SLIJEDI LI REKONSTRUKCIJA VIJEĆA MINISTARA: Odnos SNSD i Trojke “na ledu”, Čović bez komentara

Foto: N1

Klub SNSD-a u PSBiH s partnerima, pojedinim zastupnicima iz Republike Srpske pokrenuli su u parlamentarnoj proceduri Inicijativu za smjenu ministra odbrane BiH, Zukana Heleza (SDP). Uslijedilo je to nakon Helezovih izjava o postojanju ruskih kampova za vojnu obuku u ovom entitetu. Helez je informacije o svemu dao, kaže, Tužilaštvu BiH, koje je otvorilo predmet, dok su iz Obavještajno-sigurnosne agencije istakli kako ne raspolažu s takvim informacijama.

SNSD Heleza optužuje kako je “svojim izjavama i postupcima učinio niz štetnih radnji koje su imale i imaju negativan uticaj kako za resorno ministarstvo kojem pripada, tako i za Vijeće ministara”.

Nije poznato na čiju tačno podršku računaju u SNSD-u, kada je riječ o glasovima iz Federacije neophodnim za smjenu ministra Heleza. Partneri iz stranaka “Trojke”, teško da će dići ruke za jednu takvu inicijativu. Najjača opoziciona stranka u Federaciji, bar kada govorimo o Parlamentarnoj skupštini je SDA, sa devet zastupnika. Iz ove stranke kažu kako treba sve ispitati, jer ukoliko se pokaže da Helezovi navodi nisu tačni, mora postojati odgovornost.

Ukoliko bi smjena i, kojim slučajem, dobila podršku u Predstavničkom, morala bi proći i Dom naroda BiH. A evo i kakva je procedura glasanja u Parlamentarnoj skupštini BiH:

Sve odluke se donose većinom glasova onih koji su prisutni i koji glasaju. Poslanici i delegati maksimalno će nastojati da ta većina uključuje najmanju jednu trećinu glasova poslanika ili delegata s teritorije svakog entiteta.

Ako većina glasova ne sadrži jednu trećinu glasova s teritorije svakog entiteta, kolegij će nastojati, radeći kao komisija, u roku od tri dana, postići saglasnost. Ako predsjedavajući i zamjenici predsjedavajućeg postignu saglasnost, relevantna odluka doma smatra se usvojenom, a dom se o tome obavještava na odgovarajući način. Saglasnost se postiže koncenzusom predsjedavajućeg i dva zamjenika predsjedavajućeg.

Ako kolegij ne uspije postići saglasnost ili ako postigne saglasnost novim rješenjem koje nije bilo predmet glasanja u domu, odluku donosi većina od ukupnog broja poslanika ili delegata koji su prisutni i koji glasaju, uz uslov da glasovi protiv ne sadrže dvije trećine ili više poslanika ili delegata izabranih iz svakog entiteta. Ako se poslanik prilikom glasanja ne izjasni „za“, „protiv“ ili „suzdržan“, a prisutan je prilikom glasanja, smatra se da je „suzdržan“.

Predsjednik SDP-a, Nermin Nikšić, gostujući u jednoj TV emisiji nedavno je kazao, da ukoliko SNSD krene u smjenu ministra Heleza, partneri bi mogli uzvratiti inicijativom za smjenu ministra trgovine i ekonomskih odnosa, Staše Košarca (SNSD). Podsjetimo, nedavno su opozicionari u Parlamentarnoj skupštini zatražili smjenu Košarca, zbog, kako su naveli, nasilja nad bivšom suprugom, a vođeni i učestalim slučajevima femicida.

Pismo su potpisali Mira Pekić (PDP), Šerif Špago (SDA), Jasmin Emrić (NES), Vlatko Glavaš (DF), Aida Baručija (BHI KF), Branislav Borenović (PDP), Mladen Bosić (SDS), Nenad Grković (Za pravdu i red), Darko Babalj (SDS), Safet Kešo (SDA, Elvisa Hodžić (NES).

Ipak, smjenu SNSD-ovog ministra teško je očekivati s obzirom na to da SNSD ima četiri delegata u Domu naroda.

Stav HDZ BiH o svemu nije poznat. Lider ove stranke, Dragan Čović, vješto izbjegava “teške teme” između partnera unutar koalicije. Možda će večerašnji sastanak partnera na federalnom nivou bude prilika za jasnije stavove o eventualnoj rekonstrukciji Vijeća ministara BiH.

Izvor: N1

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas