SVETLANA CENIĆ: Joksovci

Poreska reforma sa posebnim osvrtom i na parafiskalne namete? Tržište kapitala? Istraživanje i razvoj? Vladavina prava? Kvalitetnije obrazovanje i obuka. Ne bih da nabrajam više, ali odgovor na sva pitanja je opet - jok! To je kad je koalicija JOKS (Joksovci) na vlasti – em ih **** ko ih sastavi, em je odgovor na najvažnija pitanja - jok.

Da li vladavina strahom uzrokuje podanički mentalitet, ili podanički mentalitet daje osnovu za vladavinu strahom – pitanje je sad. Kokoška ili jaje – pitanje za milion dolara, u našem slučaju milijarde, koliko nas košta taj začarani krug;  Joksovci vladaju, Joksovci koštaju.

To udvorištvo će nas sahraniti što međunarodno, što na domaćem terenu. Servilnost važnim svetskim silama obično tumače kao saradnju i, kao, bore se za državu.

Što nema veze sa logikom, jer se samo traži podrška za neometano vladanje ili vetar u leđa, po mogućnosti pojačano i sa parama.

Na domaćem terenu sve lošiji kadar, ako se ono i onakvo može uopšte nazvati kadrom. A što jedan nedotupavac karijerni može da upropasti – sto pametnih teško ispravlja. A nije da nam šalju ikakav međunarodni kvalitet, pa smo sabijeni između lošeg i goreg.

Optuživati ove da su sluge inostranih prenebregava činjenicu da se oni koji optužuju javno svrstavaju u drugo krilo. Nisi za Amere, ali jesi za Ruse, odnosno nisi srevilan Amerima (bar sada nisi, za prošlost i ko te politički pravio možemo diskutovati), ali jesi Rusima, i to otvoreno. No važno je da loptica optužbi ide tamo-vamo, kao što leti i između Srbije i Hrvatske, ono za koga si i kome na rukoljub ideš dok sve tone u tom procepu.

Neki dan se gospođa žali da je karfiol sedam maraka kilogram. Draga gospođo, što bi deca jela zeleniše?! Neka se zanimaju ustavnim promenama i izbornim zakonom. U toj zabavi odumreće im i mozak, pa zašto ga hraniti karfiolom, špinatom ili, ne daj bože, voćem. Pa, ko dočeka trešanja. Samo će od sebe otpasti, što bi kod nas rekli.

Kad detetu dovoljno odumru moždane vijuge, onda ga učlaniti u partiju, pa posle neka se kvalitetno hrani na reprezentaciju. Ostaće dovoljno vijuga da zna da kaže:

“Daj nam svega i najskuplje!¨“

I licitira se minimalnom platom. Dodik naredio da mora da bude 900, ništa vapaj privrednika, pa se gase firme, a ljudi traže posao po Federaciji. Kaže mi prijatelj iz Jelaha da je zaposlio ovih dana trojicu jer su im se zatvorile firme u Tesliću. Ta drska i mrska Federacija! Taman im nedostaje radne snage, pa je ovo velika usluga Dodika koalicionim partnerima iz Federacije.

Dodik, inače, nema osećaj kad pila granu na kojoj sedi, pa tako u očajničkom naporu da namakne više sredstva za budžet, a ujedno ispadne radnička i majka i tajka, doveo je do toga da će punjenja budžeta i fondova biti još manje, jer neće imati ko da uplaćuje. Još mu nisu saopštili da je proizvodnja osnova svega. Nigde bilo kakve projekcije, pa makar računica pravljena na onoj papirnoj kesi, zvanoj škanicla, u zem-zadruzi.

Sad bi još trebalo da i Federacija uradi tako neki potez, a bez te papirnate kese i mastiljave olovke, pa da sudija svira kraj, bez produžetaka. Ionako su obećavali pompezno 1.000 KM od 1. januara. Makar da su rekli one naredne godine, nego jok.

Sad čekamo da vidimo ishod.

Poreska reforma sa posebnim osvrtom i na parafiskalne namete? Tržište kapitala? Istraživanje i razvoj? Vladavina prava? Kvalitetnije obrazovanje i obuka?

Ne bih da nabrajam više, ali odgovor na sva pitanja je opet – jok! To je kad je koalicija JOKS (Joksovci) na vlasti – em ih **** ko ih sastavi, em je odgovor na najvažnija pitanja – jok.

Da uvedemo to kao zvanični pozdrav i u institucijama i van njih? Pitaš kako si, on ti odgovara – danas jok; jesi ozdravio, on kaže – jok; je li legla plata, on kaže – jok; ideš li na odmor, on odmah kaže – jok.

Može i ono Jok jutro, Jok veče, Jok dan. Malo da zbunimo one sa strane, ali i da oslikamo pravo stanje stvari u društvu nam. A i šire. U jok-državi sa jok-politikama i jok-kadrovima iz jok-procedura i sa jok-obrazovanjem, šta bi drugo?!

Joksovci, proklete im duše, na komade podeliše carstvo.

————————————————————————————————————————————————————————————————————–

Vezani tekstovi: 

SVETLANA CENIĆ: Složna braća, tetka, alkoholičar i narkoman

SVETLANA CENIĆ: Debeli i srećni

—————————————————————————————————————————————————————————————————————–

Preuzimanje tekstova Valtera je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora te postavljanje linka ka izvornom tekstu na http://www.valterportal.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas