SREBRENICA: Završena komemoracija žrtvama genocida

Obilježavanje 28. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone UN-a” Srebrenica, dženaza i ukup 30 žrtava genocida iz jula 1995. godine biće danas obavljeni u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari

U Fabrici akumulatora održana je komemoracija žrtvama genocida.

Komemoracija završena obraćanjem člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića koji je kazao kako se nikada ne smije prestati širiti istina o genocidu počinjenom nad Bošnjacima. Također je poručio da opasnost od novog genocida nije otklonjena.

Slijedi odavanje počasti i polaganje cvijeća na Memorijalni kamen, te vjerski program, odnosno dženaza-namaz žrtvama genocida.

12.04

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović je kazao da su u Srebrenici ubijeni ljudi zbog drugačijeg imena i vjeroispovjesti.

– Ovo stradanje je svjedočanstvo beščašća, ali i opomena generacijama koje dolaze da se takvo zlo više nikada ne smije ponoviti, ostakao je Milatović.

 

image

Almedina Dautbašić Memišević

11.59

Almedina Dautbašić Memišević, predstavnica preživjelih žrtava iz jula 1995., najmlađa je preživjela genocid u Srebrenici.

– Prošlo je 28 godina od dana kada sam se našla u nekadašnjoj fabrici akumulatora. Imala sam 13, sestra 15, a braća 10 i 7 godina. Otac je tog 11. jula ‘95 krenuo šumom s kolonom civila, a mi djeca sa starom i iznemoglom majkom stigli smo upravo ovdje gdje se danas nalazimo. I sada me prožima jeza da se iza ovih zidova ne pojavi ruka zločinca. Preživjeli smo svi djeca Dautbašića, a otac nije. Ubijen je u Kamenici kod Bratunca a njegovi posmrtni ostaci ukopani su ovdje 2009. godine, prisjetila se Almedina.

Naglasila je kako su srebrenička djeca danas izrasla u samosvjesne i odgovorne ljude.

11.45

Predsjednica MRMKSJ Graciela Gatti Santana je istaknula da Mehanizam i dalje djeluje.

– To je vrhovni pravosudni organ UN-a. Međutim, te presude nije donio sam sud, nego cijela međunarodna zajednica, istakla je Santana.

image

Graciela Gatti Santana/Screenshot

Naglasila je da je zgrožena negiranjem ratnih zločina.

– Pa čak i da pojedinci besramno tvrde kako ne samo da se ne kaju za ono što su učinili, nego da bi i sve ponovili. Takvu okrutnost je teško shvatiti…

11.38

image

Potpredsjednik Svjetskog jevrejskog kongresa Menachem Z. Rosensaft/ Screenshot

– Ono što nikada nećemo znati, a možemo zamisliti je praznina i tišina na sve neodgovorene molitve. Sve žrtve su znale da neće preživjeti, znale su iz smijeha njihovih egzekutora. Njihove majke, sestre i kćeri znali su da su im sinovi, braća i očevi oteti iz njihovih ruku i da se vratiti neće. Znale su to iz požude bosanskih četnika, kazao je u svom govoru potpredsjednik Svjetskog jevrejskog kongresa Menachem Z. Rosensaft. On se, kako je kazao, s poštovanjem obratio majkama Srebrenice, preživjelim, delegaciji i članovima Predsjedništva BiH, a potom kazao kako su ubijeni naša savjest i kompas.

11.14

Govoreći na komemoraciji u okviru obilježavanja 28. godišnjice genocida u Srebrenici, visoki predstavnik Christian Schmidt je istakao da mlade generacije moraju znati šta se dešavalo u Srebrenici.

image

Oni koji negiraju zločine ne nanose bol samo žrtvama, nego i svim drugim ljudima/ Screenshot

On je također najavio novo nametanje odluka i poručio: Proširiću Inzkov zakon

11.06

Na komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici predsjednik OO Hamdija Fejzić poručio je da danas nema tužnije mjesta od Srebrenice na svijetu.

10.45

U Fabrici akumulatora, intoniranjem himne BiH, počela je komemoracija žrtvama genocida.

10.39

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt danas se nalazi u Potočarima gdje će prisustvovati obilježavanju 28. godišnjice genocida u Srebrenici.

Schmidt je poručio da moramo raditi na tome da oni koji su preživjeli genocid, oni koji žive na ovim područjima steknu svoja prava i da se osjećaju zaštićenima.

Međunarodna zajednica nije dovoljno učinila kako bi se negatori, ali i počinioci i planeri genocida u Srebrenici priveli pred lice pravde, poručio je poredsjedavajući Zastupničkog doma PSBiH Denis Zvizdić.

Potpredsjednik RS-a Ćamil Duraković je istakao kako je trenutna situacija u BiH, zbog neodgovornih političara, veoma teška, kako se negira genocid i na taj način vrijeđaju žrtve, kao i njihove porodice.

Komemoracija je planirana u 10.30 sati.

Munira Subašić, predsjednica Udruženja Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa, kazala je danas da su majke ponosne da su uspjele obilježiti mjesto genocida i zločina.

 

image

/Didier Torche

10.14 

Povodom obilježavanja 28. godišnjice genocida u Srebrenici na Facebooku se oglasio i ministar vanjskih poslova BiH i predsjednik stranke Narod i pravda Elmedin Konaković.

 

image

 /Didier Torche 

10.00

Izvor: oslobodjenje.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas