TRZAVICE NA RELACIJI TROJKA – SBiH: Sprema li se rekonstrukcija Vlade KS?

Da u Vladi Kantona Sarajevo stvari ne štimaju i da je rad faktičku usporen poznato je i vidljivo već neko vrijeme.

Razlog su trzavice na relaciji Trojka – SBiH.

Sve je krenulo kada je SBiH, prvo na državnom, pa onda i na federalnom nivou okrenuo leđa Trojci i usmjerio se na saradnju sa SDA u pokušaju da preuzmu Vladi FBiH. Međutim, to je propalo.

U međuvremenu su SBiH-ovci predvođeni Semirom Efendićem iznosili niz optužbi i bljuvotina na račun Trojke nazivajući ih izdajnicima i podanicima HDZ-a i SNSD.

Sve to je ostavilo traga u odnosima, a direktno se odrazilo na rad Vlade KS u kojoj je atmosfera daleko od onoga što bi trebala biti i uglavnom se svodi na tehničke poslove.

A sve se to vidi u u radu Skupštine, gdje se zastupnici SBiH-a uglavnom ponašaju kao opozicija i često dijele stavove sa SDA.

Da stvari ne idu predviđenom dinamikom potvrdio je i SBiH-ov ministar u Vladi KS – Almir Bečarević. On je jučer za TVSA kazao kako se pati i oko toga gdje cijeće posaditi.

“Ja bukvalno vodim polemiku o tome da li negdje zasaditi cvijeće. Dva mjeseca molim, a još nismo uspjeli, da u koritu rijeke Miljacke na zelenim površinama napišemo od cvijeća “Ja volim Sarajevo”, pa da se turisti slikaju. Ne možemo…”

Na pitanje zašto to ne može da se realizuje, odgovorio je: “Ne znam, nemoguće je još u masi stvari…”

Problem je što Trojka još nije dala zeleno svjetlo da kadrovi SBiH-a preuzmu dva preduzeća – KJKP RAD i KJKP Park.

Prema informacijama Raporta, unutar Trojke preovladava mišljenje da SBiH treba izbaciti iz vlasti. No, trenutno je sporna ‘matematika’.

 

Trojka ima 18 ruku u Skupštini KS, što je minimalna većina. S obzirom na status Irfana Čengića koji svako malo ‘izlijeće’ sa svojim izjavama i potezima od uobičajenih stavova Trojke, jasno je da je i ta minimalna većina upitna.

 

Zbog toga je, prema informacijama Raporta, krenula operacija ‘preobraćanja’ nekih zastupnika SBiH-a koji bi trebali da se pridruže prije svega NiP-u.

Navodno se radi o dva zastupnika s kojima se pregovara, a kao dodatno pojačanje vode se i pregovori sa Damirom Marjanovićem čiji je ZNG izbačen iz koalicije nakon što su izradili SDP prilikom glasanja za delegata u Domu naroda BiH.

Izvor: raport.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas