KOGA ŠTITI VRH SIPA: Uveden kodeks da bi inspektorima dodatno otežao istrage

Naš portal u sjedište Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) uputio i pitanja koja glase: Zašto je i s kojom namjerom direktor SIPA uveo kodeks? Kako je sada uopće moguće da inspektori i djelatnici SIPA rade svoj posao ako im je zabranjen kontakt i prikupljanje informacija za istrage? Na naša pitanja nije odgovoreno

Foto: Armin Durgut/PIXSELL, SIPA arhiva

Inspektorima i policajcima Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), koji ionako rade u otežanim okolnostima sprečavanja i obesmišljavanja istraga koje vode protiv pojedinaca i kriminalnih grupa, unazad nekoliko mjeseci rad je dodatno otežan jer je pravna država tako odlučila, odnosno oni koji je vode.

Prema saznanjima Valtera, najprije je rukovodstvo SIPA, na čelu sa direktorom Darkom Ćulumom, osmislilo i donijelo kodeks za inspektore i policijske službenike koji im dodatno veže ruke u onom što oni rade i što predstavljaju (a što je svojevrsni nonsens), a u međuvremenu je pojačan pritisak prema inspektorima-istražiteljima SIPA tako što su uvedene nove procedure u sklopu uzimanja podataka iz IDDEEA-e.

Kako smo saznali iz dva nezavisna izvora, kodeks predviđa odnosno zabranjuje bilo kakav kontakta posebno komunikaciju inspektora i policijskih službenika sa javnošću, novinarima pa tako i informatorima.

Istražitelji SIPA posljednjih godina rade u iznimno otežanim uslovima političke kontrole nad istragama i akcijama a preko čelnih ljudi Agencije, bliskih vodećim političkim stranakama u BiH.

Tako je bivši zamjenik direktora SIPA Đuro Knežević, čovjek kojeg kontroliraju Čović i HDZ, uz ostalo godinama sprječavao završetak istraga vođenih protiv direktora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Mire Džakule, još jednog Čovićevog čovjeka od povjerenja, jednako kako je nekadašnji pomoćnik direktora SIPA Vahidin Šahinpašić Šaja uticao na istrage protiv pojedinih zvaničnika SDA ili bliskih SDA, ili sam direktor Ćulum na procese protiv zvaničnika SNSD-a.

Đuro Knežević, bivši zamjenik direktora SIPA

Pred inspektore-istražitelje sada je stavljena nova prepreka jer riskiraju suspenziju s posla u slučaju bilo kakvog kontakta sa novinarima, ali i informatorima, od čega se umnogome sastoji njihov posao i uspješnost istraga i akcija protiv organiziranog krtiminala.

Pritisak na inspektore SIPA i dodatno je pojačan time što je IDDEEA (Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka) uvela nove procedure provjere podataka od strane istražitelja. Odnedavno policajac/istražitelj više ne može da uđe u bazu IDDEEA-e kako bi izvukao podatke o „sigurnosno interesatnoj“ osobi ili bilo kojem drugom pojedincu koji je predmet istrage ili povezan s nekim predmetom bez jasnog „pravnog osnova“.

Dakle, za bilo kakvo uzimanje podataka, što je jedan od osnovnih segmenata rada policajaca i inspektora SIPA, sada je neophodno imati odgovarajući „pravni osnov“ jer u suprotnom istražitelji riskiraju suspenziju i druge mjere tek i samo zato što rade svoj posao i predstavljaju pravnu državu.

Stoga se postavlja opravdano pitanje: postoji li SIPA, kao državna policijska agencija, zbog toga da bi se obračunavala s korupcijom i organiziranim kriminalom, ili da bi (političke) kapitalce štitila a kao paravan procesuirala sitni kriminal?

„Sada su policiji dodatno svezali ruke novim aktima, policija i inspektori sada ne mogu normalno da rade jer nam se bukvalno na sve načine onemogućava da vodimo istrage. A zašto? Pa zato jer pod izgovorom curenja informacija štite one koje moraju, a o kojima kompromitovane informacije ne smiju izaći vani“, rekao je Valteru neimenovani izvor blizak SIPA-i.

Naš portal u sjedište Državne agencije za istrage i zaštitu uputio je i pitanja koja glase:

  • Zašto je i s kojom namjerom direktor SIPA uveo kodeks?
  • Kako je sada uopće moguće da inspektori i djelatnici SIPA rade svoj posao ako im je zabranjen kontakt i prikupljanje informacija za istrage?

Na naša pitanja nije odgovoreno.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Almedin ŠIŠIĆ

Almedin Šišić je bosankohercegovački novinar s dugogodišnjim iskustvom. Novinar godine 2021. u oblasti pisanog novinarstva u izboru "Društva novinara BiH", dobitnik više novinarskih nagrada i sautemeljitelj Inforadara koji je kao glavni i odgovorni urednik vodio 5 godina.

Almedin ŠIŠIĆ

Almedin Šišić je bosankohercegovački novinar s dugogodišnjim iskustvom. Novinar godine 2021. u oblasti pisanog novinarstva u izboru "Društva novinara BiH", dobitnik više novinarskih nagrada i sautemeljitelj Inforadara koji je kao glavni i odgovorni urednik vodio 5 godina.