KUĆA LJUDSKIH PRAVA BL: Svim raspoloživim pravnim mjerama pokazati da kriminalizaciji klevete nije mjesto u pravnom sistemu RS i BiH

Usvajanje izmjena i dopuna Krivičnog zakonika u Republici Srpskoj od strane Narodne skupštine Republike Srpske predstavlja dodatno neprimjereno, nepotrebno, loše i preširoko definisano ograničavanje slobode izražavanja i iskazivanja slobodnog mišljenja i svakako je veliki korak unazad u napretku ka slobodnom i demokratskom društvu.

Skupštinska većina izglasala je vraćanje klevete u okvire krivičnog zakonodavstva, uprkos jasnim i agrumentovanim stavovima i protestima medijske zajednice, organizacija civilnog društva u zemlji i inostranstvu, međunarodnih institucija, te građana i građanki.

Jasna je namjera nosilaca vlasti u Republici Srpskoj da donošenjem ovakvog zastarjelog i rigoroznog zakona uguši svaku vrstu kritike i svaku vrstu drugačijeg mišljenja, koje dolaze od strane medija, aktivista/kinja i građana/ki.

Posebno je opasno donošenje ovakvog zakona u društvu mlade demokratije i slabih i nedovršenih institucija, gdje je pravosuđe jedna od najslabijih karika podložna političkim pritiscima.

Ova odluka ugrožava ne samo novinare/ke, već i svakog građanina/ku, da izraze bilo kakvu kritiku na društvenim mrežama ili javnom mjestu, pa čak i u stanovima ili restoranima, jer mogu krivično odgovarati zbog kritike, vica ili naizgled bezazlene šale.

Ovim represivnim izmjenama se guše građanske slobode, mogu lako dovesti do cenzure i autocenzure, i odvraćanja građana i građanki od korišćenja slobodnog izražavanja. Usvojene izmjene su još jedan korak ka autokratiji i diktaturi!

Ovaj zakon nije u skladu sa međunarodnim standardima ljudskih prava, pa će Kuća ljudskih prava Banja Luka, zajedno sa drugim organizacijama i pojedincima,  preduzeti sve raspoložive pravne mjere da pokažemo da ovakvom zakonu nije mjesto u pravnom sistemu Republike Srpske i Bosne i Hercegovine.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas