NEŠA SPEED DOBIO TENDERSKO UBRZANJE: SNSD biznismenu za krčenje šiblja 400.000 KM

Neša Speed je u fokus javnosti dospio u julu 2022. godine kada je u medijima objavljeno da je otvaranju njegove benzinske pumpe na Manjači (iznad Banja Luke) prisustvovao tada srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik te sedam sveštenika Srpske pravoslavne crkve (SPC), koji su osveštali pumpu

Foto: Svadbeni salon Speed (FB stranica)

Istaknuti SNSD-ovac Nenad Grbić, u Banjaluci i nešto široj javnosti poznatiji i kao Neša Speed, od Elektrokrajine Banjaluka dobio je novi posao iz snova.

Za samo 30 dana, na koliko je potpisan ugovor, njegova firma Speed Nenad Grbić „vršiće prokres“ ispod elektroenergetskih vodova, odnosno krčiće i šišati šiblje i rastinje, za šta će inkasirati 175.000 maraka. Posao je dobijen pregovaračkim postupkom (bez objavljivanja obavještenja o nabavci).

Prema podacima portala Akta.ba, samostalni preduzetnik Krčma Speed Nenad Grbić locirana je u banjalučkom naselju Rekavice, a bavi se svaštaranjem budući da je registrovana za cijeli spektar djelatnosti: od građevinskih poslova, cestovnog prevoza robe, preko trgovine hranom i pićem, do keteringa i barova.

Uvidom u pobjede na tenderima, može se zaključiti da je Krčma Speed Nenad Grbić postala jedan od favorita pojedinih javnih preduzeća u Republici Srpskoj.

Krajem prošle godine banjalučka Elektrokrajina je sa samostalnim preduzetnikom Grbićem također zaključila ugovor za krčenje i šišanje šiblja i rastinja, ovoga puta vrijedan više od 230.000 KM, opet pregovaračkim postupkom bez objavljivanja obavještenja o nabavci. Objašnjenje je bilo  u vremenskim prilikama koje su “izazvale havariju na širem području”, te se “ukazala hitna potreba za brzom intervencijom”.

Vrijedi podsjetiti da je vlasnik firme Nenad Grbić član Glavnog i banjalučkog odbora SNSD-a, te odbornik ove stranke u Skupštini grada Banja Luka.

BLAGOSLOVLJENO BUDI GORIVO NAŠE

Neša Speed je u fokus javnosti dospio u julu 2022. godine kada je u medijima objavljeno da je otvaranju njegove benzinske pumpe na Manjači (iznad Banja Luke) prisustvovao tada srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik te sedam sveštenika Srpske pravoslavne crkve (SPC), koji su osveštali pumpu.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik poželio je Neši Speedu tada da ostvari dobre poslovne rezultate.

Iako nije poznato koliko je Neša Speed zaradio od osveštane pumpe, od Elektrokrajine je inkasirao oko 400.000 KM i to samo u periodu od decembra prošle do sredine marta ove godine.

Grbić je odranije poznat kao vlasnik svadbenog salona, a šatore je iznajmljivao za razne manifestacije. Rodom s Manjače, u ovom dijelu BiH stekao je toliku popularnost da ga je krajiška grupa Sinovi Manjače opjevala u pjesmi.

Evo nekih od stihova:

Nikad nije lag'o, nikad nije krao

lubenice znadem kada je prodav'o

đe je bila tezga od ljeskovog pruća

sada je restoran i velika kuća

Onaj mali siromašnog đeda

nije htjeo nikad da se preda

uspio je u životu i nije ga stid

dođite kod Neše, u restoran Speed”

Na lokalnim izborima Neša Speed je SNSD-u donosio nimalo zanemarljiv broj glasova. Tako je 2016. osvojio oko 5.500, a 2020. godine 3.900 glasova. U jesen 2022. godine, Grbić je bio na listi za Narodnu skupštinu Republike Srpske, no nije prošao u parlament iako je za njega glasalo gotovo 7.500 birača.

Njegova firma do kraja te godine dobijala je manje poslove: snabdjela je Veterinarski institut RS Dr Vaso Butozan hranom i pićem, za Krajiško veče Opštine Drvar iznajmila je šator, a usluge prevoza i rada bagerom obezbijedila je Centru za razvoj poljoprivrede i sela Banjaluka. Riječ je o “skromnijim” iznosima od po nekoliko hiljada maraka.

Nakon neuspjeha na opštim izborima, a u skladu s dobrim poslovnim rezultatima koje mu je poželio lično Dodik, Grbićev biznis s banjalučkom Elektrokrajinom preko noći je procvjetao.

————————————————————————————————————————————————————————————————————————–

Čitajte još: 

SLUČAJ UBIJENE DANKE ILIĆ: Kršenje svih profesionalnih i etičkih standarda novinarstva

ASIM MUJKIĆ: Rebrendiranje nacionalizma među Bošnjacima

————————————————————————————————————————————————————————————————————————-Preuzimanje tekstova Valtera je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora te postavljanje linka ka izvornom tekstu na http://www.valterportal.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Maja BJELAJAC

Maja Bjelajac je bosanskohercegovačka novinarka, član redakcije Valterportala. Radila u brojnim medijima, od čega najduže na Radiju Slobodna Evropa i Inforadaru.

Maja BJELAJAC

Maja Bjelajac je bosanskohercegovačka novinarka, član redakcije Valterportala. Radila u brojnim medijima, od čega najduže na Radiju Slobodna Evropa i Inforadaru.