OTKRIVAMO: Nešić „otvorio“ 19 novih radnih mjesta, 17 za srpske „kandidate“, među njima i sestra pjevačice Slađane Mandić

Iz Ministarstva nisu odgovorili na naša konkretna pitanja jer, kako smo saznali, pojedinci su već dobili i unapređenja te je sasvim razumljivo da štite Nešića koji ih je nagradio većom platom i boljom pozicijom. U odgovoru našem portalu svjesno je prešućena i izostavljena i brojka odabranih kandidata i njihova nacionalnost, pozicije i reference, te ključna rečenica da još nisu evidentirani u Ministarstvu jer im se rade rješenja, odnosno da se vrše rutinske sigurnosne provjere. Zaposljenje novih 18 ili 19 ljudi, većinom službenika srpske nacionalnosti, se pokušava prikriti

Foto: Dejan Rakita, Armin Durgut/PIXSELL

Nina Mandić, inače poznatija kao mlađa sestra pjevačice Slađane Mandić, uskoro će postati uposlenica Ministarstva sigurnosti BiH, i to u Sektoru za zaštitu i spašavanje. Nije poznato koje su Ninine reference, osim što je Slađanina sestra i što poput seste zna i voli da pjeva.

Foto: Slađana i Nina Mandić

Nije Nina jedina koja će uskoro dobiti posao u Ministarstvu sigurnosti BiH kojim upravlja Nenad Nešić. Prema izvorima Valtera, Nešić, inače jedan od srpskih političara koji otvoreno ne voli državu na čiji račun živi prekomotno, pronašao je stolice za 18 ili 19 radnih mjesta. Od te brojke, prema nepotvrđenim informacijama, čak 17 uposlenika su srpske nacionalnosti, među kojima je i Nina Mandić.

Sve ovo je bez problema prošlo na sjednici Vijeća ministara BiH jer su se s novim radnim mjestima po Nešićevoj zamisli složili i bošnjački i hrvatski ministri, ne pitajući za reference „najboljih“ kandidata, valjda podrazumijevajući da je ovo Ministarstvo pripalo Srbima.

Valter je na adrese ministra Nešića i Ureda za informisanje ovog ministarstva uputio jasno definirana pitanja vezana za reference novih uposlenika, njihove nacionalne pripadnosti i pozicija na koje se primaju.

Nakon više intervencija preko portparola Ministarstva, na naš mail stigao je sljedeći odgovor:

„U dosadašnjem mandatu novog rukovodstva Ministarstva bezbjednosti zaposlene su četiri nove osobe i to na pozicije referenta (srednja stručna sprema). Konkurs je proveden u skladu sa važećim zakonskim propisima, odnosno Komisija za izbor zaposlenika je nakon razmatranja pristiglih prijava kandidata na javni oglas, izvršila testiranje kandidata koji su ispunjavali opšte i posebne uslove, te sačinila listu uspješnih kandidata, te su sa liste izabrani najbolje rangirani.“

Foto: Odgovor iz Ministarstva sigurnosti

Iz Ministarstva tako nisu odgovorili na naša pitanja jer, kako smo saznali, pojedinci su već dobili i unapređenja te je sasvim razumljivo da štite Nešića koji ih je nagradio većom platom i boljom pozicijom.

U odgovoru našem portalu svjesno je prešućena i izostavljena i brojka odabranih kandidata i njihova nacionalnost, pozicije i reference, te ključna rečenica da još nisu evidentirani u Ministarstvu jer im se rade rješenja, odnosno da se vrše rutinske sigurnosne provjere. Drugim riječima, zaposljenje novih 18 ili 19 ljudi, većinom službenika srpske nacionalnosti, se pokušava prikriti.

U međuvremenu je Valteru stigao i odgovor Agencije za državnu službu (ADS) BiH, u kojem je navedeno da „proceduru prijema upolenika u institucije Bosne i Hercegovine ne vrši Agencija za državnu službu BiH, već svaka institucija pojedinačno.“

Foto: Faksimil odgovora iz ADS BiH

Međutim, ADS je dužna raspisati konkurse i učiniti ih dostupnim javnosti. Više nije ni javna tajna da su svih proteklih godina to bili po pravilu namješteni konkursi za stranačke uhljebe, njihovu djecu i prijatelje, što je sigurna glasačka mašinerija.

Tek malo pažljivijim uvidom u stranicu Moj konkurs Agencije za državnu službu BiH uočljiva su ova nova radna mjesta. U pitanju je 18 pozicija u Ministarstvu sigurnosti BiH, iako naši izvori tvrde da nedostaje još jedno radno mjesto jer bi trebalo da bude primljeno 17 Srba te, reda radi, po jedan Bošnjak i Hrvat.

U rubrici Konkursi u toku u posljednjih nekoliko mjeseci su četiri javna oglasa i jedan interni, što ukazuje na unapređenja koja smo pomenuli. Nije poznato da li je Nina Mandić u ovom broju u raspisanim konkursima, ili je zpravo ona ta devetnaesta koju je ministar drugim metodama i procedurama već „pogurao“.

Da je riječ o ozbiljnim pozicijama najbolje potvrđuju screenshotovi konkursa sa stranice ADS-a koje objavjujemo.

Tako će Nešić postaviti svoje ljude za: stručnog savjetnika za borbu protiv privrednog kriminala, stručnog savjetnika za borbu protiv organizovanog kriminala, stručnog savjetnika za opću sigurnost, stručnog savjetnika za akreditaciju registara za tajne podatke, šefa Odsjeka za postupak azila, stručnog savjetnika za NATO Centralni registar, višeg stručnog saradnika za evropske integracije, višeg stručnog saradnika iz oblasti borbe protiv terorizma, stručnog savjetnika za ratne zločine i krivična djela kažnjiva po međunarodnom ratnom i humanitarnom pravu, itd.

ŠTA JE NEŠIĆEV ZADATAK

U pitanju su, dakle, važne pozicije i tiču se sigurnosti i napretka države i njenih građana, najmanje su to referentske pozicije iz odgovora Ministarstva u kojem su pokušali da sakriju nova uhljebljenja.

U odgovoru Sekretarijata Vijeća ministara BiH, kojem smo se također obratili tražeći pojašnjenje vezano za nova zapošljavanja u Ministarstvu sigurnosti, nakon nekoliko dana čekanja naveli su da su „naša pitanja proslijedili Ministarstvu sigurnosti BiH na nadležno postupanje.“

Podsjećamo, iako dolazi iz DNS-a Nešića je na ovu funkciju postavio šef SNSD-a Milorad Dodik, jer je opšte mišljenje da je Nešić Dodikov čovjek i da je njegovo kandidiranje za Predsjendištvo BiH na posljednjim izborima bilo u funkciji odvlačenja opozicionih glasova kako bi olakšao pobjedu kandidatu SNSD-a (Željki Cvijanović).

Nakon kandidature za ministra sigurnosti, mediji su izvještavali da Nešić neće proći provjere zbog afera sa narkoticima. Međutim, upućeniji su znali da zbog Dodikovog uticaja na SIPA-u (Ćulum) i Tužilaštvo BiH (Kajganić) to neće biti problem. Njegovom postavljanju nisu se bunili ni iz međunarodne zajednice, kao ni sam visoki predstavnik Christian Schmidt.

Nešić je prije nekoliko dana rekao da će tog istog Schmidta hapsiti, te je predao tužiocima informacije za koje tvrdi da ih je dobio od sigurnosnih agencija o navodnom „nelegalnom boravku Schmidta u BiH“. Sve ove radnje dešavale su se uoči i u vrijeme Dodikovog pojavljivanja pred Sudom BiH, što je u konačnici i glavni Nešićev zadatak – da radi za interese Milorada Dodika i RS.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas