NAKON JAVNE KRITIKE MANDIĆU: Iz Općine Centar našem portalu „odgovorili“ nakon isteka zakonskog roka

Sadržaj odgovora koji smo dobili već su poznate stvari jer smo problematiku i malverzacije u vezi s rekonstrukcijom travnjaka na Koševu i prije pitanja istražili i objavili. U međuvremenu smo dobili i Izvještaj Komisije s utvrđenim nepravilnostima i sve to objavili u tekstu što je izašao dva dana prije nego nam je stigao odgovor iz Općine Centar koja sada svu odgovornost za malverzacije prebacuje na Nogometni savez BiH

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Konačno je u našu redakciju stigao „odgovor“ iz Općine Centar na pitanja koja smo uputili 5. jula ove godine, adresirajući ih na načelnika Srđana Mandića, a u vezi koruptivnim radnjama i spornom rekonstrukcijom travnjaka na stadionu Asim Ferhatović Hase u Sarajevu i ulogom predsjednika Nogomentog saveza BiH Vice Zeljkovića.

U skladu sa Zakonom o slobodi pristupa informacijama BiH (ZOSPI) na koji smo se pozvali, odgovor je trebao da stigne u roku 15 dana. Na adresu naše redakcije, međutim, stigao je u srijedu, 26. jula, 21 dan nakon što smo poslali pitanja, sa datumom na zaglavlju od 21. jula. Dakle, i u vrijeme pisanja odgovora Mandić i općinske službe već se prekršile zakon koji ih obavezuje jer su odgovor pisali dan nakon isteka zakonskog roka.

Do koje mjere načelnik Mandić i pripadajuće službe ignorišu istraživačko novinarstvo (a ovo im nije prvi put, jer na neke prethodne mailove s pitanjima nisu ni odgovarali) te onda pokušavaju da manipuliraju s javnošću, najbolje dokazuje ovaj dokument koji je potpisala sekretarka općinskog organa uprave Adelina Džanković, koja ističe da smo pitanja poslali 6. jula, što je notorna neistina. Pitanja su poslana 5. jula, a u Općini su naveli da je u pitanju 6.7.2023. s isključivom namjerom kako bi se opravdali da su odgovor poslali na vrijeme predviđeno ZOSPI-jem.

Foto: Faksimil listinga s poslanim mailovima iz kojeg se vidi da smo Mandiću mail s pitanjima poslali 5. jula

Kada je riječ o dokumentu koji nam je poslan, u njemu je odgovoreno na način da ništa konkretno ne odgovore.

A pitali smo ih:

-Zašto se sporan tehnički prijem nakon rekonstrukcije travnjaka na fudbalskom

stadionu „Asim Ferhatović Hase“?

-Odakle je nabavljen hranidbeno-nosivi sloj i koliko je plaćen?

-Da li je ista cijena i ista kvaliteta na koševskom stadionima kao na stadionu u

Banjaluci?

-Kakvi su rezultati analize Federalnog zavoda za agropedalogiju?

-Zašto su svi rokovi pomjereni za pola godine?

-Koja je firma postavljala travnjak?

-Ko je dostavljač dohrane za travu?

-Da li vam je poznato koja će firma održavati travnjak?

-Zašto ste kao načelnik općine Centar od vijećnika krili rezultate analize?

– O čemu ste razgovarali sa Vicom Zeljkovićem prilikom prijema u Općini Centar?

Sadržaj odgovora koji smo dobili tek su fraze i već poznate stvari jer smo ovu problematiku i prije pitanja istražili i objavili. U međuvremenu smo dobili i Izvještaj Komisije koja je utvrdila nepravilnosti i sve to objavili u tekstu koji je izašao dva dana prije nego nam je stigao odgovor iz Općine Centar.

Posebno smo se bavili rezultatima analize Federalnog zavoda za agropedologiju, koji su se od općinskih vijećnika krili mjesecima. Iz Općine svu odgovornost za malverzacije prebacuju isključivo na Nogometni savez BiH a nakon priče koju smo objavili. https://valterportal.ba/predsjednik-na-vrhuncu-moci-vico-zeljkovic-u-carstvu-nekretnina-i-korupcije/

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas