NIJE VIC: Dodik čestitao novinarima RS Međunarodni dan slobode medija

Foto: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik čestitao je danas novinarima u RS Međunarodni dan slobode medija.

“Republika Srpska, kao demokratsko društvo, stvorila je uslove za rad svih medija, cijeneći važnost slobode izražavanja, ulogu i značaj medija, kao i pravovremeno informisanje javnosti u savremenom svijetu. Odgovoran odnos prema medijskoj zajednici te poštovanje načela i vrijednosti slobode medija veoma su bitni za prosperitet kompletnog društva”, navodi se u čestitci objavljenoj na službenom X nalogu predsjednika RS.

Podsjetimo, vlasti RS kriminalizirale su klevetu zakonom koji je NSRS usvojila 20. jula a ukaz o njegovom stupanju na snagu Dodik je potpisao 18. augusta. Ove zakonske izmjene izazvale su burnu reakciju većeg dijela javnosti, kao i međunarodnih organizacija.

U izvještaju Freedom Housea navodi se da je BiH ostala u kategoriji takozvanog hibridnog režima u 2023. godini, odnosno država sa nepotpunom tranzicijom u demokratski sistem.

Za to su “zaslužne” velikim dijelom uskraćene medijske slobode.

“Promjene su evidentirane u padu rejtinga slobode medija, mahom zbog kriminalizacije klevete u entitetu Republika Srpska, fizičkih napada na novinare, porasta govora mržnje, kao i nastojanja vlasti Republike Srpske da usvoji zakon o stranim agentima…Klevete i govor mržnje protiv novinara bili su široko rasprostranjeni tokom 2023. godine. U samo jednoj sedmici u februaru prijavljeno je šest slučajeva prijetnji i napada na novinare”, stoji u izvještaju.

Sve to nije spriječilo predsjednika RS Milorada Dodika da se zahvali novinarima i zaključi: “Institucije Srpske će nastaviti u potpunosti podržavati profesionalne medije kako bi im se obezbijedio bolji položaj i povoljniji uslovi rada”.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas