OBJAVLJUJEMO IMENA: Košarac mahom uhljebljuje SNSD-HDZ kadrove na rukovodeće pozicije

Otkako je došao na čelo MVTEO, Košarac ne vodi ekonomsku politiku, već provodi političku strategiju čiji je cilj stalnog otvaranja vrata za uvoz iz Republike Srbije pod krinkom „zaštitnih“ mjera koje su protivne sporazumima i obavezama što ih je BiH preuzela i potpisala sa EU u harmoniziranju trgovačkih politika. Više nezavisnih izvora Valtera tvrdi da Košarac od svog dolaska u MVTEO za državu nije ništa nije uradio osim što je pouhljebljavao stranačke kadrove

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Istraživački tim Valtera

Staša Košarac, Dodikov ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, posljednjih mjeseci masovno uhljebljuje stranačke kadrove (ali i kadrove partnerskog HDZ-a) na rukovodeće pozicije u Ministarstvu.

Među „konkursima u toku“ koji su u vrijeme pisanja ovog teksta stajali na službenoj stranici Agencije za državnu službu (ADS) BiH je i onaj koji je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa (MVTEO) BiH raspisalo još prije osam mjeseci, 17. aprila ove godine, s rokom prijave do 8. maja.

Konkurs je raspisan za 10 pozicija, za šefove odsjeka, inspektore i nižerangirane službenike. Uvidom u detalje konkursa, saznali smo da je pismeni ispit održan u avgustu, a po rasporedu, posljednji kandidati usmenog dijela ispita polaganje su zavšili 20. septembra. Prije gotovo tri mjeseca.

OBMANJIVANJE NAIVNIH

I dok se javnosti i odbačenim kandidatima sa službene stranice Agencije daje lažna nada da se još vijeća o kandidatima, već odavno je poznato ko je uhljebljen u Ministarstvu Staše Košarca, jednom od Dodikovih – u posljednje vrijeme – istaknutih „glasnogovornika“. Kao i u slučaju nedavnog konkursa u Ministarstvu sigurnosti kojim rukovodi još jedan Dodikov čovjek Nenad Nešić, Valtersaznaje da su i u MVTEO svi uposleni na prestižnijim pozicijama uhljebljeni po instrukcijama SNSD-a, ali dijelom i HDZ-a.

Naš portal iz nekoliko izvora je dobio potvrdu da su na posljednjim konkursima na rukovodeće pozicije primljeni mahom stranački aktivisti (među njima i oni koji su ranije lijepili stranačke plakate) ili osobe bliske SNSD-i i HDZ-u, dok su nižerangirane dobili Bošnjaci.

Foto: Famozni konkurs

Sektor za opće i pravne poslove povjeren je pomoćniku ministra Željku Peštiću, šef Odjela za informacione tehnologije je Anton Franković, šefica Odjela za odnose sa javnošću Renata Ćosić, dok je šefica Odjela za strateško planiranje Mira Mihajlović. Još dvije šefice odjela su Bojana Miovčić-Bjelica i Davorka Pilindavić.

Poziciju inspektora dobio je Davor Šušnja, dok je viši stručni saradnik za naoružanje i vojnu opremu Arijan Dujmović.

Odranije je šefica Odsjeka za vodne resurse Rada Milisav.

Valteru je potvrđeno iz samog Ministarstva da, otkako je Košarac ministar, Bošnjaci, ali i „ostali“, mahom nisu „sposobni“ proći na konkursima za rukovodeće pozicije, iako su – pouzdano znamo – konkurisali i neki eksperti. Dva nezavisna izvora su nam potvrdila da su upravo na posljednjem konkursu za prvih šest pozicija primljeni oni kandidati koji jedva imaju ispunjen kriterij radnog staža, a da su eliminisani pojedini stručnjaci sa radnim iskustvom i kompetencijama.

Foto: Za konkurs raspisan u aprilu tremin polaganja usmenog bio još sredinoim septembra; konkurs i dalje stoji na stranicama ADS među “konkursima u toku”

Da u Vijeću ministara postoji očiti debalans i da postoje takve očite tendencije u skladu s politikama koje zagovara koalicija Dodik-Čović, bilo je primorano da utvrdi i samo Vijeće ministara BiH koje je ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Sevlada Hurtića zadužilo da popravi primjetni debalans na rukovodećim pozicijama u državnim ministarstvima.

Međutim, Dobojlija Hurtić, kojem se zamjera bliskost s Dodikom, balans je napravio samo u svom ministarstvu, uhljebljujući vlastitu glasačku mašineriju. Valter je ranije objavio da je po dolasku na ovu poziciju Hurtić odmah pozapošljavao kadrove SDA u svoj kabinet. Podsjećamo da je ovaj političar bio dugogodišnji član SDA Doboj, a s kojom se formalno razišao nakon što je u Vladu RS odlučio da uđe kao ministar iz reda Bošnjaka.

Foto: Sevlid Hurtić, ministar bitan sam sebi i vlastitom biznisu

Iako smo u nekoliko navrata tražili komentar ministra Hurtića o debalansu Bošnjaka u Vijeću ministara BiH, po običaju odgovor nismo dobili. Moguće je i da je ministar, kako smo ranije pisali, prezauzet aktivnostima svoje izdavačke kuće IK Nam koja ima monopol u većini kantona u kojima se koriste udžbenici za osnovno i srednje obrazovanje (s obzirom da Federalno ministarstvo obrazovanja već decenijama zagovara politiku jedan udžbenik, jedan predmet), pa se tako udžbenici više ne biraju na osnovu njihove kvalitete, već to čini ministarstva putem javne nabavke (najbolji ponuđač) gdje većinom pobjeđuje Hurtić sa svojom IK.

SVRHA SAMI SEBI

Obratite li se Agenciji za državnu službu BiH, reći će vam da je sve po zakonu – što nije tačno. Nova direktorica Agencije je kadar HDZ-a Anita Markić, iz Širokog Brijega. Na ovu poziciju imenovana je 31. avgusta ove godine.

Markić je u konkursnoj proceduri, baš poput tek primljenih u konkursu Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, od takozvane nezavisne komisije za izbor dobila najveći broj bodova, čak 126,08, zbog čega je bila provoplasirana na listi uspješnih kandidata.

Zanimljivo je da je član komisije za izbor koja je dodijelila najveći broj bodova ovoj kandidatkinji bio Marin Vukoja, aktuelni sekretar Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i kandidat za sudiju Ustavnog suda BiH, na čijem izboru insistira HDZ.

U prošli petak, pri kraju radnog vremena, na naša pitanja upućena novoj direktorici ADS-a stigao je odgovor u kojem stoji:

„Dostavili ste upit za ‘konkurs u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH’, bez navođenja konkretnog javnog oglasa. S tim u vezi, Agencija za državnu službu nije u mogućnosti očitovati se“.

Foto: Odgovor ADS BiH

Naime, Agencija, a ne ministarstva, vrši postavljanje sa liste uspješnih, dok to ministarstva rade samo za rukovodeće državne službenike i to sa liste koju formira Agencija.

A pitali smo sljedeće, konkretno se pozivajući na posljednji konkurs čija je procedura testiranja završena:

  • Da li ste upoznati da vaša lista uspješnih kandidata na posljednjem konkursu u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH nije ispoštovana?
  • Kako to komentirate?
  • Koliko je bilo kandidata na listi

 

Ni iz MVTEO, kao i u slučaju ministra Hurtića, nisu htjeli odgovorati na naša pitanja. I njih smo pitali koji su kriteriji bili za raspodjelu radnih mjesta (ukupno 10) na posljednjem konkursu, da li je jedan od kriterija bila nacionalna pripadnost, zašto nijedan Bošnjak nije izabran na rukovodeću poziciju, da li su u pitanju kompetencije, te zašto nije ispoštovana lista uspješnih kandidata Agencije za državnu službu BiH.

U međuvremenu je ministar Košarac, dodvoravajući se partijskom šefu, pred Sudom BiH blatio gradu kojem je rođen, u kojem godinama živi u luksuzu, izlazi i provodi se, zarađuje basnoslovnu i nezasluženu platu. Indikativno je da to, kao neko ranije obilježen za nasilje u porodici, radio u vrijeme globalne kampanje „16 dana borbe protiv femicida“.

Otkako je došao na čelo MVTEO, Košarac ne vodi ekonomsku politiku, već isključivo provodi političku strategiju čiji je cilj stalnog otvaranja vrata za uvoz iz Republike Srbije pod krinkom „zaštitnih“ mjera koje su protivne sporazumima i obavezama što ih je BiH preuzela i potpisala sa EU u harmoniziranju trgovačkih politika.

Foto: Dio “akcionog plana”

Dokaz za to je od prije dvije godine kada je Košarac insistirao da se carine i dodatni prelevmani uvode samo na sirovine i meso koje potiču iz zemalja EU. Znajući da naša sadašnja proizvodnja, prema dostupnim izvještajima, ne pokriva ni 30% potreba u mesu, jasno je da ovakve jednostrane mjere pogoduju drugim izvoznicima koji nisu članice EU, u ovom slučaju prevashodno Srbiji.

S druge strane, ovakvim potezom BiH dodatno okreće leđa Briselu.

Više nezavisnih izvora Valtera tvrdi da, sve što je urađeno u ovom ministarstvu, urađeno je u vrijeme bivšeg ministra Mirka Šarovića i ranije, dok Košarac od svog dolaska u MVTEO ništa nije uradio osim što je uhljebio stranačke kadrove.

———————————————————————————–

Povezani tekstovi: 

 

PISMO AMBASADORU: Staša Košarac na braniku srpstva

 

OTKRIVAMO: Nešić „otvorio“ 19 novih radnih mjesta, 17 za srpske „kandidate“, među njima i sestra pjevačice Slađane Mandić

———————————————————————————————————————————————————————————————————-

Preuzimanje tekstova Valtera je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora te postavljanje linka ka izvornom tekstu na http://www.valterportal.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas