PRERANI ODLAZAK: Preminuo glumac Mirsad Tuka

Bosanskohercegovački pozorišni, flimski i televizijski glumac Mirsad Tuka, preminuo je danas u Sarajevu u 59. godini života.

Karijeru glumca započeo je kao polaznik Dramskog studija tuzlanskog Narodnog pozorišta. Završio je Fakultet dramskih umjetnosti u Beogradu. Debitirao je u filmu “Praznik u Sarajevu”, za koju je na Festivalu glumačkih ostvarenja u Nišu 1991, nagradjen kao najbolji glumac – debitant.

ROĐEN U TUZLI

Nagrađivan je i za brojne druge uloge u predstavama kao što je uloga Hasanage u predstavi Hasanaginica Nijaza Alispahića, predstava TO Alije Isakovića, Poljska konjica, Marka Vešovića…

Mirsad Tuka je rođen 19. juna 1965. godine u Tuzli.

Od 1996. član je ansambla sarajevskog Kamernog teatra 55 u kojem je ostao do danas i na čijoj sceni je odigrao na stotine predstava… Iza njega su djela Šekspira, Moliera, Kreleže, Nedžada Ibrišimovića i brojni drugi veliki pozorišni projekti u kojima je utkao svo svoje glumačko biće..

Značajne uloge ostvario je i na filmskom platnu kao i u tv serijama. U svojoj dugogodišnjoj karijeri saradjivao je ss velikim rediteljskim imenima, gradio uspješne partnerske odnose u predstavama i igrao na gotovo svim južnoslovenskim pozorišnim scenama.

Njegove glumačko postojanje i umjetničko stvaralaštvo obilježilo je jedan značajan period dramske umjetnosti u BiH i regionu. Zato je Odlazak Mirsada Tuke velik i nenadoknadiv gubitak – scenske pozornice ostaju bez sjajnih glumačkih kreacija kojima se Mirsad Tuka, svim svojim bićem predavao, ostavljajući autentične tragove u svakoj ulozi koju je odigrao.

U posljednje vrijeme uspijevao se izboriti sa opakom bolešću. Poslije svake dobijene bitke nastavljao je raditi, snimati i grati u presdstavama. No, na kraju njegovo glumačko srce, ipak nije izdržalo.

Komemoracija i Posljednji ispraćaj Mirsada Tuke biće upriličeni u Sarajevu, u četvrtak, 13. jula.

Izvor: oslobodjenje.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas