KUM (NI)JE DUGME: Bivši ombudsmen Mitrović traži otpremninu, a kum Mandić zastupa državu

Mitrović traži 25 hiljada otpremnine, iako je više puta odlazio u penziju, vraćao se na razne poslove. Činjenica da  je kum sa Mitrovićem pravobranitelju Mandiću ne predstavlja problem i kaže  – neće imati nikakvu povlasticu  zbog toga

Piše: Rubina ČENGIĆ

Bivši ombudsman za ljudska prava u BiH Ljubinko Mitrović tužio je Instituciju ombudsmana BiH, odnosno državu BiH jer mu prilikom napuštanja pozicije ombudsmana nije isplaćena otpremnina. Bez obzira što je njegov angažman u ovoj instituciji završio zbog isteka mandata.

Mitrović je inače otišao u penziju 1998. godine iz MUP-a RS. No, penziju je prekidao više puta zbog zasnivanja radnog odnosa. Pa tako i 2018. zbog angažmana u Instituciji ombudsmana gdje mu je mandat počeo 2015. godine.

Čista parnica

Ombudsmane BiH, odnosno državu BiH u ovom sporu, procijenjenom na 25.000 KM, zastupa Pravobraniteljstvo  BiH.

– Pravni osnov tužbe je da li je on dobio otpremninu kada je otišao u penziju iz MUP-a RS 1998. godine. I mislim da je ovo čista parnica. Mi imamo 50-ak ovakvih slučajeva – kaže pravobranitelj BiH Mlađen Mandić.

Mandić: 50-tak sličnih sporova

On dodaje da Ombudsmani BiH nemaju status pravnog lice, pa se smatra da je tužena država BiH.

 Oni ne mogu biti ni strana u sporu nego samo svjedoci ako ih neka od strana u sporu pozove – kaže Mandić.

Dodaje da u ime Pravobraniteljstva BiH  predmet vodi pomoćnica pravobranitelja Nađa Hozić.

Dodatne provjere

Inače Mitroviću je radni odnos u Instituciji ombudsmana za ljudska prava u BiH prestao 2.septembra 2022. godine jer je Parlamentarna skupština BiH, nakon isteka mandata dotadašnjim, imenovala nove ombudsmane.

Mitrović je 31. avgusta 2022. godine podnio zahtjev za isplatu otpremnine. Naveo je da je podnio zahtjev za odlazak u penziju jer s tim datumom ispunjava uslove.

Odgovor iz MUP-a RS

Također, istakao je da, 1998. kada je otišao u penziju od tadašnjeg poslodavca, nije dobio otpremninu.

Kako je prema evidenciji Institucije ombudsmana Mitrović u tom trenutku imao 21 godinu i 5 mjeseci staža, oni traže da uz zahtjev za otpremninu dostavi zahtjev za penzionisanje podnesen nadležnom fondu penzijsko-invalidskog osiguranja i dokaz o penzionom stažu.

No, uvjerenje Mitrović 5.septembra 2022. godine dostavlja uvjerenje iz Fonda PIO RS prema kom, uz poseban penzijski staž, ima 45 godina, jedan mjesec i 24 dana penzijskog staža.

Dodatnom provjerom je u Instituciji ombudsmena za ljudska prava u BiH utvrđeno da je Mitrović otišao u penziju 1.6.1998. godine. Utvrđeno je da je nakon toga više puta zamrzavao penziju zbog zasnivanja radnog odnosa – 2000-te godine, 2001 i 2018. godine. Praktično je, prema dosutpnim podacima, u penziji bio od 1.6.1998. godine do 19.07.2000., potom od 20.01. 2001. do 22.01.2014. i  od 1.9.2022. godine.

Višestruki penzioner

Prema dostupnim podacima iz radnih biografija, Mitrović je 1998. godine otišao u penziju iz MUP-a RS- Onda je do 2001. radio u privatnom preduzeću. Nakon toga do 2003. u Finansijskoj policiji RS, pa do 2010. ponovo u MUP-u RS, a nakon toga na Univerzitetu Apeiron kao profesor i prodekan, te od 2014. godine kao dekan. Mitrović je 2015. godine imenovan za ombudsmana za ljudska prava, a prema dostupnoj biografiji  – u isto to vrijeme je bio i u penziji i na Univerzitetu Apeiron.

Mitrović: Traži šest neto plata

Iz Institucije ombudsmana potvrđuju da ih je Mitrović  u januaru 2023. godine tužio i da pred Sudom BiH traži otpremninu u visini šest ostvarenih neto plata na radnom mjestu Ombudsmana za ljudska prava.

Prethodno su Ombudsmani BiH donijeli rješenje kojim je zahtjev bivšeg ombudsmana Mitrovića za isplatom pomenute otpremnine odbijen budući da ombudsmani BiH nisu našli zahtjev opravdanim.

Razlog je jednostavan – Ljubinko Mitrović već je znatno ranije bio penzionisan kod drugog poslodavca u Republici Srpskoj.

Ombudsmeni za ljudska prava u BiH naglašavaju da je Mitrović funkciju ombudsmana za ljudska prava BiH obnašao u period od novembra 2015. do septembra 2022.

Privatna tužba

Sam Mitrović kaže da riječ o privatnoj tužbi da je tužio instituciju ombudsmena, a ne BiH, jer su njegove kolege smatrale da nema pravo na otpremninu.

– Tamo sam radio 6,5 godina i kada sam završio rad – podnio sam zahtjev za otpremninu. Ali, moje kolege su smatrale da nemam pravo na to i šta sam drugo mogao? I da, ja sam 1998. godine prvi put otišao u penziju, ali sam nakon toga sam radio 24 godina bez dana prekida, ljudi mogu raditi i kada odu u penziju, imate presudu Ustavnog suda FBiH o tome. Nevjerovatno mi je da me to pitate, ali ja ranije nikada nigdje nisam predao  zahtjev za otpremninu, nikada to nisam tražio – ovo je prvi put, pojašnjava Mitrović.

Zakon o radu u institucijama BiH kaže da zaposlenik ima pravo na otpremninu prilikom odlaska u penziju, ali i da se odluka o imenovanju ombudsmana tretira kao ugovor o radu na određeno vrijeme, a Mitrović iz ombudsmana nije otišao u penziju jer je već bio penzionisan.

U Fondu PIO RS kažu da osiguranik ima pravo prekidati penziju i da za njih nije važno ko plaća penziono osiguranje.

– Nebitno je gdje je radio i koliko dugo, važno je da su plaćani doprinosi, a korisnik penzije, ako je starosna ili invalidska, može da prekida penzioni staž i da se vraća, samo s porodičnom je to nemoguće – kaže Tiho Joksimović iz PIO RS.

Nema povlastica?

U MUP RS za Interview.ba kažu da Mitrović nije dobio otpremninu ni 1998. ni 2010. godine.

Iz Univerziteta Apeiron kažu da je to “lični podatak i da ga ne mogu dati za medije, ali da je nepisano pravilo da kada neko od njih ide u penziju dobije otpremninu ako je ranije nije dobio negdje drugo.

No prema aktuelnim zakonima Mitrović na fakultetu može raditi do punih 70 godina.

Pravobranitelj Mandić tvrdi da Mitrović neće imati nikakvu povlasticu zbog toga što su njih dvojicu kumovi.

– Pa to kumstvo seže iz doba prije rata, ja sam bio kum samo jednoj od njegovih kćeri, a inače imam više od deset kumstava. Osim toga, Mitrović je bio i moj zamjenik u Školi unutrašnjih poslova MUP-a RS, mi se dugo poznajemo – pojašnjava Mandić  naglašava da to što se poznaju neće uticati na Mitrovićev predmet protiv BiH.

Izvor: interview.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas