PISMO AMBASADORU: Staša Košarac na braniku srpstva

Motivisan patriotskim osjećajima, pažljivo pročitah pismo da bih saznao šta naš ministar zamjera američkom ambasadoru Murphyju i istovremeno se “naoružao” argumentima za obračun sa domaćim i stranim neprijateljima po društvenim mrežama, federalnim medijima i multietničkim skupovima, ako me neko na njih pozove

Foto: Dejan Rakita

Elem, u subotu 2. decembra naletih na otvoreno, a kako dugo može biti pismo objavljeno na Instagramu, ministra u Vijeću Ministara BiH i važnom članu SNSD-a, dok se drugačije ne odluči, Staše Košarca, američkom ambasadoru Majklu Marfiju.

Motivisan patriotski osjećajima, pismo pročitah pažljivo da bih saznao šta naš ministar zamjera Amerikancu i istovremeno se “naoružao” argumentima za obračun sa domaćim i stranim neprijateljima po društvenim mrežama, federalnim medijima i multietničkim skupovima, ako me neko na njih pozove.

Pripalim onu kubansku cigaru, naspem viski, pustim Šerifa Konjevića da pjeva, kao u doba korone, i krenem sa analizom.

“Gospodine Murphy,

obraćam Vam se sa “gospodine”, a ne “vaša ekselencijo”, ne zbog nepoznavanja diplomatskog protokola, već zbog činjenice da ste grubim i ponovljenim kršenjima Bečke konvencije izgubili tu privilegiju. “Gospodine” sam, ipak, ostavio, zadržavajući elementarnu pristojnost svojstvenu srpskom narodu kojem pripadam.”

Već na početku vidimo da ministar polazi iz pozicije etičke superiornosti nad američkim ambasadorom, jer on pripada srpskom narodu koji je pristojan sam po sebi, jer pored adenina, guaninacitozina i timina, pristojnost je sastavni dio srpskog genetskog koda.  Iz ovoga proizilazi zaključak da postoje narodi koji su elementarno nepristojni, ali je iz pisma teško dokučiti o kojim narodima je riječ.

“Nigd‌je u svijetu ne postoji zemlja u kojoj jedan strani diplomata može javno i bez posljedica da prijeti ili da vrijeđa izabranog predstavnika njenog naroda. No, BiH i Vi ste izuzetak koji potvrđuju ovo pravilo.”

Zaboravlja ministar Košarac da je malo je zemalja u svijetu koje su imale “svjedoke” kada su donošeni njezini najvažniji dokumenti, a to je Dejtonski mirovni sporazum, a samim tim i Ustav ove države. Biće da je glavnom kumu, tačnije Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), više stalo do ove zemlje nego pojedinim političarima iz Republike Srpske, što i nije naročito teško. Jer malo je država na svijetu čiji se ministri raduju njenom raspadu i sve rade da se to što prije desi. Što se tiče vrijeđanja, mislim da je šef Staše Košarca svjetski šampion u vrijeđanju svakoga, pa i ambasadora koji dođu u Bosnu i Hercegovinu. Još je manje država u kojima je ministar neko koga optužuju za nasilje u porodici.

“Vaše otvorene, bahate i drske prijetnje srpskom narodu, Republici Srpskoj i njenim institucijama, sročene u posljednjoj objavi na društvenim mrežama Ambasade kojom još rukovodite, dokazuju nam da nemate dobre namjere prema srpskom narodu, da ne poštujete njegovu izbornu volju i da ste ušli u lični obračun sa predsjednikom Miloradom Dodikom. Pri tome, Vaše tvrdnje nemaju apsolutno nikakvo utemeljenje u međunarodnom pravu, krše Bečku konvenciju i na direktan način nanose štetu potpuno narušenom suverenitetu BiH. Јavno promovišete da je ova zemlja kolonija.”

Košarac u društvu najdražeg šefa (Photo: Dejan Rakita/PIXSELL)

Opa, ovdje imamo izjednačavanje Milorada Dodika sa srpskim narodom, što sebi američka ambasada nikada ne bi dozvolila, jer to je prije svega glupo, neprofesionalno i kontraproduktivno njihovim interesima.

Što se tiče ličnog obračuna ambasadora sa Miloradom Dodikom, postavlja se pitanje kako je moguće da poslednja tri ili četiri američka amabasadora ne podnose Milorada Dodika, i da li je to do ambasadora ili Mileta? Ministar Košarac se pravi nevješt i plasira tezu da američka diplomatija zavisi od osobina ličnosti osoblja u ambasadi, PMS-a ili punog mjeseca, kao što sve zavisi od volje i raspoloženja njegovog partijskog šefa. Koliki moraš biti SNSD-ovac da povjeruješ u takvu glupost. Složiću se sa Košarcem da je Bosne i Hercegovina kolonija, samo nisam siguran ko nas više eksploatiše, strani investitori ili domaćih hohštapleri na vlasti?

“Vi, gospodine Marfi, djelujući kao međunarodni protektor i inkvizitor, nanosite ogromnu štetu BiH. D‌jelujući s pozicija gole sile i kršeći sva diplomatska pravila, Vi ste, gospodine Marfi, američka sramota i postajete ogroman problem i prepreka perspektivi i budućnosti BiH.”

Dok čitam ovaj pasus zaključujem da bi Bosna i Hercegovina bila ko dženetska bašća samo da nema američkih ambasadora. Ne znam o kakvoj “goloj sili” govori Košarac kada je sila zadnji put primjenjena na političarima iz SDS-a uz prećutno odobravanje SNSD-a. Nije mi jasno kako ambasador Marfi sprečava njega i Vijeće ministara da postanemo pristojno društvo u kojem zakoni važe za sve, a političari rade u interesu naroda?

“Sve Vaše prijetnje zapravo govore o Vama i neka su Vam na obraz i čast, ako to uopšte imate. Republika Srpska se, budite uvjereni, nije i neće uplašiti. Naša privreda je stabilna, hvala na pitanju. Budžet Republike Srpske je usaglašen i izvršava sve obaveze i razvojne planove.”

Jebiga, kad vidim da se domaći političari pozivaju na “obraz i čast” padne mi mrak na oči, razum se pomuti i dođe mi da nekoga fizički zlostavljam. Opet, kad čujem da nemamo problema sa parama, dođe mi da se još barem tri puta zadužim u ovoj godini.

“Naša demokratija nije upitna i ugrožavate je samo Vi i Vaši izvršioci kada namećete kolonijalne upravnike u vidu nelegalnih i nelegitimnih visokih predstavnika, kada vršite pritisak na neustavno pravosuđe da sudi demokratski izabranom predsjedniku i kada štitite strane sudije u Ustavnom sudu BiH.”

Složiću sa sa ministrom da nam je demokratija sve više neupitna, ne smije pristojan čovjek ništa da pita, a kamoli iskomentariše jer to se može protumačiti kao uvreda Republike Srpske i njenih institucija, kleveta ili pokušaj “agenata stranog uticaja” da destabilizuju bolji dio Bosne i Hercegovine. Što se tiče “turiste” Šmita, previše pažnje mi pridajemo tom nebitnom liku, ali mi ne ide u glavu zašto redovno i uredno finansiramo neustavno pravosuđe?

“Samo u Marfijevim zakonima piše da jedan konstitutivni narod, sa svojom slavnom istorijom, vjerom, jezikom i kulturom, dakle srpski narod, nema pravo na samoopredjeljenje u vezi sa svojim statusom i statusom zemlje u kojoj živi i koju konstituiše. U Ustavu BiH i međunarodnim dokumentima koji se navode u preambuli Ustava, piše drugačije. Zato savjetujem da Ustav BiH pročitate u cjelosti, a ne da iz istog vadite samo ono što Vam odgovara. Ne bi Vam škodilo ni da poslušate šta je o ovakvoj BiH rekao pokojni bard diplomatije Vaše zemlje, gospodin Henri Kisindžer.”

Što se tiče Marfijevih zakona, koje ministar Košarac spominje, mogu samo da kažem da nam je muka od njih. Nijedan nas nije promašio zahvaljujući našim poslanicima u kantonima, entitetima i na državnom nivou. Kada je u pitanju “naša slavna istorija, vjera, jezik i kultura” – tu se slažem sa ministrom, niko u svemiru nema tako nešto slavno. Pozavidili bi nam i Vilenjaci iz Međuzemlja i Starkovi iz Zimovrela na toj slavi, ali ni oni ne bi bili nezavisni da su imali Bošnjake. Što se tiče Ustava, njegova interpretacija zavisi ne od sudova, već od etničke pripadnosti i tu sam nemoćan. Na kraju mi nije jasno zašto nije bio dan žalosti kad je umro kada Srbi toliko cijene Kisindžera?

Takođe, skrećem pažnju da ne postoje, niti su ikada postojali Bosanci i Hercegovci. Sama kovanica je neprirodna, vještačka i rogobatno zvuči i na engleskom i na srpskom jeziku i ma koliko se trudili, nećete uspjeti da je stvorite. 

Ovdje ministar Košarac, osim što pokušava da bude bahat na stranačkog šefa, prkosi i logici, jer ako postoje Francuzi, Amerikanci, Britanci, Švajcarci, Italijani, Rusi, Brazilci ili Kinezi, što ne bi postojali i Bosanci i Hercegovci? Istina, trenutno ih nema mnogo, ali kako će ih i biti kada ih svakodnevno satirete konstitutivnošću.

Foto: Osim Bosanaca i Hercegovaca, postoji i bosanski jezik i pravopis kao jedan od ravnopravnih jezika u BiH

“Kad je riječ o evropskoj perspektivi BiH, posljednji put kada sam provjerio – država koju predstavljate, gospodine Marfi, nije dio Evropske unije. Naša evropska perspektiva, srećom, ne zavisi od Vaše procjene. U suprotnom, bilo bi upitno da li je uopšte i želimo.”

Složiću se sa ministrom da SAD nije u Evropskoj uniji i tu su činjenice naumoljive. Naravno, SNSD i Republika Srpska prihvataju evropski put i saznanje da je Zemlja okrugla, pa ako kreneta na istok preko Srbije, Rusije i Kine doćete jednog dana u Evropsku uniju. Jednostavno, zar ne?

“No, jasno mi je da se niste slučajno oglasili uoči briselskog sastanka predstavnika vlasti na svim nivoima u BiH sa zvaničnicima EU. Vi biste da poništite bilo kakvu mogućnost dogovora u Briselu o evropskoj budućnosti BiH i takvu poruku šaljete onim učesnicima u tim razgovorima koje direktno ili indirektno kontrolišete. To je Vaša uloga i to je Vaša misija, koja će, nadam se, još kratko trajati.” 

Ovo malo tukne na paranoju, pa ne bih da komentarišem.

“I nećete uspjeti, u to sam siguran. Naprotiv, vjerujem da ćete otići u nimalo zasluženu diplomatsku penziju, pa tamo, u Vašoj zemlji, zagovarajte i provodite, ako možete, te Vaše Marfijeve zakone. Želim Vam da barem u tome uspijete, kada Vam je, sasvim jasno, diplomatska karijera u BiH potpuni promašaj!”

I ja sam siguran da neće uspjeti jer cilj svih staša košaraca (od kojih su mnogi, pa i ovaj, potpuno politički i međunarodno nebitni) je da ova država ne uspije, po svaku cijenu. U to se uvjeravamo već 28 godina. Jer uspjeh domaćih političara se zasniva na neuspjehu svih nas. Ispratili smo mi mnoge amabasadore i diplomate i nismo ništa uradili da postanemo pristojni i normalno društvo. Sabur je naše oružje i protiv njega su nemoćne i krstareće rakete. Što bi reko Milorad Dodik, oni ne znaju šta napadaju, a mi znamo šta branimo.

P.S. Neprijatno sam iznenađen nepominjanjem tradicionalnog prijateljstva Amerikanaca i Srba prikazanog u filmu Heroji Halijarda.

 

Više od autora: 

https://valterportal.ba/srdjan-puhalo-gradonacelnice-vojnice-patrijarhata-vasa-borba-me-nadahnjuje-i-inspirise/

https://valterportal.ba/srdjan-puhalo-kako-je-dodik-etnicki-ocistio-zavnobih/

https://valterportal.ba/srdjan-puhalo-otvoreno-pismo-ministru-bukejlovicu/

—————————————————————————————————————————————————————————————————-

Preuzimanje tekstova Valtera je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora te postavljanje linka ka izvornom tekstu na http://www.valterportal.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Srđan PUHALO

Srđan Puhalo je bosanskohercegovački psiholog, bloger i novinar.

Srđan PUHALO

Srđan Puhalo je bosanskohercegovački psiholog, bloger i novinar.