SVETLANA CENIĆ: Složna braća, tetka, alkoholičar i narkoman

Željka Cvijanović uporedila Konakovića i Bećirovića sa likovima iz "Složne braće". Pod uslovom da je uopšte gledala tu seriju, da joj nije napisao neko sa platnog spiska zadužen da vodi nalog na Instagramu. Dodik za Konakovića rekao: “Nedorasli političar predlagao da k'o fol uđemo u konflikt“, a ovaj mu odgovorio „K'o tetka se neka prepireš“. Liči li vama ovo na ozbiljnu politiku, liči li vam i na šta ozbiljno?

E, tako su napravili koaliciju i odnos snaga da se ministar Helez može smeniti, a ministar Košarac ne može. Zna se ko ima dupli ključ u Domu naroda.

Tako je efikasna koalicija da mrdnuli nismo, osim u namaštavanju o tome kako sve ide napred. A međusobne optužbe pljušte – te ruski kampovi za obuku paravojnih snaga u Republici Srpskoj, kaže Helez, te od septembra između ministra bezbednosti i ministra odbrane o drogi i alkoholizmu.

Ne bih ja sada o tome ko se drogira, a ko pije. Pune su ih institucije. Postojanje ruskih kampova će rasvetliti oni koji imaju mnogo više moći, što obaveštajne, što materijalne. Samo me interesuje jedno: šta je to urađeno za godinu dana koliko je prošlo od održavanja opštih izbora, osim što smo gledali reform tortu:  red susreta koalicije, red pljuvačine, red obećanja?

Apsolutno ništa, jer i ono evropsko nešto je ustvari ništa čim odmah mora da se menja. A kako idu bilo kakve promene kod nas, znamo. Osim one na gore. To, evo, gledamo i vrlo je stabilno i izvesno u svakom momentu. Taj nazadak, gle čuda, niko ne blokira. Napredak je blokiran dok uzvikneš EEEEEUUUU.

Od vrha do dna, ako uopšte znamo gde nam je dno.

Željka Cvijanović uporedila Konakovića i Bećirovića sa likovima iz Složne braće. Pod uslovom da je uopšte gledala tu seriju, da joj nije napisao neko sa platnog spiska zadužen da vodi nalog na Instagramu. Dodik za Konakovića rekao: “Nedorasli političar predlagao da k'o fol uđemo u konflikt“, a ovaj mu odgovorio „K'o tetka se neka prepireš“.

Liči li vama ovo na ozbiljnu politiku koja daje nadu da ćemo se srediti kao država, pa regionalno? Liči li ovo i na šta ozbiljno što bi, recimo, probudilo optimizam o kojem se toliko priča da je sama reč izgubila bilo kakvo značenje? Osim u sprdačini – ono optimista si kao koalicija na evropskom putu.

Sledeće očekujem da u Predsedništvu BiH dva protiv jednog izglasaju da se smeni onaj treći. Što da ne? Kad može Komsija za vrijednosne papire Federacije BiH da mimo zakona jednom članu uskrati platu i onemogući rad (Rješenje broj 01-14-733/23), kao da su oni po Zakonu ovlašteni da predlažu i razrešavaju, što ne bi taj primer bezakonja preneli na sve nivou? Pri tome, da dodam, radi se o članu na kojeg je dva puta pokušan atentat, drugi put pet metaka jedva povadili iz njega.

Recimo, ne sviđa im se neko od parlamentaraca, jednostavno izglasaju da više nije član parlamenta. Ili u nadzornim odborima izglasaju da neko nije više član nadzornog odbora.

Što da ne?! Lako mi prepisujemo primere iz prakse koju niko osudio nije, nikome nije bolo oči, niko se nije pobunio, niko upitao nije s kojim pravom i gde je zakonsko uporište.

Ali, daj nam malo Mileta, Dine, Neke, Željke i da vidimo ko pije, ko se drogira, ko je tetka, ko s kim dogovorio konflikt (kao da smo svi naivni i ne znamo da tako najčešće ide).

Za to vreme direktor KJP Rad Sarajevo kupuje sebi najskuplji iPhone dok mi gledamo prljave ulice, a radnici ne znaju kuda će pre; da ministar MUP-a raspisuje tender za 11 telefona i samo što još ime i tip nije turio; da u BiH stiže još 2.000 stranih radnika, a niko se sa biroa ne prijavljuje; da je broj siromašnih sve veći, a Republika Srpska se zadužuje na dnevnoj osnovi…

Što bih redala dalje kad je svima sve jasno, a neće da im bude jasno? Nego, pusti to, daj da vidimo ko je i kako dogovorio posetu na Dan državnosti BiH Banjaluci i da raščlanimo svaku rečenicu koju je Nikšić rekao novinarima u svom odgovoru. Može biti da subjekat nije dobar, predikat pogrešan, a i priloške odredbe nisu ispravne.

A zima, pa i minusa bude što temperaturnih, što onih u novčaniku, što u tome naručenom optimizmu kako je atmosfera drugačija i napredujemo. Jeste drugačija – više se komunicira na relaciji tetka – alkoholičar – narkoman, a i napredujemo u svom nazadovanju.

Nego, evo ga decembar, pa praznici, i živo me zanima kako ćemo do marta gledati to otvaranje pregovora sa EU i zašto nećemo.

Više tekstova istog autora: 

SVETLANA CENIĆ: Kad još uvek boli

SVETLANA CENIĆ: Debeli i srećni

—————————————————————————————————————————————————-

Preuzimanje tekstova Valtera je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora te postavljanje linka ka izvornom tekstu na http://www.valterportal.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Svetlana CENIĆ

Svetlana Cenić je ekonomski ekspert i civilni aktivista. Rođena u Sarajevu, gde je i diplomirala u 22. godini života, postdiplomske studije završila u inostranstvu. Bivši kolumnista magazina Dani i portala Inforadar. Predavač je na SHL Akademiji za mlade lidere, bivši član NO BH Telecoma.

Svetlana CENIĆ

Svetlana Cenić je ekonomski ekspert i civilni aktivista. Rođena u Sarajevu, gde je i diplomirala u 22. godini života, postdiplomske studije završila u inostranstvu. Bivši kolumnista magazina Dani i portala Inforadar. Predavač je na SHL Akademiji za mlade lidere, bivši član NO BH Telecoma.