dogovor gde ćemo mi izdati kancelarijski prostor za njihove potrebe”, objašnjava Skoko.

Registar privrednih subjekata u RS pokazuje da novoosnovano preduzeće u Gacku nije izuzetak. Većina ih ima samo direktora i izvršnog direktora u v.d. statusu, a ostavljeni kontakt telefoni mahom vode u ćorsokak. Tako nam se javila supruga nekadašnjeg radnika Elektro-Krajine koja je rekla da HE “Delibašino selo” i ne proizvodi struju. Dalje traganje nas je odvelo do jedne, pa druge sekretarice, ali do portparola ili direktora ove HE Željka Kovačevića, nismo stigli.
Na telefon “Obnovljivih izvora električne energije Zvornik” javio nam se pravnik koji je učestvovao u registraciji ove ERS-ove ćerke- firme. Rekao nam je da je osnivanje ovih preduzeća način da se zadovolje zakonski propisi koji su nalagali razdvajanje distributivnih od proizvodnih preduzeća.

Investicija i razvoja nikad previše

Osim što imaju istu adresu, i ime novog preduzeća je podudarno sa imenom jednog od sektora u okviru RiTE Gacko čiji je zatatak razvoj i investicije. Ipak, Skoko tvrdi da tu nema kolizije.

“Sektor investicije i razvoj se bavi razvojem postojećeg kopa rudnika i termoelektrane. Nova firma je fokusirana na buduće Gacko 2, ako ga bude, a ja se nadam da hoće. Tada će verovatno morati da dođe do sinergije”, objašnjava Skoko i pominje sličan primer u Ugljeviku gde Ugljevik 3 čak ima pravo i na eksploataciju dela ugljenog basena.

Međutim, tu se veza između dva preduzeća ne završava. Zajednički imenitelj im je i izvršni direktor Petar Marković. Na oba mesta je, dakako, vršilac dužnosti. U ZP RiTE Gacko je v.d. izvršni direktor i razvoj rudnika, a na drugom mestu je v.d. izvršnog direktora za tehnička pitanja. Marković je, poput mnogih drugih direktora, u v.d. statusu više od pet godina. Istovremeno je i šef odborničkog kluba SNSD-a u Skupštini opštine Gacko.

Za vršioca dužnosti direktora nove Termoelektrane Gacko imenovan je Igor Milojević koji je istovremeno i izvršni direktor u ZP “Elektro-Hercegovina”.

Da je to na neki način pravilo potvrđuje i slučaj Milutina Mastilovića koji je istovremeno izvršni direktor Elektro-Hercegovine, ali i član Upravnog odbora Solarne fotonaponske elektrane Trebinje 1 čiji su osnivači ERS i firma iz Mađarske koja je većinski vlasnik, o čemu je Direkt već pisao.

Tada nam je rekao da je angažovan po menadžerskom ugovoru. I dve godine kasnije je, sudeći po podacima iz Registra privrednih subjekata, na istim pozicijama.

Šta to beše sukob interesa?

Ustaljena praksa da se direktorske pozicije u javnim reduzećima “krčme” na osnovu partijskog sporazuma rezultirala je i zaobilaženjem zakona, pa se stvorio idealan profil direktora koji ne može biti u sukobu interesa po mišljenju Komisije na čijem čelu je već četrnaest godina Obrenka Slijepčević. On je član vladajuće ili jedne od koalicionih stranaka, u v.d. statusu je i vodi javnu ustanovu ili zavisno preduzeće. Kako je Slijepčević više puta isticala, Zakon se odnosi samo na “prave” direktore koji su na čelu javnih, odosno matičnih preduzeća.

Usled izostanka bilo kakvih sankcija, poslednjih godina se nosioci vlasti i ne trude da obnavljaju v.d. status svakih pola godine, pa su mnogobrojni primeri “večitih” v.d.-a.

U upitu ERS na koji još nismo dobili odgovor smo tražili objašnjenje kako se evidentira radno vreme onih koji su v.d. direktori u dva preduzeća.

V.d. direktora RiTE Gacko Maksim Skoko koji je na čelu menadžmenta jednog od preduzeća u kojem je Marković izvršni direktor nam je rekao da ne zna kako se vodi u drugom preduzeću, ali da u RiTE Gacko daje svoj maksimum.

“Što se tiče obaveza i aktivnosti u RiTE Gacko on ih savesno i u punom obimu obavlja. Šta radi za drugo preduzeće i u kom periodu ja ne znam, ali u RiTE Gacko je itekako zaposlen i sigurno u punom radnom vremenu ako ne i više”.

maksim skoko

Maksim Skoko (Foto: Siniša Pašalić)

Novoosnovana Termoelektrana Gacko je, za sada sklopila dva direktna sporazuma, svaki u vrednosti od 5.990 maraka. U planu nabavke do kraja godine je, mahom direktnim sporazumima, predvidela da će potrošiti oko 200 hiljada maraka – na kancelarijski nameštaj i materijal, projektnu dokumentaciju i računarsku opremu i druge potrebe. Za izradu sajta, reklamnog i propagandnog materijala i oglašavanjaa planirali su 18 hiljada maraka, a za obrazovanje i osposobljavanje 20 hiljada.

Izvor: direkt-portal.com

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas